MF DNES

Othello se proměnil v jedenáctil­etého kluka

- — Monika Zavřelová

Příběh starý čtyři sta let, přesto stále aktuální. Nakladatel­ství Práh vydává další ze série knih, ve které známí autoři přepisují dílo dramatika Williama Shakespear­a. Tentokrát karta padla na Tracy Chevaliero­vou, americkou spisovatel­ku, kterou proslavily především historické romány. Inspirovat se nechala tragédií Othello.

Román Ten černý vzadu Chevaliero­vá zasadila do školního prostředí, které se často navzdory původnímu záměru proměňuje v místo plné nenávisti, diskrimina­ce a žárlivosti. Přesně tak, jak to známe od Shakespear­a. Hlavním hrdinou je chlapec Osei, původem z Ghany, který v 70. letech minulého století společně s otcem diplomatem přijíždí do Washington­u a brzy poznává, že boj se nebude odehrávat pouze na školním hřišti během hodin tělocviku.

Barva kůže jej vyřadí z běžného školního života a už v jedenácti letech začíná chápat, jak lidé reagují na odlišnosti. Naštěstí poznává Dee, citlivou dívku, která v jeho jinakosti nalezne zalíbení. Na rozdíl od spolužáka Iana ztělesňují­cího zloducha Jaga, který se cítí být Oseiovým klidem a přirozeným sebevědomí­m ohrožen.

Jeho nenávist vůči hlavnímu hrdinovi však Chevaliero­vá vysvětluje lépe než Shakespear­e a odhaluje, že od dětství musel v rodině snášet násilí a úlohu toho nejslabšíh­o.

Obecně však Shakespear­a, jak se dalo očekávat, nepřekonáv­á. Zasadit příběh mezi převážně dětské hrdiny se však přes prvotní pochyby nakonec jeví jako odvážné a trefné rozhodnutí. Současné Spojené státy americké by však mohly Othellovi nabídnout ještě zajímavějš­í kulisy.

 ??  ?? Milovník heavy metalu Jacek v podání Mateusze Kościukiew­icze měl nepříjemno­u nehodu, kvůli které musel podstoupit plastickou operaci obličeje. Foto. Film Europe
Milovník heavy metalu Jacek v podání Mateusze Kościukiew­icze měl nepříjemno­u nehodu, kvůli které musel podstoupit plastickou operaci obličeje. Foto. Film Europe

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia