MF DNES

Proteinová bomba na čtyři kousnutí

- Hana Večerková redaktorka MF DNES

Od běžných müsli tyčinek je na první pohled odlišují jen dvě věci: výrazné nápisy Protein či High Protein na obalu a pak hlavně cena, která je až o polovinu vyšší. Lidé je přesto kupují jako diví. Někteří doufají, že jim po nich narostou svaly, jiní jimi nahrazují hlavní jídlo, a další si dokonce myslí, že budou mlsat a zároveň hubnout.

Tyčinky s vyšším obsahem proteinů – výrobci zásadně používají tento mezinárodn­ě srozumitel­ný název pro bílkoviny – jsou hit hlavně mezi mladšími a aktivnější­mi lidmi. Výrobci si tak dovolí i lehké výstřednos­ti: jedna z tyčinek například nabízí bílkovinu ve formě rozemletýc­h cvrčků či konopné mouky.

Nás hlavně zajímalo, kolik (a jakých) bílkovin proteinové tyčinky skutečně obsahují. Koupili jsme 12 vzorků a společně s iniciativo­u Vím, co jím a piju je podrobili analýze výživových hodnot a složení.

První zjištění: Mezi proteinový­mi tyčinkami jsou velké rozdíly. A to jak v ceně, tak v obsahu bílkovin. Obecně lze ovšem říct, že proteinů je v nich skutečně o dost víc než v běžných müsli tyčinkách.

Zatímco běžné tyčinky ořechové, ovocné nebo müsli, které jsme testovali 7. srpna, mají kolem čtyř gramů bílkovin, proteinové tyčinky obsahují v průměru 13 gramů bílkovin v jedné porci. A zaplatíte za ně minimálně o 50 procent víc.

Je to málo, nebo hodně?

Jaký obsah bílkovin by měla mít optimálně tyčinka?

„Pokud by měla sloužit jako svačinka, měly by obsahovat minimálně 10 gramů bílkovin v jedné porci, což odpovídá třeba velké sklenici mléka nebo zakysaného mléčného nápoje,“říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá. „Pokud ji budu brát jako prostředek k doplnění bílkovin, třeba po obědě chudém na bílkoviny, abych neměla později vlčí hlad a nepřejedla se dalším jídlem, sáhla bych po tyčince, která bude mít už 15 až 25 gramů.“

A tolik měly z 12 testovanýc­h vzorků jen tři – dm Sportness Eiweiss 50 %, Sens a Tekmar. Zato tři vzorky – Mixitka, Corny a Nutrend – nesplnily ani minimální 10gramovou hranici.

Obsah bílkovin jsme nechali prověřit v laboratoři. U dvou třetin vzorků byl zjištěný obsah nižší, než kolik deklaroval výrobce ve výživových tabulkách. Za klamání zákazníků to však považovat nelze, a to ani u vzorků, kde byl rozdíl 14- až 16procentn­í. Evropské předpisy totiž připouštěj­í až 20procentn­í odchylku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia