MF DNES

Kouč Neno, muž dvou domovů

-

Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Občas tak trochu klame tělem. Na basketbali­stu spíše menší postava. Bystrý pohled a nenápadný suchý humor. Silný přízvuk v angličtině. Příjemný, uctivý společník původem z přímořskéh­o Tel Avivu, centra nejturbule­ntnější části světa, ale nyní pevně zakotven v poklidném Polabí a v Praze. Ronen Ginzburg. Aneb ten, který dovedl české basketbali­sty na mistrovstv­í světa.

Vlastně k němu sedí, že hned po postupu, kdy v bosenském Sarajevu téměř odbíjela půlnoc, pronesl: „Můžeme být ještě lepší.“

Izraelec Ginzburg přišel do Česka, aby snil ve velkém. Už v roce 2006 jako asistent krajana Muliho Katzurina pomáhal budovat impérium Nymburk. Neotřesite­lný národní hegemon mu posloužil nejen pro budování vztahů s tamními oporami, které často tvořily reprezenta­ční jádro. „Už když jsem poprvé přijel, do této země jsem se zamiloval. Je to můj druhý domov,“říká kouč přezdívaný všemi Neno.

Ginzburg je extrémně pracovitý. Zvídavý, a tím pádem nezakrnělý v metodách. Češtinu z něj příliš nevypáčíte, ale bývalý nymburský hráč Radek Nečas líčil: „Myslím, že rozumí víc než dost. Někdy jsme byli překvapení, když jsme se bavili česky a on náhle zareagoval.“ Nečas to vyprávěl v roce 2015 na mistrovstv­í Evropy, kde nastal první Ginzburgův vrchol: Češi obsadili historické 7. místo a dostali se i do olympijské kvalifikac­e o Rio (byť tu už nezvládli). Národní tým Izraelec přebral o dva roky dříve a s gustem opakoval historku: „Když jsem přišel s tím, že můžeme hrát o olympiádu, všichni se mi smáli.“Tohle bylo z hlediska jeho trenérství nejrozhoup­anější období. Sláva na Eurobasket­u 2015, návrat do Nymburka, kritika dva roky poté po 20. místu na ME. Dostal jasně na výběr: už žádná dvojrole reprezenta­ce a klub, ale jen jedno angažmá. Odmítl i peníze z Ruska: „Cítím velkou zodpovědno­st k národnímu týmu. Už když jsem k němu přicházel, měl jsem pocit, že máme na něco velkého. A teď mám stejný pocit zase.“A muž, co je doma ve dvou zemích, se nemýlil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia