MF DNES

K Měsíci poletí pankáč z Japonska

- — Ladislav Kryzánek

Jusaku Maezawa začínal jako bubeník v punkové kapele. Pak pohádkově zbohatl na módě, takže je pro něj hračkou zaplatit si výlet kamkoli – třeba na oběžnou dráhu kolem Měsíce.

Jak včera oznámil světu šéf americké společnost­i SpaceX Elon Musk, dvaačtyřic­etiletý japonský miliardář bude prvním vesmírným turistou, který se podívá k Měsíci od 70. let minulého století, kdy Spojené státy skončily s vesmírným programem Apollo.

Muž, jehož jmění odhadl magazín Forbes na tři miliardy dolarů, si ovšem nechce nechat mimořádný zážitek jen pro sebe. Včera prohlásil, že nepoletí sám, ale vezme s sebou šest až osm známých světových umělců. Kteří to budou, to sám ještě neví. Zájemci se už mohou hlásit.

Maezawa se totiž ve světě proslavil jako nadšený milovník a mecenáš umění. Loni například zakoupil v aukci za rekordních 110,5 milionu dolarů obraz amerického malíře Jeana-Michela Basquiata. Před šesti lety založil v Tokiu nadaci pro mladé tvůrce.

Věří, že umělce, kteří se s ním na dobrodružn­ou výpravu vydají, bude výprava natolik inspirovat, že pak „vytvoří úžasná umělecká díla“. Hodlá je poté vystavit v plánovaném muzeu vedle děl dalších velikánů. Má už ve sbírce třeba Pabla Picassa, Roye Lichtenste­ina nebo Andyho Warhola. Lidé, kteří Maezawu znají blíž, tvrdí, že se často nechává unášet fantazií a hovoří například o tom, co všechno by v umění dokázali třeba takový Warhol, John Lennon nebo Picasso, kdyby mohli cestovat do vesmíru. „Všechny tyto umělce zbožňuji,“říká. Let se má uskutečnit v roce 2023. Maezawu a jeho hosty vynese k Měsíci zcela nová mohutná a opětovně využitelná raketa BFR (Big Falcon Rocket), s níž chce vizionář Elon Musk kolonizova­t i Mars. „Už od dětských let mě fascinuje Měsíc. To, že je stále na svém místě a inspiruje lidstvo,“řekl Maezawa, zakladatel řetězců módních obchodů Start Today a Zozotown.

Kolik japonský miliardář za kompletně obsazený vesmírný koráb zaplatil, není známo. Jistou představu si lze udělat z vyjádření Elona Muska: „Zaplacená záloha je natolik významná, že bude mít podstatný dopad na další vývoj BFR,“uvedl jeden z nejsledova­nějších podnikatel­ů současnost­i.

Není vyloučeno, že k „umělecké“vesmírné misi se připojí i sám Musk. „Rozhodně to nevylučuji,“uvedl včera.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Jusaku Maezawa
Foto: ČTK Jusaku Maezawa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia