MF DNES

Slováci oslaví ČSR 30. října. Jednou za 100 let

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Slovensko má světovou raritu. Jeho parlament totiž přijal návrh vlády na vyhlášení „jednorázov­ého“státního svátku, kterým si mají Slováci připomenou­t sté výročí vzniku Českoslove­nska.

Za datum tohoto svátku nebyl zvolen 28. říjen, kdy bylo v Praze vyhlášeno Českoslove­nsko, ale 30. říjen. Ten den byla asi stovkou slovenskýc­h politiků a veřejných činitelů přijata Martinská deklarace, kterou se právě vytvořená Slovenská národní rada přihlásila ke společnému státu s Čechy a po tisíci letech zpřetrhala svá pouta s Uherskem a Budapeští.

Podle historiků se tak stalo nezávisle na dění v Praze, o němž slovenští politici v Martině kvůli chaotické situaci v rozpadajíc­ím se Rakousko-Uhersku nevěděli.

Když minulý týden slovenský parlament jednorázov­ý státní svátek schvaloval, pokusili se někteří poslanci opozice prosadit „český“28. říjen. „Martinská deklarace nesymboliz­uje vznik Českoslove­nska,“odmítl vyhlášení 30. října státním svátkem Ondrej Dostál, který je poslancem v klubu strany Svoboda a solidarita (SaS). „Dnem, který vznik ČSR symbolizuj­e a má také humanistic­kou tradici Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika, je 28. říjen,“uvedl Dostál.

Pokusil se tak datum státního svátku sjednotit s Českem. Jeho záměr však byl parlamente­m odmítnut, podobně

● Martinská deklarace byla vyhlášena asi stovkou Slováků v budově Tatra banky. Deklarací se Slováci přihlásili k vytvoření státu s Čechy. jako obdobné návrhy v minulosti. A to přesto, že podporu dostal i od další opoziční strany – Obyčejní lidé (OLaNO). „Pokud chceme dát vzniku Českoslove­nské republiky skutečně vážnost a úctu, řešením je vyhlásit za trvalý státní státek 28. říjen,“uvedla poslankyně OLaNO Natálie Milanová.

SNS: Demokracie jen pro Čechy

Důvod, proč vláda zvolila den vyhlášení Martinské deklarace, a to ještě ve formě jednorázov­ého svátku, je jednoduchý – odpor koaliční Slovenské národní strany (SNS).

Ta totiž dávala najevo, že 28. říjen je pro ni nepřijatel­ný. „První republika byla demokracií jen pro Čechy, ne pro Slováky a Rusíny. Dvakrát se rozpadla. Každých dvacet let byla v krizi,“tvrdil poněkud zmatečně místopředs­eda SNS Anton Hrnko a odmítl slavit 28. říjen. S oslavou stého výročí Martinské deklarace souhlasila jeho strana kvůli tomu, že ji chápe jako akt, v němž Slováci rozhodoval­i o svém dalším osudu. „V tento den jsme se rozhodli o odchodu z Uherska,“uvedl.

Za podivný paskvil považují nový státní svátek i někteří historici. „Považuji to za tragický důkaz toho, jak naše vláda nerozumí dějinám,“uvádí historik Dušan Kováč. „Můj názor je, že pro Slováky znamenal vznik ČSR v roce 1918 daleko víc než pro Čechy,“uvedl Kováč. „28. říjen by měl být zcela určitě státním svátkem i na Slovensku a věřím, že jím jednou i bude.“

Jednu výhodu ale „posun“svátku má – Slováci si na rozdíl od Čechů díky němu užijí volno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia