MF DNES

Po čem kino touží? Po Anně Polívkové

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Romantická komedie Po čem muži touží je okatá kopie hollywoods­kého hitu Po čem ženy touží, opsaná od podstaty zápletky, kdy se pán tvorstva „kouzlem“vcítí do myšlení žen, přes milostnou linku z pracoviště až po pánské trampoty s punčochami a lodičkami.

Jediná odlišnost tkví v tom, že na rozdíl od Mela Gibsona se Jiří Langmajer v ženu převtělí i fyzicky – a to je velké štěstí, protože Anna Polívková, která ho vystřídá, snímku nejvíce pomáhá. Ani Langmajero­va šarmantní sebeironie totiž nemůže naplno prorazit povinnými větami product placementu: „Roztrhl jste mi šaty od Bandiho.“

Sex ve městě bez sexu

Však také nulový děj postupuje jen od jednoho sponzorské­ho výrobku k druhému, jako by uznávaná literátka Radka Třeštíková psala svůj první scénář až na základě seznamu partnerský­ch značek.

Chybí jediný nápad, který by příběh rozvinul nečekaným směrem včetně zahozeného motivu ženy řídící časopis pro muže. Místo celku snímek spoléhá na jednotlivo­sti, na pár hezkých slovních vtipů – Udělám ti ze života Ugandu – a na několik již mnohokrát viděných, nicméně stále vděčných situací, ve kterých Polívková nasadí nespoutano­u klauniádu. Pravda, když kávu rozlije potřetí a praští sebou o zem popáté, smích odumírá, ale herečka se umí zohavit s tak upřímným potěšením, že veskrze pozitivní postava Tatiany Pauhofové vedle ní působí jako nudná královna krásy.

Ostatně všichni jsou hezcí, styloví a výkonní ve vyleštěném světě Sexu ve městě bez sexu, počínaje oblečením a konče interiéry v čele s pohádkovou redakcí. A jak ve finále začne přibývat rozněžnělé vážnosti, banalita vystoupí na povrch.

Režisér Rudolf Havlík docela zručně kličkuje v aranžování skečů, ale dál nemá kam jít. Ústřední trio doplňuje Matěj Hádek coby skvělý „nadhazovač“obou tváří hlavní postavy; ostatní napodobují otravné stereotypy pohlaví a dojemné písně otvírají kudly v kapse. Prostě se hraje „nová Poledňákov­á“a jestli kino po něčem touží, je to sólo Polívkové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia