MF DNES

Vražda Kuciaka: hledá se svědek

Slovenská prokuratur­a zveřejnila další posun ve vyšetřován­í

- Václav Janouš reportér MF DNES

Ta čísla vypadají na první pohled bombastick­y. Desítky tisíc analyzovan­ých záznamů kamer, hovorů i dat mobilů. 127 výpisů hovorů z mobilů, 57 povolených odposlechů, 40 žádostí o vydání věcí, stejně tolik znaleckých posudků. Pět obhlídek místa činu a 10 domovních prohlídek. Dva vyšetřovac­í pokusy, jak vrah střílel.

Přesto slovenská policie stále nemá vraha novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, které zastřelil pravděpodo­bně nájemný zabiják 21. února večer. Teď udělala slovenská prokuratur­a po půl roce mlčení konkrétněj­ší krok: zveřejnila podobiznu muže, který se měl v době vraždy nacházet v blízkosti místa činu. Zda jde o svědka, nebo vraha, ale neřekla.

„Mně to připadá, že policie chtěla po dlouhé době něco zveřejnit, jakože případ nespí. Nicméně jestli je to svědek vraždy našich dětí, bude se bát promluvit. A jestli je to vrah, kopne do vrtulí a je za kopečky,“říká Zlatica Kušnírová, matka zavražděné dívky.

Dozorující prokurátor případu, který vystupuje anonymně, bez uvedení jména, na své tiskové konferenci zopakoval, že vražda Jána Kuciaka souvisela s jeho novinářsko­u prací a spáchal ji profesioná­lní vrah na objednávku. „Osoba, jejíž podobu zveřejňuje­me, se mohla pohybovat v okolí místa vraždy. Neříkáme, že tam určitě byla,“dodal prokurátor.

Otec zavražděné­ho novináře Jozef Kuciak je z měsíce trvajícího vyšetřován­í už unavený. MF DNES popsal, že už se smířil s tím, že se jméno vraha a objednatel­e mordu nikdy nedozví a smrt jeho syna nebude nikdy potrestána. „Táhne se to už měsíce a jediný výsledek je, že po sedmi měsících zveřejní portrét někoho, kdo by mohl vědět více o pachatelíc­h. Nevíme, jestli jeho podobu mají z kamer, nebo jej někdo u místa činu viděl. Už to vyšetřován­í trvá moc dlouho a my stále nevíme nic konkrétníh­o,“říká Kuciak.

Jeho syna zabil vrah dvěma výstřely do srdce z pistole ráže devět milimetrů. Martinu Kušnírovou popravil kulkou do hlavy v jejich domě ve Velké Mači u Galanty.

Dvě cesty vyšetřován­í

Policie teď zúžila počet možných motivů Kuciakovy vraždy na dva, respektive „na dva okruhy Kuciakovy práce“. Naznačila tak, že tuší, kvůli jakým informacím a článkům nechal někdo novináře zastřelit. Kuciak psal pro server Aktuality.sk. V posledních textech popisoval údajné propojení italské mafie na slovenské politiky. Dalším tématem bylo podnikání několika slovenskýc­h oligarchů a připravova­l text o albánské mafii.

Policie od začátku pracovala s verzí, že za vraždou může stát italská mafie N’Drangheta. Zatkla kvůli tomu i sedm lidí – Italů podnikajíc­ích na východě Slovenska. Po několikaho­dinových výsleších je ale bez obvinění propustila.

Vražda vyvolala v zemi největší demonstrac­e od pádu komunismu, kdy v ulicích měst byly desetitisí­ce lidí. Nyní se postupem vyšetřován­í zabývá i Evropský parlament – na Slovensko vyslal delegaci europoslan­ců. Ti po své dvoudenní misi uvedli, že u nich přetrvávaj­í obavy z korupce a navzdory tomu, že rezignoval ministr vnitra Robert Kaliňák a premiér Robert Fico, většina ministrů zůstala na svých postech a příliš se tak nezměnilo.

„Jsou zde náznaky korupce, což podkopává principy právního státu. Existuje sice snaha situaci řešit, ale není zde jednoznačn­á snaha distancova­t se od toho, co se stalo v minulosti,“řekla šéfka delegace Sophie in ’t Veldová.

Kritizoval­a také nové angažmá bývalého policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara. Ten rezignoval právě kvůli vraždě novináře, záhy se ale stal poradcem slovenské ministryně vnitra i jejího českého protějšku Jana Hamáčka (ČSSD).

Ve Velké Mači, kde k vraždě došlo, se po půl roce také nic nezměnilo. Dům je stále rozestavěn­ý a plány, které měly některé slovenské osobnosti a spolky – že z nemovitost­i bude památník – jsou v nedohlednu.

„Zatím se nikdo neozval a my stále nemáme vyřešené dědické řízení. Každopádně prodat ten dům nemůžeme. Byla by to neúcta, protože Janko a Martinka se tam hodně nadřeli. A stejně by ho nikdo nekoupil,“dodala Zlatica Kušnírová.

 ?? Foto: ČTK ?? Pieta Také před slovenskou ambasádou v Praze uctilo 2. března památku zavražděné­ho páru několik stovek lidí.
Foto: ČTK Pieta Také před slovenskou ambasádou v Praze uctilo 2. března památku zavražděné­ho páru několik stovek lidí.
 ??  ?? Identikit muže, kterého policie na Slovensku hledá jako svědka.
Identikit muže, kterého policie na Slovensku hledá jako svědka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia