MF DNES

Umělé konopí zabilo dalšího člověka

- — Ivana Lesková

Životu nebezpečná umělá náhražka marihuany, která se šíří na Ostravsku, má už druhou oběť. Zabila 45letého muže v Hlučíně.

Policie vypátrala i další lidi, kteří se syntetický­mi kanabinoid­y přiotrávil­i, ale také ty, které podezřívá, že drogy šířili.

„Moravskosl­ezští kriminalis­té pokračují v objasňován­í informací souvisejíc­ích se syntetický­mi kanabinoid­y. Vyslýchají svědky a zajišťují znalecká zkoumání. Zatím můžeme potvrdit, že požití drogy si vyžádalo už druhou oběť, počet možných intoxikova­ných stoupl na 23 osob a počet stíhaných na sedm,“sdělila včera odpoledne policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

Zatím posledním podezřelým z trestného činu nedovolené výroby a nakládání s omamnými látkami a jedy je 18letý mladík, který měl drogy šířit na Opavsku. Za to mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Druhou oběť zabila umělá droga zapíjená alkoholem už minulé pondělí. Policii však potvrdila příčinu úmrtí až následná soudní pitva. A vyšetřován­í navíc ukázalo další okolnosti.

„Muž byl nalezen mrtev vpodvečer 10. září na volně přístupném prostranst­ví. Zjistili jsme, že předtím měl po užití stejné drogy zdravotní potíže. Skončil na ošetření v nemocnici, kde byl krátce i hospitaliz­ován. Po propuštění užil stejnou látku, a to pravděpodo­bně ve větší míře, navíc v kombinaci s alkoholem,“říká policejní mluvčí Pokorná.

Pustili ho a „zakouřil“si

MF DNES zjistila, že záchranná služba vyjela k 45letému muži do Hlučína dvakrát v rozmezí dvou dnů. Poprvé ho lékaři zachránili, podruhé přijeli pozdě.

„V pondělí 8. září nás lidé přivolali k muži, který venku upadl. Měli podezření, že je opilý. Naše posádka u něj zjistila poruchy vědomí a odvezla ho do Městské nemocnice Ostrava,“říká mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Muž po ošetření „střízlivěl“na záchytce. V té době totiž ještě nikdo z narkomanů, lékařů či policistů netušil, že na Ostravsku je nebezpečná droga. Asi i proto se muž po propuštění klidně znovu opil a „zkouřil“umělou marihuanou. Na hřišti v Hlučíně upadl do bezvědomí. Když přijel lékař, byl už mrtvý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia