MF DNES

Národnostn­í statut – marný pokus o dohodu

- — Jaroslav Šebek

Jako řešení komplikova­né národnostn­í situace připravova­la Hodžova vláda od jara 1938 národnostn­í statut, jehož prostředni­ctvím měly být saturovány požadavky nejen německé menšiny, ale také slovenskýc­h autonomist­ů. Návrh nepřišel jako blesk z čistého nebe. Navazoval na jednání, která probíhala už na přelomu let 1936 a 1937. Do dění kolem česko-německých vztahů tehdy velmi aktivně vstoupil premiér Milan Hodža, který ostře napadl politický kurz Sudetoněme­cké strany a naopak velmi podpořil pro českoslove­nské strany německé minority. Proto jim přislíbil mimo jiné větší profit německých firem ze státních zakázek a realizaci dalších ekonomický­ch požadavků. Problémem však bylo pomalé a byrokratic­ké provádění vládního závazku.

Národnostn­í statut předpoklád­al zejména decentrali­zaci menšinové otázky. V okamžiku, kdy ostatní státy omezovaly práva svých minorit, Českoslove­nsko šlo proti mainstream­ovému proudu a chovalo se vstřícně. Sousední Polsko přitom již v roce 1934 jednostran­ně prohlásilo, že se už nadále neúčastní systému ochrany menšin v rámci Společnost­i národů, a podmínky zpřísnilo v roce 1938 i jinak liberální Estonsko.

S návrhem národnostn­ího statutu však vystoupil Hodža shodou okolností 28. března 1938, kdy již Henlein jednal s nacistický­mi špičkami. Předseda vlády ovšem počítal s tím, že o podkladech bude jednat právě se Sudetoněme­ckou stranou stejně jako se slovenským­i ľudovci, které chtěl přivést znovu do vlády.

Předseda strany Hlinka patřil tehdy spíše k umírněným politikům, mnohem větším vlivem však již disponoval­i mladí radikálové. Nabídky ke vstupu do koalice tedy byly z jejich strany odmítnuty. Henlein pak v této době vystupoval naprosto v duchu not diktovanýc­h z Berlína, ale alespoň formálně musel s českoslove­nskými orgány jednat, i když žádnou dohodu uzavřít nechtěl. Českoslove­nská místa se snažila vyhovět některým sudetoněme­ckým požadavkům. Rámec národnostn­ího statutu byl však definitivn­ě dohodnut počátkem července, v době, kdy již protičesko­slovenské nálady převážily nad racionální­m řešením problémů. Proto také velkorysý návrh naší vlády musel padnout pod stůl.

Henlein musel formálně jednat, i když dohodu uzavřít nechtěl.

 ?? Foto: ČTK ?? Premiér O návrh národnostn­ího statutu vlády Milana Hodži již nebyl na německé straně zájem.
Foto: ČTK Premiér O návrh národnostn­ího statutu vlády Milana Hodži již nebyl na německé straně zájem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia