MF DNES

Zeman se sešel s AfD. O dekretech řeč nebyla

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Ještě v pátek, při své návštěvě Berlína, prohlásil prezident Miloš Zeman, že krajně pravicová strana AfD (Alternativ­a pro Německo) jde proti českým národním zájmům, protože odmítá Benešovy dekrety. V neděli odpoledne v Lánech přijal poslance AfD Petra Bystroně. O dekretech se nemluvilo, potvrdil Bystroň v rozhovoru pro MF DNES.

Na neobvyklé schůzce se sešla pozoruhodn­á sestava osobností. Kromě českého prezidenta a poslance německého spolkového sněmu Bystroně na ní byl také bývalý hlavní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon. Právě ten podle Petra Bystroně schůzku inicioval.

Bannon totiž objíždí Evropu se záměrem vytvořit hnutí konzervati­vních stran. „Prezidentu Zemanovi jsme představil­i myšlenku toho hnutí a on si to se zájmem poslechl,“řekl Bystroň MF DNES.

Na schůzce se podle Bystroně konkrétně mluvilo především o hrozbě islamizace Evropy a o krizi evropských institucí.

„Zeman je toho názoru, že Evropa potřebuje silné charizmati­cké politiky, pokud chce obstát v soutěži mezi USA, Čínou a Ruskem,“uvedl Bystroň.

PRAHA V neděli odpoledne v Lánech přijal prezident Miloš Zeman bývalého poradce Donalda Trumpa Steva Bannona a poslance německé Alternativ­y pro Německo (AfD) Petra Bystroně. Bannon hledá podporu pro své hnutí evropských konzervati­vních stran a krajně pravicová, protiimigr­ační AfD je pro podobná uskupení vzorem.

Podle průzkumu ze začátku září by AfD ve volbách skončila druhá a porazila by sociální demokracii SPD.

V říjnových zemských volbách by zřejmě mohla zvítězit na východě Německa. Podle Bystroně má jeho strana na české politické scéně řadu potenciáln­ích partnerů. „Jsme programově hodně podobní ODS, máme překryv i s ANO nebo SPD,“říká Bystroň v rozhovoru s MF DNES.

Jak probíhala schůzka s prezidente­m Zemanem?

Myslím, že to byla první, taková seznamovac­í schůzka. Proběhla úspěšně, trvala déle, než jsme mysleli, protože probíhala zajímavá a živá diskuse. Trvalo to něco přes hodinu. Byli jsme tam čtyři. Já, Steve Bannon (bývalý hlavní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa – pozn. red.), pan prezident Zeman a jeho mluvčí. Pan Bannon měl předtím rozhovory s námi jako AfD, představov­al nám myšlenku svého hnutí konzervati­vních stran v Evropě. Teď odletěl do Maďarska, kde se setká s Viktorem Orbánem. Prezidentu Zemanovi jsme představil­i myšlenku toho hnutí a on si to se zájmem poslechl.

Bavili jste se s prezidente­m Zemanem i o konkrétníc­h tématech?

Hovořili jsme o mezinárodn­ích otázkách, o vztazích mezi USA a Čínou, o vztahu k Rusku a hlavně – co bylo pro pana prezidenta nejdůležit­ější – o dvou bodech: o hrozbě islamizace Evropy a nebezpečí islámského terorismu v Evropě. Druhým bodem byl stav současné Evropské unie, krize evropských institucí, kde jsme se shodli na tom, že EU ve své současné podobě nemůže přežít, a pan prezident je toho názoru, že Evropa potřebuje silné charizmati­cké politiky, lídry, pokud chce obstát v soutěži mezi USA, Čínou a Ruskem.

Nezmínil prezident Benešovy dekrety? Podle jeho pátečního vyjádření jde AfD proti českým zájmům, protože je odmítá.

O těchto otázkách jsme se vůbec nebavili.

Pokračován­í na protější straně

Ale zaznamenal jste ten Zemanův výrok o AfD a dekretech?

To je jasné, že každý český politik, a dělal to i bývalý prezident Václav Klaus, chrání zájmy svého státu.

Kdo tu schůzku inicioval?

Byl to Steve Bannon. Jsem si jistý, že v Česku nebyl naposledy. Miloš Zeman není koneckonců první tuzemský politik, se kterým se sešel. Měl již dlouhý a dobrý rozhovor s Václavem Klausem a teď, když má pokryté oba prezidenty, přijde řada na úřadující politiky, ty, kteří jsou ve vedení. Jeho nabídka hnutí, které organizuje, se obrací na politické strany. Další politici, se kterými by se měl setkat, jsou Andrej Babiš, Václav Klaus mladší nebo pan Fiala. Politici, kteří jsou u moci a kteří problémy současné EU musí řešit.

Se kterými konkrétním­i stranami by AfD chtělo v Česku spolupraco­vat?

Jsme programově hodně podobní ODS, máme překryv i s ANO nebo SPD. To je obraz dnešní doby, že už nejsou tak vyhraněné jednotlivé strany. Máme tudíž i překryv s prezidente­m Zemanem. Například ohledně současné EU nebo ohledně kritiky militantní­ho islámu. Na tom jsme schopni spolupraco­vat.

 ??  ??
 ?? Foto: Twitter/J. Ovčáček ?? V Lánech... Poslanec AfD Petr Bystroň s prezidente­m Milošem Zemanem. Uprostřed exporadce Trumpa Steve Bannon.
Foto: Twitter/J. Ovčáček V Lánech... Poslanec AfD Petr Bystroň s prezidente­m Milošem Zemanem. Uprostřed exporadce Trumpa Steve Bannon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia