MF DNES

Virtuální příběh se sirotky K

Europoslan­kyně Michaela Šojdrová navrhuje přijmout padesát dětí ze Sýrie. Premiér Andrej Babiš to odmítá. Celá ta diskuse je hloupost a řešení neexistují­cího problému.

- Petr Kolář reportér MF DNES

dyž se v lednu 2007 stala Michaela Šojdrová předsedkyn­í poslanecké­ho klubu KDU-ČSL v éře předsedy strany Jiřího Čunka, nešlo mi to na rozum. Jistě, Šojdrová byla svědomitou poslankyní, lidoveckou stálicí. Nicméně předsedy poslanecký­ch klubů tehdy ještě bývali lidé schopní vidět na tři tahy dopředu, vytvářet politické strategie a také je umět zákulisně vyjednat.

Šojdrová do této kategorie očividně nepatřila. „No jo, ale Míša je hodná a má dobré srdce,“obhajovali to tehdy v neoficiáln­ích rozhovorec­h její zastánci. Tak nějak tím bylo řečeno vše.

V uplynulých dnech se Šojdrová výrazně připomněla. Nikoli jako europoslan­kyně nebo lidovecká kandidátka v komunálníc­h volbách v Kroměříži. Poprask vyvolal její návrh, ať Česká republika přijme padesátku syrských sirotků.

Respektive onen poprask nevyvolala Šojdrová se svým návrhem, ale jeho rezolutní odmítnutí premiérem Andrejem Babišem v rozhovoru pro Právo z předminulé soboty. Od té chvíle jsme svědky absurdního divadla kolem naprosto neexistují­cího problému.

Vinu na tom nenese pouze „hodná Míša s dobrým srdcem“, ale také premiér. Právě on dal svými zbytečnými a neadekvátn­ími reakcemi europoslan­kyni KDU-ČSL největší kredit. Pomohl tím vytvořit pseudokauz­u „humanistka Šojdrová versus nelida Babiš, který odmítá pomoc bezbranným dětem“.

Když se přemýšlí srdcem

Příběh nyní žije svým virtuálním životem, v němž už málokoho zajímá podstata věci. A ta rozhodně není tak černobílá, jak se snaží jedna či druhá strana prezentova­t. Pojďme si nejdůležit­ější důvody shrnout.

První otázkou je, zda vůbec nějakých padesát bezprizorn­ích syrských sirotků – malých dětí, které potřebují pomoc z Česka – existuje. Jistě, konflikt v Sýrii bezpochyby připravil o rodiče a perspektiv­u mnohem víc nezletilýc­h, padesátka je jen kapkou v moři. Otázkou však je, jak Šojdrová přišla na to, že jim máme přijetím pomoci právě teď a že jich má být zrovna padesát.

Odpověď v diskusi na svém facebookov­ém profilu nabídla Jitka Fialová, mluvčí lidoveckéh­o europoslan­ce Tomáše Zdechovské­ho. „Nikdo nás nežádal, jsou v jednom táboře v Řecku, který navštívila Míša Šojdrová, a přišlo jí to jako dobrý nápad. Odborná zahraniční komise KDU-ČSL ji nepodpořil­a, tak zkouší Senát,“napsala na Facebook.

„Jde tam o to, že to jsou „děti“12–17 (spíše 15–17), které o sobě tvrdí, že jsou sirotci, ověřené to ale není, ani nejsou pořádné testy na věk. Je to tak do velké míry hra na emoce, která mě upřímně řečeno štve víc, než že bychom měli pomoci 50 opuštěným dospívajíc­ím,“dodala Fialová. Uvedené informace posléze potvrdila i sama Šojdrová. Po pátečním setkání s premiérem Babišem konstatova­la, že ony „děti“budou teprve hledat. Na jednání v Hrzánském paláci ovšem už byla se zástupci iniciativy Češi pomáhají vzniklé za vlády premiéra Bohuslava Sobotky, se kterou se za tímto účelem spojila.

Tady se zastavme u premiéra Babiše. Toho zřejmě nesmyslná masáž, že je lhostejný k utrpení malých dětí, vyprovokov­ala k řadě nesmyslnýc­h kroků. Nejen k opírání se o texty jisté Taťjány Horákové a její organizace Mezinárodn­í dětský kříž, což je nejspíš nová verze hochštaple­ra Harryho Jelínka, jenž v éře první republiky „prodal“Karlštejn. Ale také k oficiálním­u přijetí Šojdrové na nejvyšší úrovni a seriózní debatě o „problému“, který neexistuje. Ale nešť, je pár dní před volbami.

Výsledkem je každopádně sdělení, že když Šojdrová najde nějaké dětské sirotky ze Sýrie, kteří by chtěli získat „druhou šanci“, a také lidi, kteří by se jich chtěli ujmout, vláda to podpoří. Na první pohled je to politické gesto. Hloupé a laciné. Ovšem nikoli pouze od Babiše. Už proto, že v debatě nikdy seriózně nezaznělo, co by tady vlastně „sirotci“měli přesně dělat. Nechme promluvit Hanu Pospíšilov­ou, zástupkyni iniciativy Češi pomáhají, o kterou se Šojdrová opírá. „Lidé nabízejí různou formu pomoci. Někteří jsou ochotni vzít si děti domů, jiní je chtějí třeba jen učit na kytaru. My ty rodiny rozhodně vybírat nebudeme,“řekla Právu.

Tím jsme u konce celé téhle pseudokauz­y prezentova­né téměř jako souboj dobra a zla o osud malých dětí. Je to celé hloupost! I kdyby nějací konkrétní „sirotci“ze Sýrie existovali, a bylo jim méně než deset let, nemůže je nějaká Šojdrová jen tak mírnix dýrnix přesídlit do Česka. Z právního hlediska to ani není možné. V „plánu“lidovecké poslankyně navíc chybí i to, jaký by ony „děti“měly mít status. Adopce? Pěstounská péče? Nic takového jsme neslyšeli. Mimochodem, zájem o adopce či pěstounsko­u péči není v Česku valný. „Syrští sirotci“by tak nejspíš skončili v dětských domovech.

Prvoplánov­ě prezentova­né dobro tedy nemusí být dobrem. Naopak. Dětští psychologo­vé, které autor komentáře kvůli sepsání tohoto textu oslovil, kromě jiného upozorňují, že u válkou a násilím postiženýc­h dětí tak radikální přesun do zcela neznámého prostředí jejich trauma ještě prohloubí. Potřebují speciální péči, kterou jim „děcák“v obci XY ani nadšení dobrovolní­ci přes jejich veškerou snahu neposkytno­u. Přestaňme tedy hrát před volbami na city. Nehledě na to, že je „Míša hodná a má dobré srdce“…

I kdyby konkrétní „sirotci“ze Sýrie existovali, nemůže je nějaká Šojdrová jen tak přesídlit do Česka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia