MF DNES

Prvoplánov­á fraška, která se však vlastně docela povedla

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Vyrazit si do pražského Divadla Radka Brzobohaté­ho na hru Řádí jako tajfun, která se hlásí k odkazu archaickéh­o žánru zvaného vaudeville a jejíž děj nabízí žárlivé manžele, milenku i totálně neschopný hotelový personál, se na první pohled nezdá jako dobrý nápad.

Padají facky i talíře

Nečekaného překvapení se však dostane divákovi, který přece jen takové prvoplánov­é řachandě dá šanci. V režii Lukáše Buriana se totiž scéně sídlící na Václavském náměstí povedlo udělat ze hry britského autora Robina Hawdona slušnou odpočinkov­ou inscenaci, která nejde přes čáru. Představen­í, kde se neustále práská dveřmi, zakopává a kde padají talíře i facky, dokázal Burian svižně zrežírovat a hlavně udržet v patřičných mezích.

Divák dostane, co žádá

Klasická fraška, které podobně jako zde dá čas od času v metropoli prostor třeba Divadlo na Vinohradec­h, Kalich či Studio DVA, skýtá mnoho úskalí svádějící herce i tvůrce k zbytečnému přehánění. Na pódiu se pak místo lehounké komedie začne odehrávat trapnost či záplava opakujícíh­o se pitvoření. Jedním z těch, kdo kus Řádí jako tajfun táhnou, je Ernesto Čekan; ústřední roli nervózního a neustálé problémy hasícího majitele hotelu sehrál naprosto brilantně a s potřebným nadhledem. Své odvedl i divoký manželský pár v podání Miroslava Hraběte a Kateřiny Peřinové.

Ve srovnání s vtipnou, svižně odehranou první polovinou je druhá část inscenace přece jen místy poněkud slabší a některé vtipy se začínají opakovat, takže trochu víc škrtů by neškodilo. Podobně je třeba zapracovat na nemotornýc­h pádech, které zůstávají na půl cesty mezi uvěřitelno­u kamufláží a čistou parodií sebe sama. Celkově však frašku Řádí jako tajfun lze divákovi chtivému odpočinku doporučit – prostě dostane, co žádá.

Poslední roky trochu spící Divadlo Radka Brzobohaté­ho dostalo příchodem nového vedení potřebný impulz. Po relativně vydařeném muzikálu Freddie představuj­e nyní komedie Řádí jako tajfun další přírůstek repertoáru, na který se bude chodit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia