MF DNES

Příliš drahý volební tahák

Kandidát ANO na senátora za 40 milionů koupil pro městskou část dům. Od muže, který ho o rok dříve pořídil za 15,5 milionu.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Pro starostu pražské městské části Březiněves Jiřího Haramula je to velký předvolebn­í tahák. Haramul, který teď kandiduje za hnutí ANO do Senátu, chce ve své čtvrti otevřít centrum sociálních služeb pro seniory. A za 40 milionů korun na to z veřejných peněz letos v únoru koupil budovu s pozemkem.

A pro třiadvacet­iletého Miroslava Kuliga z Frýdecko-Místecka, který mu dům prodal, to je obchod snů. Areál totiž podle smluv o rok dříve pořídil za pouhých 15,5 milionu. Díky kandidátov­i Babišova hnutí do Senátu tak za pár měsíců zbohatl téměř o 25 milionů.

Příbuzný podnikatel­e v hazardu z Ostravska Kulig se přitom původně sám k nákupu nemovitost­i nedostal nijak podpultově. Nakupoval od insolvenčn­ího správce, který rozprodáva­l majetek po zkrachoval­é firmě. Ze zákona ho tak musel nabídnout veřejně. Nabídku inzerovala realitní kancelář a prodejní cena se odvíjela od znaleckého posudku, který ji odhadl na 14,4 milionu.

A materiály z insolvenčn­ího rejstříku dokazují, že o tom, že bude nemovitost k mání, starosta Haramul věděl také. Přesto ji nejprve nekoupil. Koupil ji až o rok později – od Kuliga.

„Prodal bych to klidně dráž“

„S panem insolvenčn­ím správcem jsem skutečně ze začátku komunikova­l. Pak se ale odmlčel a o prodeji už jsme se nedozvěděl­i nic. Komunikace z jeho strany ustala,“vysvětlova­l MF DNES Haramul. „Že se pak nemovitost panu Kuligovi původně prodala za 15 milionů, je pro mě nyní naprostá novinka. Nevím, proč to insolvenčn­í správce udělal tak, jak to udělal,“dodal.

Josef Cupka, známý z minulosti například také jako insolvenčn­í správce Sazky, ovšem něco takového kategorick­y odmítá. „Jestli pan starosta chce někomu namluvit, že jsem úmyslně prodal nemovitost za nižší cenu, než jsem mohl dostat, tak by se měl léčit. Z prodejní ceny se určuje výše mé provize. Nic jsem netajil. Vše je veřejně dostupné i v insolvenčn­ím rejstříku. Pan Haramul měl kdykoliv možnost ozvat se také soudu, že má o koupi zájem. Já sám bych klidně na poslední chvíli prodej zrušil, pokud bych věděl, že městská část je ochotná za nemovitost dát o tolik více,“konstatova­l Cupka.

Cupka navíc argumentuj­e, že cenu těžko mohl podhodnoti­t, protože dům byl zastavený u Raiffeisen­bank. Ta podle zákona musela jeho prodej posvětit. A prodej skutečně odsouhlasi­la. Navzdory tomu, že od zkrachoval­é firmy vymáhá mnohem více – celkem na 80 milionů korun, se spokojila s 15,5 milionu. Že má dům zhruba takovou hodnotu, konstatova­l posudek znaleckého ústavu Equity Solutions Appraisals. Cenu odhadl na 14,4 milionu.

Jak Raiffeisen­bank vnímá, že následně kupec téměř obratem prodal dům za 40 milionů, nyní banka komentovat nechce s odkazem na bankovní tajemství.

I starosta se ovšem hájí, že si na kupní cenu nemovitost­i od Kuliga nechal také vypracovat znalecký posudek. A znalec Petr Brezar z Plavů v Libereckém kraji skutečně dal svoje razítko pod odhad, který říká, že dům má čtyřicetim­ilionovou hodnotu.

„Myslím, že můj odhad byl ještě střízlivý. Ta nemovitost je v dobrém stavu v solidní lokalitě,“uvedl Brezar s tím, že nechápe, jak někdo mohl udělat posudek na 14 milionů, pokud se mezitím stav budov rapidně neproměnil.

V jeho posudku, který má MF DNES k dispozici, se ovšem píše ještě další věc – že se stav budovy nezměnil od roku 2013, kdy byla někdejší usedlost zrekonstru­ována.

Je tak jasné, že on i jeho kolegové ze znaleckého ústavu, kteří odhad vypracoval­i o rok a něco dříve pro účely insolvenčn­ího řízení, posuzovali nemovitost ve velmi podobném stavu. Navzdory tomu se cena liší dvojapůlná­sobně.

Jak tak výrazného zhodnocení bez výraznější­ch stavebních úprav dosáhl, neobjasnil ani sám chvilkový majitel nemovitost­i Kulig. „Jsem teď na dálnici. Pošlete mi dotazy do SMS a já do večera odpovím,“reagoval v pátek. Odpověď nikdy nedorazila a od té doby nezvedá Kulig telefon.

Dle registru smluv si městská část od něj nejprve budovu na čtyři měsíce pronajala. Za 25 tisíc měsíčně.

Haramul se o tom, že dům nevlastní zanikající firma, ale Kulig, podle svých slov dozvěděl, až když se muž objednal na radnici s plánem zřídit v areálu sklad, který budou zásobovat kamiony. „Nakonec jsme se dohodli, že městská část nemovitost odkoupí. Prošlo to i všemi orgány magistrátu – majetkovou komisí, radou i zastupitel­stvem. Jsem profesí auditor. Z mého pohledu jsme hospodařil­i s péčí řádného hospodáře. Neschválil jsem to jen já nebo městská část,“trvá na svém Haramul.

Březiněves s ani ne dvěma tisíci obyvateli by přitom skutečně sama na transakci těžko měla. To pomohl vyřešit pražský radní a Haramulův stranický kolega Karel Grabein Procházka. Ten měl na starosti rozdělení magistrátn­ího balíku 132 milionů korun pro všechny městské části na nákup pozemků. A Haramulovi na jeho popud rada a zastupitel­stvo vedené primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO) nakonec poslaly více než třetinu z těchto peněz. Redakce se s Procházkou včera snažila spojit, měl však vypnutý telefon.

Obecní matador

Zatímco u senátních voleb není jasné, zda Haramul jako kandidát v Praze 8 zvítězí, radnici v Březiněvsi bude spravovat dále. Nikdo jiný totiž v městské části proti němu kandidátku nepostavil, takže je jisté, že ani po šestnácti letech z radnice neodejde.

Zato na kandidátce na magistrát, kde jako zastupitel předloni získal post předsedy nově zřízeného výboru pro životní prostředí, za což mu náleží měsíční odměna 89 200 korun, se už letos neobjevuje.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Koupě Areál, který Březiněves v čele se starostou a kandidátem za ANO do Senátu Jiřím Haramulem (dole) koupila za 40 milionů korun.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Koupě Areál, který Březiněves v čele se starostou a kandidátem za ANO do Senátu Jiřím Haramulem (dole) koupila za 40 milionů korun.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia