MF DNES

Jak je důležité míti Petra Rafaje

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Je to definitivn­í vítězství ministra Dana Ťoka, premiéra Andreje Babiše a miliardáře Petra Kellnera v přetahovan­é o nový způsob výběru mýta v Česku. Tak to holt v životě někdy chodí: dlouho to vypadá celé na levačku a na pořádný průšvih, ale pak se všechno jako mávnutím kouzelného proutku v dobré obrátí.

Připomeňme, že v mýtu jde o mnohamilia­rdový obchod. Že tu stál dosavadní provozovat­el Kapsch proti nejambició­znějšímu uchazeči, společnost­i CzechToll z Kellnerovy skupiny PPF. Že Ťokovo ministerst­vo dopravy na jaře vybralo na další léta právě konsorcium CzechToll a SkyToll. A že se pak spustil uragán: námitky, správní řízení, předžalobn­í výzvy, zamítnuté rozklady a nakonec i zrušení celého výběru vítěze tendru.

V centru toho všeho stál Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) v čele s Petrem Rafajem. Bývalým poslancem ČSSD, který se ale vstupem do budovy tohoto úřadu stal křišťálově nezávislým, jakkoliv dál udržoval úzké vztahy s mocným advokátem Radkem Pokorným, přítelem bývalého premiéra Sobotky. A jen nenapravit­elný škarohlíd a paranoik by si to snad mohl dávat do souvislost­i s tím, že jeho úřad nejprve vyhověl firmě Kapsch a mýtný verdikt ministra Babišovy menšinové vlády okamžitě shodil.

Všechno vypadalo na ručník do ringu pro ministra Ťoka a velký otazník nad výběrem mýtného v příštích letech. Jenže mezitím se stalo několik věcí. Předně ČSSD vstoupila do vlády, takže i ona nese odpovědnos­t za její průšvihy. Ve stejné době Andrej Babiš Rafajovi dopisem i přes média důrazně domlouval, aby si uvědomil dopad svého rozhodnutí, a jak to poškodí zemi. A samozřejmě jen shodou okolností ve stejné době premiér dosadil do rozkladové komise ÚOHS k mýtu svého člověka, Jana Hrazdiru. A ještě ve prospěch tendru intervenov­al prezident Zeman, který na návrh vlády šéfy antimonopo­lního úřadu jmenuje.

A právě v této době se muselo odehrát ono mávnutí kouzelným proutkem. ÚOHS seznal, že se nechal unést: v srpnu „zrušil zrušení“výběru vítěze a včera zamítl i námitky firmy Kapsch, načež stát okamžitě uzavřel s CzechToll a SkyToll nový desetiletý kontrakt na výběr mýta. Správná věc se podařila, přísně nezávislý úřad přestal sypat písek do vládního soukolí. Dobrou noc, děti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia