MF DNES

JAK SI PŘIVYDĚLAT K DŮCHODU

Kolik si penzista smí vydělat a kdy mu stát odpustí daně

-

Když pobíráte starobní důchod, můžete si úplně klidně vydělávat „bokem“, kolik chcete. Jediná výjimka, kdy to neplatí, se týká důchodu předčasnéh­o. V něm si můžete přivyděláv­at také, ale jen tolik, abyste se nestali plátcem důchodovéh­o pojištění. V praxi to znamená, že na dohodu o provedení práce s výdělkem do 10 000 korun či v zaměstnání malého rozsahu s příjmem do 2 500 korun za měsíc. Můžete také podnikat, ale jen s malými příjmy – v roce 2018 je hranice 71 950 korun za rok.

Jak zaplatit méně na daních

Stejně jako všichni, mohou si i starobní důchodci uplatňovat základní daňovou slevu „na poplatníka“. Ta je 24 840 korun a odečítá se od vypočtené daně. Takže když si vyděláte 165 600 korun, žádnou daň vlastně platit nebudete (daň z příjmů je 15 procent a 24 840 je 15 procent ze 165 600 korun).

Doby, kdy důchodci platili daně z každé vydělané koruny jsou už několik let minulostí, přesto to všichni penzisté nevědí. „Soused v penzi trochu podnikal. Nebylo to nic velkého, takže si neplatil účetní. Daňové přiznání podával sám a neuplatnil slevu na poplatníka. Úředníci daňové přiznání přijali, a protože tam nebyl nedoplatek na dani, nic neřešili. Soused tak zaplatil na dani 15 000 korun. Když jsme se o tom bavili, upozornila jsem ho na možnost slevy, on podal opravné daňové přiznání a zaplacená daň se mu vrátila,“vypráví Petra Dočekalová, která sama podniká, a tak má o daních přehled.

Se slevou na poplatníka se dá kouzlit

Jako senioři možná nepracutře­ba jete celý rok. Jdete „na brigádu“jen v zimě, kdy to moc neláká k výletům či k pobytu na chatě. Pracujete „na dohodu“a zaměstnava­tel za vás odvádí daň. Uplatňuje přitom slevu na poplatníka, ale jen poměrnou část za ten který měsíc. Jenže vy máte právo odečíst si celou slevu (24 840 korun), i kdybyste pracovali jen pár dní. Když si sami podáte daňové přiznání a slevu uplatníte, odvedená daň se vám vrátí. Jak je to s dohodami se dozvíte v boxu na této straně.

Daň z důchodu? Jen výjimečně

Nemusíte se bát, že když si vyděláte opravdu hodně, budete platit daň i z důchodu. To platilo dřív, dnes je však důchod od daně osvobozen až do výše

439 200 korun za rok. To odpovídá penzi 36 600 měsíčně a tak vysoký důchod rozhodně není běžný. Ti, kdo jej pobírají, platí daň z příjmů z částky, která danou hranici převyšuje.

Do třiceti tisíc nic, ale…

Možná znáte pravidlo, že příjem do 30 000 korun je od daně osvobozen. To je do jisté míry pravda, má to však svá ale… Hlavní je to, že musí jít o příjmy zařazené do kategorie „ostatní příležitos­tné“. Patří sem třeba prodej přebytků ze zahrádky, prodej medu, odměna za pomoc sousedovi (třeba vydlaždičk­ování koupelny)…

Nepatří sem příjmy ze zaměstnání (ani na dohody), příjmy podnikatel­ské ani příjmy z pronájmu.

Kdo si oněmi „ostatními příležitos­tnými“příjmy nevydělá víc než 30 000 korun za rok, nemusí z nich platit daně ani je uvádět v daňovém přiznání. Ale pozor! Jde o příjmy, nikoli o zisk. Pokud jste třeba udělali sousedovi vestavěnou skříň za 31 000, musíte to v daňovém přiznání uvést, i když vás materiál přišel na 10 000 korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia