MF DNES

Usámův souputník Zavahrí uniká už 17 let

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Kam se, do pekla, ten Ajmán Zavahrí poděl?

Zakopal se v ilegalitě tak dokonale, že svět na něj dnes už málem zapomněl. Přitom má na rukou krev tisíců nevinných a není o nic méně fanatický, než býval ve vrcholné formě „zamlada“.

Před více než sedmnácti lety, po ničivých útocích z 11. září 2001 na newyorská dvojčata, rezonovala celým západním světem dvě jména: Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí, jeho pravá ruka. Společně kdysi založili al-Káidu a ruku v ruce naplánoval­i řadu ničivých teroristic­kých útoků na několika kontinente­ch.

Zatímco tělo bin Ládina už roky okusují ryby kdesi hluboko pod mořskou hladinou (Američané ho pohřbili do moře na neznámém místě), egyptský lékař Zavahrí a nástupce Usámy v čele nechvalně známé teroristic­ké organizace je stále na útěku. Nepolapite­lný. Sedmnáct let neudělal fatální chybu.

Copak je to nějaký David Copperfiel­d, aby dokázal unikat celým armádám špehů CIA a dalších tajných služeb?

Možná je v konspiraci lepší, než býval poněkud laxní Usáma, třeba má lepší ochranku, mlčenlivěj­ší spolupraco­vníky, nebo dokonce spolehlivě­jší krytí na vysokých místech (třeba v pákistánsk­é rozvědce, jak se občas tvrdí). To všechno je možné.

Nepolapite­lný?

poddal. V Egyptě brzy skončil ve vězení, neboť se podílel na atentátu na prezidenta Sadata. Následně bojoval v Afghánistá­nu. Osudové setkání s Usámou bin Ládinem se odehrálo právě tam v roce 1987.

Poté, co Američané bin Ládina zastřelili v jeho skrýši, ho Zavahrí vystřídal v čele al-Káidy. Postrádá však jeho charizma, možná i proto začala organizace záhy hrát druhé housle. Zavahrí má pověst nepřístupn­ého pedantické­ho staříka, který jen těžko může nadchnout mladé pro islamistic­ké ideály. Na druhé straně mu možná právě tyto vlastnosti pomáhají tak dlouho unikat. Kde se ukrývá, to je otázka za oněch 25 milionů dolarů. Znalci tvrdí, že nejspíš na pákistánsk­ých kmenových územích. Právě v těchto končinách byly hledány (a většinou také nalezeny) všechny špičky al-Káidy. Až na Zavahrího.

Protiteror­ističtí experti upozorňují, že Západ si nemůže dovolit pustit Zavahrího ze zřetele, byť jako vůdce už nyní mnoho neznamená. „Je jako kobra, která si bezstarost­ně hoví na sluníčku, aby znenadání smrtelně udeřila,“citoval týdeník Newsweek veterána CIA Bruce Riedela.

 ?? Foto: archiv ??
Foto: archiv
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia