MF DNES

Čínská energie Petry Kvitové

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Číně

Taková malá logistická úloha: jak to udělat, když ještě v neděli na jednom místě hrajete tenisové finále, a přitom vám tou dobou o téměř dva a půl tisíce kilometrů jinde začíná další akce?

Karolína Plíšková to nakonec měla docela snadné. Řešení: soukromý tryskáč. Česká tenistka si v Tokiu připsala svůj druhý letošní titul, ve finále Pan Pacific Open porazila domácí eso Naomi Ósakaovou. A tentýž den večer už měla přistávat v Číně.

Má se to takhle: start velkého turnaje Masters Premier 5 ve Wu-chanu termínově koliduje s koncovkou japonské akce, a tak se asijští sousedé domluvili na luxusním kompromisu, který zařizuje a platí Tokio. Původně mělo letadlo převážet obě finalistky, přílet cílil na nedělní 23. hodinu místního času. Jenže vítězka US Open kvůli onemocnění přesun zrušila, a tak Plíšková měla palubu pro sebe.

„Je nám to líto, přejeme Naomi brzké uzdravení. Ale naštěstí tu máme spoustu jiných fantastick­ých hráček světového kalibru,“uvedl Fabrice Chouquet, jeden z šéfů turnaje ve Wu-chanu.

A rozhodně v těchto slovech myslel i na jednu vytáhlou Češku s maorským tetováním.

Plíšková náleží mezi ctěné účastnice. Její podobizna je – stejně jako ta Petry Kvitové – k vidění na plášti monumentál­ní arény, na plakátech okolo rušné přístupové cesty i jako figurína v životní velikosti.

Zažívá teď vůbec podivuhodn­ý závod. S časem, s prostorem a hlavně na dálku s nizozemsko­u tenistkou Kiki Bertensovo­u.

Po triumfu v Japonsku se Češka v kalendářní­m žebříčku WTA vyšvihla na 8. místo, které jako poslední zajišťuje účast na Turnaji mistryň v Singapuru.

Plíšková v něm má aktuálně 3 601 bodů, Bertensová však nelenila a zvítězila pro změnu v jihokorejs­kém Soulu. Její skóre zní 3 532. Dostihy jsou v plném proudu. „Je to pro mě vzpruha. Nechci se tím svazovat, ale mám teď vše ve svých rukou,“pronesla Plíšková po úspěchu, na který jí svižně navazuje další program. Ve Wu-chanu ji hned v pondělí čekala tisková konference, pak vstoupí do programu proti lepší z dvojice Wangová, Sakkariová. A zkusí urvat další body, přinejmenš­ím tolik co Bertensová by se hodilo; vítězka v Číně pak inkasuje rovnou 900.

Ve chvílích, kdy byla Plíšková nejspíš někde nad Východočín­ským mořem, ve Wu-chanu již probíhalo slavnostní zahájení. A to na tenisový turnaj dost pompézní.

Zatáhla se střecha a propuklo cosi mezi diskotékou a festivalem: nechyběli draci, světla a symboly, dětský pěvecký sbor, lidé v převlecích robotů i skuteční miniaturní tancující roboti (největší potlesk vzbudil ten, který se patrně vzbouřil programu a narušil synchroniz­ovanou show svým pádem). Což je ale jen humorná vložka z jinak vysoce funkční akce.

„To, jak tu všechno probíhá, na mě dělá velký dojem. Pokaždé představí něco nového, centrkurt je nádherný,“řekla Kvitová o budově s tribunami pro 15 tisíc fanoušků.

Nejen ti jsou zvědaví, jak si ona a čerstvě dekorovaná Karolína Plíšková poradí s další asijskou štací.

Zvlášť pro Plíškovou jako by teď do Asie vedly úplně všechny cesty. Ideálně po trase Japonsko, Čína a nakonec Singapur.

K tomu, aby si na setkání pro smetánku mohly zahrát rovnou dvě Češky což zní jako luxus podobný požitku ze soukromého letu je totiž zase o něco blíže.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia