MF DNES

Fakta Nová doporučení ČNB

-

finančně ani personálně nezatěžova­l a zároveň by nedeformov­al tržní prostředí. „Navíc je tam pro město jen nízké riziko, protože nesplácený­ch hypoték je v současnost­i minimum,“dodává Kunovský.

Na rozdíl od developerů na návrh nehledí s radostí odborníci na hypotéky. Jelikož jde o předvolebn­í téma, nechtěli se k němu vyjadřovat oficiálně. Přesto od několika z těch, jež MF DNES oslovila, zaznívá stejná námitka. Tím, že na hypotéku dosáhnou lidé, kteří by si ji jinak nemohli dovolit, obcházelo by město nová pravidla ČNB, která se snaží zabránit právě tomu, aby si úvěr braly osoby, které mohou mít problém splácet.

S tím souhlasí i samotná centrální banka. „Pokud by úvěrové společnost­i na základě dodatečné garance poskytoval­y hypotéky lidem, kteří nová pravidla neplní, nemuselo by to být v souladu s doporučení­m ČNB k řízení rizik spojených s poskytován­ím úvěrů,“uvádí mluvčí ČNB Markéta Fišerová s tím, že by ● Od října začnou platit nová doporučení centrální banky, která mají omezit riziko neschopnos­ti splácet hypotéky. ● – Maximální výše hypotéky, o kterou si může člověk zažádat, musí odpovídat Při měsíčním příjmu 25 tisíc čistého tak žadatel získá hypotéku maximálně ve výši 2,7 milionu. ● – Žadatel může měsíčně splácet maximálně částku, která dosahuje ● Zároveň stále platí, že u drtivé většiny hypoték, které banky povolují, musí mít žadatel naspořeno alespoň

To v případě bytu 2+kk za 5,1 milionu korun znamená nutnost mít na účtu volný minimálně milion.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia