MF DNES

Fotbalový ples. Už potřetí!

Liga mistrů po pěti letech v Česku. Plzeň – CSKA Moskva, dnes 21.00

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

yl to rok, který převrátil naruby českou fotbalovou scénu. Rok, kdy Viktoria Plzeň vyhrála svůj první titul. Rok, kdy se prokousala mezi šlechtu do Ligy mistrů.

Pamatujete? Plzeň neměla vhodný stadion, takže hrávala na Slavii.

„Když jsme přijeli poprvé, zjistili jsme, že náš autobus se v Edenu nevejde do garáží,“vybaví si legendární kapitán Pavel Horváth. Ještě dnes mu srdce jihne, když si vzpomene, jak autobus poprvé odbočil na Vršovice a spolkl ho dav nadšených fanoušků, kteří toužili sledovat plzeňské dobrodružs­tví. Na tribuně se objevil dojemný vzkaz Žijeme sny našich otců.

Rok 2011, fotbalová pohádka. Přijeli Messi, Iniesta, Xavi, Ibrahimovi­c, Seedorf nebo Robinho.

Jaké to asi bude teď? Uteklo sedm let a Plzeň je v Lize mistrů zase. Potřetí. Pro začátek si vydělá 400 milionů korun jako vstupní bonus. Dnes od 21.00 se pustí do práce. Postupně potká CSKA Moskva, AS Řím a slovutný Real Madrid, což je obhájce titulu. „Zase se nám Liga mistrů zaryje hluboko do paměti,“tuší trenér Pavel Vrba.

Plzeň je možná na první pohled stejná, má podobné hráče, podobný styl i stejného kouče, ale spousta se toho změnilo. K lepšímu i k horšímu, jak to tak v životě bývá. Trenér Vrba si odskočil k reprezenta­ci a do Ruska, Horváth dávno nekope, střelec premiérové­ho gólu Bakoš pomáhá v Trnavě, gólový asistent Jiráček dělá kapitána ve Zlíně, obránci Bystroň a Rajtoral spáchali sebevraždu, elegantní stoper Čišovský má nevyléčite­lnou nemoc, stadion ve Štruncovýc­h sadech je nový a načančaný.

Od sobotního večera, jakmile se dohrála liga s Opavou, se maká. Nonstop. Do neděle bylo potřeba vyčistit stadion od všech reklam, zmizel i nápis Doosan Arena. Takové jsou regule, protože všechny stadiony se pro Ligu mistrů oblékají do jednotného kabátu. „A na všechno je manuál. Od bezpečnost­i a televize přes VIP hosty až třeba po trávník,“ Srážka s titány říká technický ředitel Tomáš Samec. A to ještě Plzeň paralelně připravuje stadionek v Přešticích, kde dnes od 13.00 začíná Youth League čili juniorská obdoba Ligy mistrů.

Plzeň je jiná, než byla ještě o víkendu. Po městě jezdí naleštěné limuzíny s nápisem Champions League a vozí speciální hosty, rozhodčí či delegáty. Kolem hřiště svítí reklamní panely, jež znáte asi jen z televize, protože Liga mistrů se v Česku nehrála od roku 2013. Jediné, co Plzni chybí, jsou vstupenky. Na obyčejné smrtelníky se nedostane. Kapacita stadionu není ani 12 tisíc míst, přičemž drtivou většinu koupili majitelé permanente­k, zbytek dostanou hostující kluby a hosté.

Dnes ve tři se poprvé z amplionů ozve působivá hymna Ligy mistrů, uprostřed hřiště se zavlní klasická plachta a z tunelu přesně na vteřinu napochoduj­e 22 kluků z plzeňské akademie. Bude to generální zkouška na večer. Teď ještě zbývá, aby se Plzeň pochlapila jako v letech 2011 a 2013. Tehdy pokaždé odmítla roli odpadlíka, skončila třetí a proplula do jarní Evropské ligy. Teď je znovu jasným outsiderem. „Zase zkusíme překvapit,“slíbil trenér Vrba.

 ??  ??
 ?? Foto: M. Šula, L. Němec a M. Sváček, MAFRA ??
Foto: M. Šula, L. Němec a M. Sváček, MAFRA
 ??  ?? Plzeň už v Lize mistrů narazila na Barcelonu i Bayern Mnichov. Záložník Jiráček (vlevo) statečně naháněl Messiho, přesto v roce 2011 Plzeň prohrála doma 0:4 i venku 0:2. Z Mnichova si o dva roky později přivezla gólů pět. Plzeň v obou případech vedl kouč Vrba (dole).
Plzeň už v Lize mistrů narazila na Barcelonu i Bayern Mnichov. Záložník Jiráček (vlevo) statečně naháněl Messiho, přesto v roce 2011 Plzeň prohrála doma 0:4 i venku 0:2. Z Mnichova si o dva roky později přivezla gólů pět. Plzeň v obou případech vedl kouč Vrba (dole).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia