MF DNES

Na kompletní dioptrické brýle a na všechny sluneční brýle

-

Proč už nebudete znovu kandidovat?

Každý politik má nějakou baterku, která se časem vybije. A přiznám se, že ta moje se z několika důvodů začíná vybíjet. Jsem velmi zklamán ze současného složení Sněmovny a toho, na co se redukovala politika. Já jsem před lety šel do Sněmovny proto, abych prosadil konkrétní cíl – rozpočtové určení daní – a ono se to dařilo i nadále daří. Dnešní Sněmovna se ale redukovala na populismus, marketing a snaha o řešení konkrétníc­h cílů je minimální. Přiznám se, že jsem cítil naději třeba z toho, že ve Sněmovně budou Piráti, s kterými v mnoha věcech programově souzníme. Ale z jejich fungování jsem až zděšen.

Proč?

Když teď vidím, jak předseda jejich poslanecké­ho klubu na otázku, co se jim za poslední rok podařilo, odpovídá, že zamezili zvýšení platů politiků, což mimo jiné ještě stejně není pravda, pak že zvýšili ceny v parlamentn­í kantýně, zavedli tříděný odpad v jednacím sále a přilehlém okolí a prosadili elektronic­kou podobu parlamentn­ích písemností, což taky není úplně pravda, protože to funguje už dávno, tak to skutečně nejsou ty nejzásadně­jší problémy této země. Já se třeba v parlamentu zabývám školstvím, a i když jsme nejmenší poslanecký klub, tak se mi za ten rok podařilo zamezit odložení regionální reformy školství, což třeba pro můj kraj bude znamenat výrazný nárůst platů učitelů. O takové změny by nám mělo jít.

V této Sněmovně jsem znechucen ještě z jedné věci, která dřív nebyla, a sice z toho, že si strany kradou zákony. Například náš poslanec Vítek Rakušan předložil palčivý problém směnárny v Praze, ten vládní koalice neschválil­a a pak si ho předložilo hnutí ANO samo. To samé udělali Piráti s naším zákonem o EET. To jsou všechno věci, které mi

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia