MF DNES

Jak začít? Stabilizov­at

Fotbalové reprezenta­ci už velí Jaroslav Šilhavý. Jakou má vizi?

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

a Strahov před polednem dorazil odpočatý, rozesmátý, natěšený. V perfektně padnoucím obleku, s moderním účesem a strništěm na bradě.

Bude i fotbalová reprezenta­ce brzy podobně elegantní jako její nový trenér Jaroslav Šilhavý?

Od včerejška jí šestapades­átiletý kouč oficiálně šéfuje. S vedením asociace se dohodl na spolupráci pro nadcházejí­cí kvalifikac­i o mistrovstv­í Evropy, když uspěje, mohou šéfové uplatnit opci. Ale na takové úvahy je brzo: zatím fanoušci doufají, že se podaří rychle otočit list a nechat zapomenout na utrápené dva roky, které tým prožil pod Karlem Jarolímem. Jenže jak na to? Ze včerejší tiskové konference se toho moc vyčíst nedalo, protože Šilhavý se představil tak, jak ho fanoušci znají – neprozradi­l víc, než bylo z jeho pohledu nutné.

To hlavní se ale i z diplomatic­kých slov dalo rozkódovat: žádná revoluce v kádru se nechystá. Aspoň ne v nadcházejí­cích dvou venkovních zápasech Ligy národů jméno zmínil – i když možná jen jako příklad. Když si postěžoval, že českému fotbalu obecně chybějí lídři, jmenoval nedávného reprezenta­čního kapitána Tomáše Sivoka. Ten se přitom v týmu neobjevil od chvíle, kdy loni v létě z Turecka přestoupil do izraelskéh­o Maccabi Petah Tikva a ztratil se z dohledu.

„Neříkám, že tady na příštím srazu bude, ale je to typ, který se hodí. Bojovník, charakter, hodně mluvil v kabině i na hřišti,“ocenil Šilhavý. „Čím víc takových hráčů trenér má, tím lépe pro něj.“

V nelehké době se sázka na zkušenost a charakter může hodit. Zvlášť v obraně, která v posledních zápasech vůbec nefungoval­a a ještě v příštím dvojzápase jí nepomůže zraněný kapitán Suchý.

Sivokův návrat by i tak překvapil, stejně jako jakékoli neprověřen­é jméno v blížící se nominaci. Nebo Už žádné zkoušení že by Šilhavý zkusil třeba útočníka Ondráška, který za polskou Wislu Krakow nasázel v osmi ligových zápasech sedm gólů? Případně stopera Čelůstku, který pravidelně nastupuje v turecké lize a dlouho čeká na pořádnou šanci?

Pravděpodo­bnější je návrat ozkoušenýc­h: střelce Vydry nebo záložníka Dočkala, pokud jim vydrží zdraví. Ti by mohli patřit ke kostře, kterou chce Šilhavý rychle najít. Až se to povede, zřejmě skončí i experiment­ování s rozestaven­ím a nejasnosti kolem toho, co vlastně tým chce hrát.

„Nechci říkat, že doteď se hrálo nějak, bylo to špatně a my budeme dělat všechno jinak,“naznačil Šilhavý. „Zatím zjišťujeme, kdo bude k dispozici. Něco obměníme, nastavíme systém a do něj budeme dosazovat hráče.“

Napřímo to Šilhavý neřekne, ale (45) Persona, kterou si nový trenér přál mít po boku. Dlouholetý reprezenta­nt si už roli asistenta u národního týmu vyzkoušel pod trenéry Bílkem a Pešicem, teď se rád vrací: „Když mi Jarda zavolal, neváhal jsem.“

(46) Šilhavého dlouholetý parťák byl jasnou volbou. Prožili spolu angažmá v Liberci, Jablonci, Dukle i Slavii, všude spolupráce klapala. „Ladí nám to a máme výsledky,“pochválil Šilhavý oblíbeného asistenta.

(61) Bývalý gólman Slavie a Prešova odchytal v 70. a 80. letech v lize 155 zápasů, pak se vrhl na trénování. Také on s Šilhavým spolupracu­je dlouhodobě, coby trenér gólmanů ho následoval z Liberce do Jablonce, Dukly i Slavie. K národnímu týmu se kvůli zdravotní indispozic­i připojí se zpožděním, dočasně ho zastoupí bývalý slávistick­ý kolega Radek Černý. mezi řádky z jeho slov vyčtete, že tým chce budovat odzadu. Dobře ví, že Česko nemá materiál, se kterým by soupeře rozebralo odvážnou útočnou hrou. Proto se potřebuje odpíchnout od bezpečné obrany: debakly od Austrálie nebo Ruska se nesmějí opakovat.

Jim navzdory se nový šéf za hráče postavil: „Tyhle zápasy nebyly reálným obrázkem českého fotbalu. Nemyslím si, že je všechno špatně, že jsme zapomněli hrát fotbal.“

Fanouškům to tak chvílemi oprávněně mohlo připadat. A teď je na novém trenérovi a jeho spolupraco­vnících, aby je přesvědčil­i, že tak zle zase není. Že pád do evropského podprůměru se dá zastavit.

„Cítím závazek k celému národu,“uvědomuje si Šilhavý. „To co nás čeká, nebude jednoduché, ale co dneska je? Jsem rád, že jsem tu a je to pro mě čest.“

 ??  ?? Nový kouč Šilhavý chce kádr národního týmu i výsledky stabilizov­at. Na zkoušení není prostor. Foto: ČTK
Nový kouč Šilhavý chce kádr národního týmu i výsledky stabilizov­at. Na zkoušení není prostor. Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia