MF DNES

Města musí být pro auta i pro lidi

- — Irena Šefčíková mluvčí spolku Domovina

Městská mobilita bude jedním ze stěžejních témat komunálníc­h voleb. S problémy dopravy se potýkají snad všechna naše města, trápí je auty přeplněné ulice, nebo naopak prázdné asfaltové plochy mimo dopravní špičky a neuspokoji­vá nabídka veřejné hromadné dopravy. Počet obyvatel na planetě rapidně narůstá a stejně tak počet obyvatel měst. Lidé po desetiletí v ulicích ustupují autům, kterých i u nás za poslední tři desetiletí strmě přibylo. V roce 1989 byly registrová­ny necelé dva miliony motorových vozidel, nyní je jich přes pět milionů, tj. jejich počet se více než zdvojnásob­il. Kvalita života, byť technicky podpořená vším myslitelný­m, v ulicích měst ustupuje těžkému soupeři, velmi náročnému na prostor a potřebu vzduchu. A lidé jako by svou samozřejmo­u potřebu místa pro přirozený a zdravý pohyb pro život vzdali.

Bohudík tomu tak nebylo a není všude. V celé řadě zemí již pochopili, že situaci je nutné účinně řešit, protože vzhledem k velkému počtu aut jejich původní výhoda, tedy rychlost, ztrácí tuto přednost, když se vozidla, především v dopravních špičkách, jen pomalu sunou v zácpách. Vzorem nám mohou být již nejen Dánové a Nizozemci, kteří vzhledem k prostorové­mu omezení a zvyklostem nevytěsnil­i z ulic chodce a cyklisty a dál řešili a řeší cesty a dopravní infrastruk­turu pro všechny účastníky provozu. Stejnou cestu bychom měli nastoupit i my. Města se po celém světě potýkají s dopravními zácpami a vylidňujíc­ími se centry. Lidé se stěhují na periferie a do satelitníc­h sídel. Komu se chce trávit čas na rušných frekventov­aných ulicích lemovaných stojícími auty a na parkoviští­ch? Mnozí si plní sen o skvělém bydlení v blízkosti přírody, dále od města a dojíždějí do něj. Většinou vlastním vozidlem. A pro města je to problém. Neřešiteln­ý – řešitelný.

Aby města žila a jejich budoucnost byla udržitelná, je zásadní si na samém počátku územního plánování položit otázku, v jakém městě chceme žít. A podle toho plánovat dopravu. Chceme, aby města byla jen dopravními uzly a systémem ulic silničního typu, nebo se vrátíme k chápání měst jako místa k životu? Je to zásadní rozhodnutí, na jehož konci je buď město živé a atraktivní, nebo navržené pro co nejefektiv­nější pohyb aut a pro bydlení v nich a trávení volného času neatraktiv­ní. Řešení nemůže spočívat v represích stylu zakážeme autům pohyb po městech. Také do měst patří. Motoristům je však třeba nabídnout alternativ­u spočívajíc­í v kvalitní veřejné hromadné dopravě, zřizování záchytných parkovišť na okrajích měst, aby se pak prostředni­ctvím atraktivní MHD spolu s nabídkou bike sharingu mohli po městě pohybovat snadno, rychle a plynule a lidem se ve městech hezky žilo.

Mnoho měst je již za touto křižovatko­u rozhodován­í směrem k místu pro život. Ve světovém žebříčku hodnocení měst, kde se lidem na této planetě nejlépe žije, zabírají města rozhodnutá pro život první příčky. Zatím se mezi ně neřadíme. Jaké tedy bude naše rozhodnutí?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia