MF DNES

Teroristé zabili třicet lidí na přehlídce

-

I když se Zavahrího teroristic­ké komunitě dnes už zdaleka nedostává takové mediální pozornosti jako v letech pochybné slávy po 11. září, její šéf své zhoubné poselství svaté války proti Západu nadále šíří po internetu. Za poslední měsíc vydala al-Káida dvě jeho nahrávky: půlhodinov­ou audiozpráv­u a pětiminuto­vé video. Na videonahrá­vce vyhlíží Ajmán Zavahrí podobně, jak si ho pamatujeme z dob, kdy byl světovou teroristic­kou celebritou. Jen je evidentně starší. Na hlavě mu trůní stejný turban jako kdysi, je oděný v bílém volném kaftanu a značnou část záběru zabírá jeho dlouhý stříbřitě prokvetlý plnovous.

Dnes sedmašedes­átiletý nestor islámského terorismu Zavahrí zůstává na seznamu nejhledaně­jších teroristů planety americké FBI pod přezdívkam­i Doktor a Učitel. Odměna nabízená za pomoc při jeho dopadení je stále královská – až pětadvacet milionů dolarů.

Jak už bylo řečeno, pochází z Egypta. Vyrůstal v rodině uznávaného profesora a záhy se sám stal známým chirurgem. Nebýt příklonu k džihádu, měl nakročeno k zářné „světské“kariéře.

Islámský radikalism­us ho však lákal a on se neodbytném­u volání rád

Tři desítky mužů, žen i dětí zahynuly při teroristic­kém útoku na vojenskou přehlídku v íránském Ahvázu.

Skupinu, která za sobotním útokem stojí, podle Íránu financoval­y a vojensky podpořily arabské státy v Perském zálivu. Podle agentury Reuters to prohlásil íránský prezident Hasan Rúhání s tím, že státům v zálivu poskytují zdroje potřebné k takovýmto zločinům Spojené státy. K činu se následně přihlásilo protivládn­í hnutí Ahvázský národní odpor, později za útok odpovědnos­t přijala i teroristic­ká organizace Islámský stát. Již v sobotu nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že za útokem stojí regionální spojenci USA. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia