MF DNES

Revolta města vůči bance

Strany chtějí, aby metropole lidem ručila za hypotéky. Podle odborníků jde o obcházení pravidel

-

Martin Bajtler

Benedikt Lederer

Dosud se před volbami voličům nabízely koblihy či růže, boj o Prahu však přitvrdil. Strany nyní slibují, že lidem pomohou získat hypotéku, na niž by jinak nedosáhli.

S tímto příslibem jde do voleb koalice TOP 09 a STAN nazvaná Spojené síly pro Prahu a také ANO, byť hnutí tento bod svého volebního programu nezdůrazňu­je tolik jako první zmíněné politické uskupení.

„Město bude za zájemce u banky garantovat rozdílovou částku, díky které dosáhnou na možnost dostat hypotéku,“popsal nedávno plán pro MF DNES lídr Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09). Metropole má podle něj za lidi ručit penězi, které jsou nyní v magistrátn­ím fondu pro rozvoj dostupného bydlení. Zhruba dvě miliardy korun by tak nešly pouze na výstavbu, jak město zamýšlelo, ale využily by se jako záruka za osoby, které požádají město, aby jim dopomohlo k hypotéce.

Návrh reaguje na nová doporučení České národní banky (ČNB), která od října stanovuje maximální výši hypotéky, o niž si může člověk zažádat. Ta musí odpovídat devítináso­bku jeho čistého ročního příjmu (DTI 9). Například u mladých rodin s nižšími příjmy tak může nastat problém, že povolená výše hypotéky nedosáhne na hodnotu bytu, který si chtějí pořídit.

V tu chvíli by Praha z fondu ručila částkou, která tento rozdíl vyrovná. A to jen po dobu, dokud by žadatel podmínku DTI 9 nesplnil sám, například po zvýšení příjmu.

Radují se hlavně developeři

Pomoc lidem s hypotékami garancí z městského fondu se zamlouvá developerů­m. „Ručení za hypotéky je jedním z nástrojů, kterými může veřejná správa podporovat dostupnost bydlení,“myslí si šéf společnost­i Central Group Dušan Kunovský. Podle něj by takový krok město záleželo na detailech garance. Podle ČNB už navíc výjimka například pro mladé rodiny v doporučení­ch existuje. „Výjimka umožňuje bankám poskytovat pět procent z celkového objemu hypotečníc­h úvěrů žadatelům, kteří limity nesplňují,“vysvětluje Fišerová.

Pro úvěr jen s milionem

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia