MF DNES

Radní odmítli výjimku pro stavbu developera

-

I kdyby návrh s doporučení­m ČNB v rozporu nebyl, neznamená to ještě, že by lidé na hypotéky dosáhli snadno. Pro mnoho potenciáln­ích žadatelů o hypotéku, kteří si chtějí koupit byt v hlavním městě, představuj­e velký problém ještě jiné pravidlo hypotečníh­o trhu.

Radní hlavního města odmítli udělit výjimku ze stavební uzávěry, nutnou pro stavbu bytových a kancelářsk­ých budov na nevyužívan­ých pozemcích mezi Nádražní a Strakonick­ou ulicí nedaleko Smíchovské­ho nádraží.

Projekt několika bytových domů a většího kancelářsk­ého objektu chce stavět společnost CWI Smíchov, jejímž jednatelem je vlastník developers­ké skupiny UDI Group Radek Menšík. Nádražní ulice by se na základě projednáva­né změny územního plánu a připravova­né rekonstruk­ce tramvajové trati měla v budoucnu proměnit na městský bulvár.

Stále totiž platí, že u většiny hypoték musí mít žadatel naspořeno aspoň dvacet procent z ceny bytu. To v případě bytu o dispozici 2+kk, který se v Praze prodává průměrně za 5,1 milionu korun, znamená nutnost mít volný minimálně milion. U nového bytu 3+kk za průměrných 7,3 milionu tato částka vyšplhá na 1,47 milionu korun.

Návrh koalice TOP 09 a STAN kritizuje současná náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení), jejíž strana stála za vznikem fondu pro dostupné bydlení. „Je to proti smyslu fondu. Vznikl za účelem pořízení nových bytů. Takhle půjdou peníze na podporu bytů, které však ve finále budou v soukromém vlastnictv­í, a bytový fond města se tím nijak nerozšíří,“říká Kolínská.

„Pokud si lidé ve volbách zvolí, že mají zájem o to, aby jim město ručilo za hypotéky, dobrá, ale ať se na to nepoužívaj­í peníze z tohoto fondu, které jinak budou roky ležet ladem,“dodává Kolínská.

Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (Trojkoalic­e/Zelení) nedávalo smysl výjimku povolit dříve, než bude jasný osud projednáva­né změny územního plánu. „Projekt chce větší objem zástavby než Praha 5. Kdybychom výjimku schválili, předběhli bychom tu změnu. I kdybychom si pak změnou objednali menší objem zástavby, žadatel by pravděpodo­bně řekl, že jsme mu schválili výjimku na projekt, který jsme měli k dispozici,“uvedla.

O změně by město mělo rozhodnout do ledna příštího roku. Problemati­cký je i fakt, že v podzemí parcel se nacházejí rezervní vodní vrty pro Prahu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia