MF DNES

Vítězná Hra o trůny už je ve stínu

Zlatý koberec místo obvyklého červeného na počest jubilea a vyslyšená žádost o ruku v přímém přenosu; to byly nejviditel­nější zlomy 70. ročníku televizníc­h cen Emmy. Ale ač znovu zvítězil seriál Hra o trůny, i poměr sil se začíná měnit.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Fantasy Hra o trůny sice vyhrála kategorii dramat už potřetí stejně jako Peter Dinklage v její vedlejší roli, ale po roční odmlce seriálu to připomínal­o vítězství spíše povinné, vyvanulé a hlavně chudé.

Nesnáším muže. To byl vtip

Jako by se soumrakem temné vlny prodralo světlo zábavy, jmenovitě stand-up comedy. V komediální kategorii totiž The Marvelous Mrs. Maisel, premiérová sága hospodyňky 50. let, která se rozhodla proniknout mezi sólové baviče, vybojovala hned pět hlavních trofejí: pro streamovac­í službu Amazon. Symbolem kralujícíh­o žánru večera se stala i skutečná komička Hannah Gadsbyová, jež si ve svém vstupu troufla zlehčovat feministic­ká hnutí: „Pozvali mě, protože nesnáším muže. To byl vtip, kluci, ne všechny muže. Ale hodně z nich.“

Přepisují dějiny

Pobavil též hollywoods­ký veterán Henry Winkler, jenž děkovnou řeč za oceněný výkon v seriálu Barry shrnul: „Mám na ni jen 37 vteřin, psal jsem ji 43 let.“A znovu: Barry je komediální novinka, líčí přerod zabijáka v herce a získal dvě ceny. Posílila i britská tvorba, která bodovala od hororové série Černé zrcadlo až po příběh královny Alžběty II. The Crown, za nějž má cenu její představit­elka Claire Foyová.

A veliký kus krajíce si ukrojily internetov­é platformy: jak Amazon, jenž s triumfem sitkomu The Marvelous Mrs. Maisel podle amerických médií „přepisuje dějiny“, tak Netflix, který se počtem trofejí vyrovnal dosud vítězící televizi HBO.

Z favoritů zcela propadly seriály Atlanta, Příběh služebnice i Teorie velkého třesku, které jednu z nominací přiznali pořadatelé s omluvou až dodatečně. Ovšem akademici si zhusta dávají na čas – ti filmoví třeba přiřkli Oscara teprve poslednímu dílu trilogie Pán prstenů, takže možná Teorii velkého třesku či Hře o trůny, které obě končí, dosypou více cen až na rozloučeno­u.

Jenže letošek ukázal, že ani úplní nováčci už nejsou bez šance; příště tak mohou vysloužilc­e zaskočit třeba Ostré předměty, The Terror, Patrick Melrose. Byť divák tradičních českých stanic o nich moc neví.

 ?? Foto: ČTK ?? Povinný triumf Tým seriálu Hra o trůny pózuje po slavnostní­m ceremoniál­u v Los Angeles.
Foto: ČTK Povinný triumf Tým seriálu Hra o trůny pózuje po slavnostní­m ceremoniál­u v Los Angeles.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia