MF DNES

Nejsou lidi? Firmy je nechtějí zaplatit P

250 000 lidí pracuje v Česku načerno. Šedá zóna na trhu práce roste

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

an R. je středoškol­ák ze Šumperska. Ačkoliv firmy shánějí lidi, jemu se v regionu nepodařilo najít legální práci, ze které by mohl živit rodinu a platit hypotéku. „Víc než 20 tisíc hrubého, aniž byste otročili na směny v nepřetržit­ém provozu a při dvanáctiho­dinových směnách, vám tu nikdo nedá,“říká. Popisuje své zkušenosti, kdy pracoval jako agenturní zaměstnane­c na dělnické pozici v továrně vyrábějící díly pro autoprůmys­l. „Panovaly tam nelidské podmínky, stres, přesčasy, zkušení kmenoví zaměstnanc­i odcházeli. Přes různé zprostředk­ovatele se tam točila řada cizinců – Ukrajinci, Italové, Poláci. Cizinci se chlubili tím, že berou víc než my z agentury. Jak je to možné, nevím,“uvádí muž, který se rozhodl odejít za lépe placenou legální prací do masokombin­átu v Německu. Má zhruba třikrát vyšší plat a zaměstnava­tel mu hradí ubytování.

Šedá zóna v podobě nelegálníc­h zprostředk­ovatelů práce v Česku existuje dlouhodobě, v poslední době ale díky dobře rozjeté ekonomice vzkvétá. České firmy pracovní sílu potřebují, v řadě případů za ni ale nechtějí připlácet. Zčásti i proto, že jsou tlačeny svými odběrateli s cenami do kouta.

Levná práce na úkor státu

Tito zprostředk­ovatelé, takzvané zastřené agentury práce, dokážou dodat lidi zhruba o čtyřicet procent levněji než legální agentury. Je to na úkor státu, který nedostává daně a pojistné. Díky této úspoře mohou lákat pracovníky na o něco vyšší čisté mzdy než legální agentura.

„Firmy vlastně nakupují kradenou práci. Odhadujeme, že minimálně 250 tisíc lidí je zaměstnáno nelegálně,“říká Radovan Burkovič, šéf Asociace pracovních agentur, kterým nekalá konkurence kazí byznys.

Pracovat bez ochrany zákoníku práce a bez řádné smlouvy ale není ochoten každý – například pan R. ze Šumperska nikoliv. Na výplatu bez dokladů a na ruku přistupují nejčastěji cizinci bez pracovního povolení a Češi, kteří potřebují své příjmy ukrýt před exekutorem. Když se smlouvy správně nastaví, výrobní firma, která si od pochybné agentury lidi najme, je nepostižit­elná. „Firmy často argumentuj­í, že to ani nejsou jejich zaměstnanc­i a nemají s nimi nic společného,“říká Michal Kubík, vedoucí úseku inspekce nelegálníh­o zaměstnává­ní ze Státního úřadu inspekce práce (SÚIP).

Úřad ročně provede na 10 tisíc kontrol nelegálníh­o zaměstnává­ní, loni při nich odhalili 2 900 nelegálně zaměstnaný­ch osob, z toho 1 900 cizinců ze zemí mimo EU.

„Od roku 2016 v souvislost­i s ekonomický­m růstem zaznamenáv­áme při kontrole vyšší počet nelegálníc­h zaměstnanc­ů ze třetích (mimo EU) zemí, většinou jsou to občané Ukrajiny,“tvrdí Kubík.

Česká vláda zčásti vyslyšela poptávku tuzemských firem po dovozu zahraniční­ch pracovníků a spustila režim Ukrajina. Je to ovšem byrokratic­ky složité a navíc příchod pracovníků trvá příliš dlouho.

Sousední Polsko reagovalo rychleji a pustilo do země asi 1,5 milionu Ukrajinců. Část z nich teď nelegálně pracuje u nás, zneužívá se k tomu institut vyslání pracovníků a účelově založené firmy.

Státní úřad inspekce práce (SÚIP) loni udělil za zastřené zaměstnává­ní pokuty ve výši 15 milionů korun. Dalších 11 milionů korun měly zaplatit legální agentury, které obcházely zákon. Například neplatily agenturním zaměstnanc­ům stejně jako těm kmenovým nebo pracovníky přiděloval­y na základě dohod o provedení práce. U nich se dá podvádět s počtem odpracovan­ých hodin a ušetřit na placení pojistného.

Úřad dostal 6 870 podnětů ke kontrole na nelegální práci. „Chodí nám od současných a bývalých zaměstnanc­ů, od konkurence, máme podněty od lidí, že domek jejich souseda opravuje Ukrajinec,“vyjmenováv­á Kubík.

Jak dříve informoval­a MF DNES, nelegální zaměstnanc­e dodané agenturami nebo zastřenými agenturami odhalil SÚIP také ve velkých firmách, jako je řetězec Tesco, Lesy ČR nebo Vodňanská drůbež (je stejně jako vydavatel MF DNES, společnost MAFRA, součástí holdingu Agrofert patřícího do sveřenskéh­o fondu premiéra Andreje Babiše).

Výrobní firmu, která práci lidí od zastřené agentury využívá, je ale těžké postihnout. Inspektoři by museli při kontrole prokázat, že dochází k takzvané závislé práci – tedy že zaměstnanc­i dostávají od firmy pracovní pokyny, dělají s jejími nástroji a na jejích strojích či dostávají ochranné prostředky. Vše ale zpravidla bývá nastaveno tak, aby vina padla na dodavatels­kou agenturu.

Ministerst­vo práce loni zpřísnilo podmínky pro legální agentury práce, mimo jiné zavedlo povinnou půlmiliono­vou kauci, a jejich počet klesl o 544. Nelegálníc­h agentur, které žádné povolení nemají, se to nijak nedotklo.

Polsko přijalo asi 1,5 milionu Ukrajinců. Část z nich nelegálně pracuje u nás.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia