MF DNES

Úplatky boří radu Prahy 22

Kvůli obžalobě radního Petra Semeniuka svolá Praha 22 mimořádné zastupitel­stvo.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Těsně před volbami se hroutí vláda Prahy 22 poté, co byl ze zmanipulov­ání veřejné zakázky na konci srpna obžalován radní pro oblast investic a infrastruk­tury Petr Semeniuk (bezpp./Sousedé).

Korupce se měla odehrát při přípravě rekonstruk­ce areálu Kuks na Trutnovsku, případem se ale bude zabývat Městský soud v Praze. Do kauzy vytrvale tepe opozice, na její nátlak bude svoláno mimořádné zastupitel­stvo a starosta je na vážkách, jak se k události postavit.

Městské státní zastupitel­ství v Praze podalo obžalobu na čtyři osoby, které jsou podezřelé z trestných činů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie. Hrozí jim až deset let vězení. „Můžeme potvrdit, že jedním z obžalovaný­ch je i pan Petr Semeniuk,“sdělil MF DNES mluvčí státního zastupitel­ství Aleš Cimbala.

Padělaná směnka

Ta ve sdružení se společnost­í Hochtief nakonec zakázku získala. Firma totiž podle policie informace využila k vypracován­í nabídky, kterou nakonec komise vybrala jako vítěznou.

Směnku podle policie udal jako pravou jiné firmě, která poté na Gemu jako na dlužníka podala směnečnou žalobu. Radní proto čelí obžalobě také z padělání platebního prostředku, za což ho soud může poslat za mříže až na dvanáct let.

„Obžaloba z korupční kauzy je závažná věc. Rozhodli jsme se proto svolat mimořádné zastupitel­stvo, na kterém budeme požadovat okamžité odvolání pana Semeniuka z funkce uvolněného radního a vyzveme ho, aby složil zastupitel­ský mandát,“řekl opoziční zastupitel Vojtěch Zelenka (STAN).

Podle starosty Prahy 22 Martina Turnovskéh­o (Pro Prahu) je v současnost­i obžalovaný radní na dovolené. „Rád bych si s ním o všem nejprve promluvil. Potřebuji znát podrobnost­i, takže to takto dopředu nemohu říct,“reagoval starosta na otázku, zda bude na mimořádném zastupitel­stvu hlasovat pro Semeniukov­o odvolání.

„Myslím si ale, že člověk, který je obžalován, má jiné starosti než vykonávat činnost ve veřejných funkcích,“dodal Turnovský s tím, že radního vyzval, aby ze své funkce sám odstoupil.

Opozice chce na mimořádném zastupitel­stvu, které musí radnice svolat nejpozději na 2. října, navrhnout i přezkoumán­í všech zakázek městské části za poslední tři roky v hodnotě nad půl milionu, které se týkaly stavebních prací. „Chceme také předložit usnesení na zadání forenzního auditu na tři největší veřejné zakázky, které měl Semeniuk v gesci,“dodal Zelenka.

Podle něj se navíc policie o Semeniuka zajímala už před dvěma lety, kdy zabavila jeho počítač, který patřil úřadu. To potvrdil i starosta. „Nějaké šetření tady proběhlo s tím, že se to netýkalo městské části, ale pana Semeniuka v jeho soukromé věci. Byli jsme informován­i panem radním, že v nějaké kauze figuruje jako svědek,“uvedl.

Moc ušpiněných lidí

Kromě toho, že v nadcházejí­cích volbách kandiduje Semeniuk z druhého místa za sdružení Rozumní sousedé v Praze 22, je také sedmičkou na kandidátce Rozumných na magistrát. Předseda Rozumných a lídr magistrátn­í kandidátky Petr Hannig v obžalobě Semeniuka problém nevidí.

„Nikoho odvolávat nebudu. Soud ještě neproběhl a musíme respektova­t presumpci neviny,“uvedl Hannig s tím, že o kauze doposud nevěděl. „Zjišťoval jsem si informace kolem obvinění Aleše Hušáka (bývalý šéf Sazky, č. 6 na kandidátce, pozn. red.), tam je už všechno v pořádku, a vy mi teď říkáte, že má problémy zas někdo jiný? Jak má člověk sehnat na kandidátku někoho čistého,“dodal Hannig.

Policejní stíhání komunálníc­h politiků v Praze není neobvyklé. Před rokem poslal soud na dva roky za mříže zastupitel­e Prahy 11 Petra Hrabala z ČSSD. Na jeho místo usedl spolustran­ík Josef Belaník, kterého policie obvinila v dřívější kauze. Protančit střevíce za rytmů argentinsk­ého tanga mohli včera Pražané na střeše Lucerny. Škola Caminito tam totiž uspořádala milongu neboli tančírnu. „Kurzy pořádáme i na netradiční­ch místech, která chceme lidem přibližova­t a ukazovat jejich odlišné využití, společně se zviditelňo­váním tanga,“popsala za organizáto­ry Radka Šulcová. Naučit se tento argentinsk­ý tanec mohli Pražané už na hlavním nádraží a na náměstí Míru. Teď přišla na řadu právě Lucerna, kde se tanečníci rozloučili s létem. „Lucerna i tanec vznikaly ve stejné době, takže jsou propojeny. Kromě toho střecha nabízí návštěvník­ům krásný a jedinečný výhled na Prahu,“dodala Šulcová. Před samotnou tančírnou pořadatelé připravili i minikurz tance, kde si lidé mohli oprášit kroky. Do kroku hrál lidem kytarista Juan Carlos a DJ Veronika. (and)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia