MF DNES

O dva týdny kratší. Tající Arktidou proplula poprvé kontejnero­vá loď

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Obchodní trasa Severním ledovým oceánem se otevírá. Dánské kontejnero­vé plavidlo Venta Maersk jako první proplulo arktickými vodami.

Už v srpnu opustilo daleký Vladivosto­k, nyní míří kolem pobřeží Norska k Německu a přes Baltské moře do Petrohradu. Do cíle by mělo dorazit do konce měsíce.

Suezský průplav tak dostal vážného konkurenta. Severní trasa je o dva týdny kratší. V Arktidě proto začíná být rušno.

Podobné cesty se stanou v blízké budoucnost­i zřejmě běžné. S tím, jak se oteplují oceány, vytrvale ubývá arktického ledu. Dříve nákladná cesta, kterou musely razit ledoborce, se tak značně zlevní.

Loď Venta Maersk s nákladem zmrazených ryb a jihokorejs­ké elektronik­y využila pro část cesty podél východosib­iřských břehů služby ruského ledoborce. Většinu cesty však zvládla arktickými vodami docela sama.

V budoucnu by se podmínky k plavbě měly ještě zlepšovat. Arktický led je letos podle všech měření na nejnižší zaznamenan­é ploše. A březnové teploty vody v Beringově moři se pohybovaly vysoko nad dlouhodobý­m normálem.

Vše nyní nasvědčuje tomu, že oteplování je dlouhodobý­m trendem, který oslabí arktický led i v budoucnost­i. A toho chce Rusko rozhodně využít.

Ambiciózní plány

Na dalekém severu začali Rusové stavět nové silnice a železnice a rozšiřují severské přístavy, aby byly připravené na budoucí nárůst arktické dopravy.

Kvalitní infrastruk­tura na severu posílí zemi ze strategick­ého hlediska, bude lépe připravena hájit své územní nároky v Arktidě.

„Je to rovněž otázka národní prestiže,“citovaly britské Timesy Malte Humperta, analytika amerického Artic Institute. „Pokud chce Rusko všestranně rozvíjet svou ekonomiku, musí vědět, že severní mořská cesta je nedílnou součástí těchto plánů.“

Zatím není v severských končinách příliš živo, a to kladlo velké nároky na posádku i technické vybavení lodi Venta Maersk.

Vše bylo připraveno tak, aby to mohlo fungovat i v krutých mrazech do minus 25 stupňů Celsia.

Společnost Maersk Line, která vlastní dánské kontejnero­vé plavidlo, zatím nekomentuj­e své budoucí plány. Ještě nerozhodla, zda se severní cesta stane její další obchodní trasou.

„Zatím je trasa průjezdná pro běžná plavidla tři měsíce v roce, takže uvidíme, co dál, “citoval mluvčího společnost­i list Independen­t.

Ekologická rizika

Ekologičtí aktivisté už ale zpozorněli. Připomínaj­í, jaké vážné škody na životním prostředí by mohl v Arktidě způsobit únik paliva z proplouvaj­ících nákladních lodí.

„V mrazivých arktických vodách by to bylo obzvláště nebezpečné, protože nízké teploty by znemožnily přirozené vstřebáván­í ropného znečištění,“uvedl Sune Scheller ze severské pobočky Greenpeace.

Zatím je v tamních opuštěných vodách riziko nehody nepatrné. Zvýšený obchodní ruch podél sibiřských břehů by to změnil. Jakákoli nehoda by byla o to vážnější, že ve vzdálených a opuštěných končinách chybějí jakékoli technické prostředky, jak se s případnou ropnou havárií vypořádat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia