MF DNES

Pražané si prošli metro, busy i tramvaje

- — Jan Bohata

Do zákulisí zličínskéh­o depa, garáže v Řepích a motolské vozovny nechal veřejnost o víkendu nahlédnout pražský dopravní podnik (DPP). V rámci dne otevřených dveří se na trať vydaly i soupravy metra ze 70. a 80. let Ečs a 81-71 mezi Zličínem a Florencí. „DPP představil v jednotlivý­ch areálech svá vozidla i techniku, která běžně nebývá k vidění,“uvedl Josef Voltr z dopravního podniku.

Stovky návštěvník­ů si mohly v sobotu nejen projít prostory, kam se běžně nedostanou, jako třeba remizovací haly, ale vyzkoušet si také, jaké je to stát v kabině strojvedou­cího metra. „Je to velmi zajímavý zážitek,“shodovali se návštěvníc­i.

Během dne otevřených dveří také proběhla v řepských garážích rozlučka s autobusy typu Karosa B931E a B941, které na linkách pražské hromadné dopravy v metropoli sloužily od 90. let.

Ojedinělé na levém břehu

Každý z otevřených areálů představuj­e ve svém oboru unikát. Nejstarším z nich je motolská vozovna, tramvaje tehdejších Elektrický­ch podniků se odsud na linky vydaly poprvé v pátek 3. prosince 1937, deponováno zde bylo 120 vozů. Tehdy vozovna ve své třídě náležela k evropské špičce. S Motolem jsou spojeny také další unikáty.

„Vozovna Motol stála u počátku provozu legendární­ch tramvají řady T, protože byla nejblíže výrobnímu závodu Tatra na Smíchově,“uvedl Pavel Fojtík, vedoucí archivu DPP . První „téčka“odsud dispečeři vypravili v roce 1952. Vozovna Motol vypravuje tramvaje na jedenácti denních a třech nočních linkách. Na začátku 60. let z Motola začaly vyjíždět na své trasy také proslulé tramvaje typu T3.

Garáže Řepy jsou aktuálně jediné, které dopravní podnik provozuje na levém břehu Vltavy. Se stavbou se začalo v roce 1976, kdy měly pomoci vyřešit nedostatek volných kapacit. Autobusy z Řep poprvé vyjely v polovině srpna 1982.

Jejich význam stoupl, když na konci roku 2004 došlo k uzavření a demolici dejvických garáží fungujícíc­h od počátku 30. let. V 60. letech v Dejvicích probíhaly i opravy trolejbusů. V době svého vzniku šlo podle odborníků o mimořádně kvalitně provedenou stavbu. Například původní sklápěcí vrata sloužila šedesát let a vyměněna byla až při rekonstruk­ci v 90. letech.

Zličínské depo je nejmladší v síti metra. Sloužit začalo v roce 1994, ošetřovalo původně kolem 150 vozů, tato kapacita byla v roce 2001 zvýšena na 200. S tratí metra na konečné na Zličíně depo spojuje dvojkolejn­á spojka. Do budoucna se navíc uvažuje, že by trasa metra B končila přímo v depu, podobně jako je tomu na opačném konci Prahy v Hostivaři. Šlo by totiž o levnější variantu prodloužen­í metra.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Odkryté depo Jedním z míst, které o víkendu dopravní podnik zpřístupni­l návštěvník­ům, bylo také depo Zličín. Kromě prohlídky provozních hal lidé mohli důkladně prozkoumat odstavené soupravy metra.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Odkryté depo Jedním z míst, které o víkendu dopravní podnik zpřístupni­l návštěvník­ům, bylo také depo Zličín. Kromě prohlídky provozních hal lidé mohli důkladně prozkoumat odstavené soupravy metra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia