MF DNES

Kšefty se stravenkam­i udržují rodinu nad vodou

-

Za dveřmi zpustlého domku stojí stará kamna, za nimi kredenc, stůl a lavice. Podél tmavé chodby vyrovnané krabice se jmény dětí, které v nich mají oblečení. Chodba ústí do malé ložnice, v níž se tísní žena a její čtyři děti. Paní Eva přišla o práci a marně hledá novou. Od státu dostala na tento měsíc pět tisíc, z toho třetinu v poukázkách, které však nemá kde utratit.

„Jedli jsme s dětmi kolínka s bujonem. Každý den,“líčí. MF DNES zná její celé jméno, ale kvůli její ochraně ho nezveřejňu­je.

Paní Eva odchází s dětmi do nedaleké základní školy na třídní schůzky. Chlapec i dívky jsou čistě oblečení, kluk má na krku moderní sluchátka a všem na první pohled nic nechybí. Život ale nemají snadný. Stát lidem, kteří berou příspěvky na živobytí déle než půl roku, vyplácí od loňského prosince 35 až 65 procent dávek v poukázkách. Jsou určeny na nákup jídla, oblečení, léků, základních hygienický­ch a školních potřeb. Jenže s tím je potíž.

„Nejbližší obchod, který poukázky bere, je v Kralupech nad Vltavou. To znamená autobusem do Velvar a dál vlakem. Ale v autobuse ani ve vlaku stravenkam­a nezaplatít­e,“říká Eva.

Artur Janoušek reportér MF DNES

Ve své vesničce u Slaného může za poukázky nakupovat jen potraviny. V malém obchůdku na návsi, který provozuje Vietnamec. Eva ale potřebuje dávky v penězích, aby mohla jezdit k lékaři, na sociálku nebo do města na nákupy. Dohodla se proto s prodavačem a směňuje s ním „stravenky“za hotovost. Ale není to zadarmo.

„Dám mu dvacet padesátiko­runových poukázek a on mi vyplatí 700 korun,“líčí Eva. „Já vím, nemělo by se to dělat, ale co mi zbývá,“dodává a provinile klopí zraky.

Podle právníků se paní Eva dopouští podvodu. „Poukázky jsou určeny a vypláceny k jasnému účelu, a tím je nákup přesně stanovenýc­h věcí. Proto je jejich výměna za peníze nezákonná a kdo tak činí, dopouští se trestného činu podvodu,“míní děčínský právník Narcis Tomášek. Lze se na to dívat tak, že paní Eva kšeftuje a podvádí, stejně tak lze pranýřovat prodavače. Jenže bez něj by Eva a její děti na tom byly ještě hůř.

Prádlo nechá zmrznout

Eva. A teď navíc začala škola. Za pracovní sešity a další pomůcky má během září vydat stovky korun. „Dokud nezaplatím­e, škola nám sešity nedá, takže teď to děti dělají tak, že místo aby si do natištěnýc­h vět zapisovaly slova jako ostatní žáci, opisují na kus papíru všechno,“říká Eva. V zimě, když se do svého nového domova přestěhova­la, to bylo ještě složitější. „Měli jsme koupené školní pomůcky, jenže v nové škole chtěli jiné, tak jsme je museli koupit podruhé,“vypráví.

Až do loňského roku to chodilo tak, že úředník posoudil individuál­ní situaci nezaměstna­ného a rozhodl, zda vyplatí peníze nebo část dávek v poukázkách. Mělo se tím zabránit tomu, aby si lidé kupovali za dávky alkohol, cigarety nebo je naházeli do automatů. Slůvko „může“však politici změnili na „musí“, a od prosince tudíž dostává papírové poukazy automatick­y každý, kdo bere příspěvky na živobytí déle než půl roku.

„Chápu, že stát chce zabránit tomu, aby lidé neutráceli dávky za alkohol a hry na automatech. Ale proč trestá i mě?“ptá se Eva. V podobné situaci jsou tisíce dalších lidí. Podle údajů generálníh­o ředitelstv­í Úřadu práce dostalo v dubnu příspěvek na živobytí v poukázkách 69 015 lidí, a celkem šlo o poukázky v hodnotě 98 550 510 korun. O tom, jestli lidé dostanou v poukázkách 35 procent příspěvku, nebo až 65 procent, rozhoduje úředník. Z informací úřadu práce vyplývá, že průměrně je to 39 procent. „Podle našeho průzkumu v osmi krajích se procenta zvyšují směrem k severozápa­du Čech. V Ústí nad Labem už je to 50 procent, a v Chomutově dokonce 60,“říká Alena Zieglerová z Institutu pro sociální inkluzi. Minulý týden Sněmovna vyplácení poukázek místo peněz poupravila. Už je nemají dostávat lidé, kteří berou poukázky jen do výše 500 korun, a ti, kteří využívají zdravotnic­kých a sociálních služeb, leží v nemocnicíc­h nebo v domovech důchodců a těžko jimi mohou platit. Úprava ještě čeká na schválení Senátu a podpis prezidenta.

„Tím si ale pomohly jen instituce – nemocnice, ústavy a také úřad práce, aby se nemusel zabývat poukázkami do 500 korun,“říká Zieglerová. „Vůbec to neřeší situace lidí, kteří se starají o nemocné děti, nebo invalidů prvního stupně,“dodává. ČSSD a lidovci chtěli jít dál. Usilovali o úplné zrušení povinného vyplácení části dávky v poukázkách, ale neuspěli. Je otázka, zda to nezmění ještě Senát, v němž zaznívají některé hlasy, aby se příspěvek vyplácel všem opět v penězích. Může se stát, že návrh vrátí zpátky Sněmovně. Situace v Senátu je však nejistá i kvůli volbám, po nichž se jeho část nejspíš obmění.

 ??  ?? Poukázky v hmotné nouzi vyplácejí úřady práce. 2x ilustrační foto: František Vlček, MAFRA a IPSI
Poukázky v hmotné nouzi vyplácejí úřady práce. 2x ilustrační foto: František Vlček, MAFRA a IPSI
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia