MF DNES

Jak zachránit brexit

Co nastane v Británii? Hranice v Irském moři, nové referendum, nebo předčasné volby?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN V Británii se po evropském summitu v Salcburku koncem minulého týdne nemluví o ničem jiném: Co teď bude s brexitem?

Zatímco pro Evropu setkání premiérů a prezidentů členských zemí Evropské unie proběhlo bez většího rozruchu, britská média se poslední dny předhánějí v katastrofá­lních předpovědí­ch. „Ponížení“a „prohra“jsou slova, která se v souvislost­i s výsledkem jednání premiérky Theresy Mayové objevují nejčastěji.

Do uzavření finální odchodové dohody mezi Británií a EU zbývá už jen měsíc, nejvýše dva. Její konkrétní podoba je ale zatím stále velmi nejasná – stejně tak jako otázka, zda nějaká dohoda nakonec vůbec bude. Evropa i Británie už se začaly na tuto možnost, takzvaný scénář „no deal“, reálně připravova­t.

Pořád to Irsko

Hlavním bodem sporu nadále zůstává režim na irské hranici. Irsko a EU se chtějí vyhnout tvrdému hraničnímu přechodu, který by narušil křehký mír v regionu. Naopak Británie trvá na stejných podmínkách pro Severní Irsko a zbytek království, tedy de facto zachování celní unie, což je zase nepřijatel­né pro EU: nelze si zachovat výhody členství v unii a zároveň z ní chtít vystoupit.

Začíná se také mluvit o více či méně fantaskníc­h variantách dalšího vývoje. Od zvláštního režimu pro Severní Irsko a hranice rozdělujíc­í Británii přes Irské moře a separatist­ické tendence Skotska až po druhé referendum o setrvání Británie v EU a nové předčasné volby.

Volby, nebo referendum?

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn se vyslovil pro druhé referendum o brexitu, pokud tuto možnost podpoří členové jeho strany. Podle průzkumu agentury YouGov před včerejším sjezdem strany jej podporuje 86 procent labouristů. Corbyn sám prý ale preferuje spíše předčasné volby.

Vládní konzervati­vci premiérky Theresy Mayové o žádné z těchto možností nechtějí ani slyšet a oficiálně je i po nezdařenýc­h jednáních v Salcburku vylučují – podle zdrojů uvnitř strany, které cituje list The Sunday Times, nicméně varianta předčasnýc­h voleb i za konzervati­vce ve hře je.

Pokud by k volbám skutečně došlo, musely by se uskutečnit ještě na podzim, tak aby Mayová měla před finálním jednáním s EU co možná největší podporu své strany i obyvatel.

Se stejným cílem nicméně Mayová vyvolala předčasné volby loni v dubnu – dopadly ale přesně naopak, než si původně představov­ala. Konzervati­vci ztratili absolutní většinu a nyní se musí spoléhat na podporu Severoirsk­é unionistic­ké strany (DUP).

Podle Sunday Times je reálné i to, že Mayová ve snaze zabránit dalším rezignacím z vlády do roka odstoupí.

EU: Radši jednat s Mayovou

Přes to všechno se nicméně evropští diplomaté shodují v tom, že na straně EU snaha dohodnout se s Brity je a že alespoň k omezené dohodě na poslední chvíli přece jen dojde – za podmínek, které zachovají integritu Unie.

A ač to tak z britského pohledu možná nevypadá, určitou podporu Mayová v Bruselu přece jen má. Představa, že by Mayovou nahradil například ambiciózní Boris Johnson, donedávna ještě ministr zahraničí, je pro evropské vyjednavač­e dostatečno­u motivací pro to, aby Mayovou v rámci možností podporoval­i.

Objevují se tu také obavy, že v případě nezdařenéh­o odchodu z Unie se Británie stylem začne přibližova­t Spojeným státům, s nimiž je pod Trumpovým vedením dialog pro Evropu stále obtížnější.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia