MF DNES

Svatý Václav podle dětí

Žáci kreslili a malovali českého patrona do soutěže. Jejich díla zdobí svatovácla­vské trhy.

-

Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Jakou helmu nosil svatý Václav? A jak vlastně kníže a patron české země vypadal? To se snažili si představit žáci na Základní škole u svatého Štěpána při hodině výtvarné výchovy. Akce byla součástí Svatovácla­vských oslav, které se konají na Václavském náměstí. V rámci nich se koná výtvarná soutěž, do které mohly děti přihlásit své kresby, jež budou celou akci zdobit.

Společné tvoření podobizen patrona české země mělo na této základní škole i symbolický význam. Ústav má totiž několik století dlouhou historii. Založil ji Karel IV. a funguje nepřetržit­ě od roku 1348. „I v době morových epidemií, kdy jsme měli dva žijící žáky,“zdůraznila ředitelka školy Jana Páčová.

Hodný a zbožný křesťan

Postavu svatého Václava děti znají z výuky, výtvarná soutěž jim pomohla aspoň znalosti oživit. „Do akce jsme se zapojili s přesvědčen­ím, že je dobré dětem připomínat osobnosti českých dějin,“dodala ředitelka, která upozornila, že svátek svatého Václava je také Dnem české státnosti.

Školáci během tvorby popsali, jak si knížete představuj­í. Většina si vzpomněla, že byl velmi zbožný a na tu dobu mezi panovníky i velmi vzdělaný. „Byl to spravedliv­ý, vzdělaný křesťan a diplomat, který uměl mluvit latinsky,“řeklo jedno z dětí. „Já si myslím, že svatý Václav byl hrozně hodný a měl rád svého bratra, dokud ho bratr nenechal zabít,“zmínil svou představu jiný spolužák.

Jejich představy se shodují s legendami. Podle nich kníže Václav šířil velmi důsledně křesťanstv­í, stavěl kostely, staral se o chudé a otroky a pěstoval vlastnoruč­ně víno a obilí pro svaté přijímání. I přesto ho zavraždil 28. září 929 nebo 935 jeho bratr Boleslav, aby jej odstranil z čela knížectví.

Protože šlo o výtvarný projekt, mnohé děti zaujala zejména podoba knížete. „Václav měl dlouhé vlasy a měl vousy. Na nikoho se nezlobil a měl dlouhé oblečení,“byl přesvědčen jeden ze školáků.

Někteří žáci kreslili portréty svatého Václava uhlem, jiní malovali celou postavu. Děti si mohly také vzít polovinu obrázku již hotovou a druhou část dokreslit. Prvňáčkům s tvorbou pomohla učitelka. „V prvních třídách se zaměřili na praktické tvoření a s pomocí paní učitelky žáci vytvořili přilbice pro svatého Václava,“doplňuje Páčová. Přilbice si děti nasadily na hlavu, zato vybrané obrázky ze všech tříd škola pošle do soutěže.

Galerie dětských děl

Základní škola u svatého Štěpána není jedinou organizací, která do soutěže poslala dětské výtvory. Společnost Taiko, která Svatovácla­vské oslavy na Václavském náměstí pořádá, oslovila školy, školky či domovy mládeže po celé Praze a hlásili se i jednotlivc­i. V době konání trhů jsou na místě i výtvarné dílny, kde děti mohly ještě tento víkend svoje díla rovnou do soutěže přihlásit.

Celkově dorazilo zhruba 250 výtvarných děl. Ačkoliv symbolem náměstí je svatý Václav na koni, v naprosté většině děti nakreslily nebo namalovaly portréty. Vyhlášení výsledků se bude konat v den státního svátku 28. září.

Galerii dětských obrazů organizáto­ři umístili na trhy na Václavské náměstí a obrázky v ní pravidelně obměňují. Přihlášená díla jsou k vidění také na internetu. „Dětské kresby budou letos hlavním dekorativn­ím prvkem. Objeví se jako součást výzdoby i na velké výstavní stěně, která bude sloužit jako galerie pod širým nebem,“dodal Libor Votruba, předseda představen­stva společnost­i Taiko.

 ??  ?? Očima školáků Výtvarná soutěž dětem nenásilně připomněla českou legendu o svatém Václavovi. Svá díla do ní poslali třeba školáci ze Základní školy u svatého Štěpána (na snímcích). Někteří žáci malovali postavu nebo kreslili uhlem. Těm menším pomáhala učitelka a společně vyrobili přilbice patrona české země. Dětem se líbilo, že měly na práci dost času.
Očima školáků Výtvarná soutěž dětem nenásilně připomněla českou legendu o svatém Václavovi. Svá díla do ní poslali třeba školáci ze Základní školy u svatého Štěpána (na snímcích). Někteří žáci malovali postavu nebo kreslili uhlem. Těm menším pomáhala učitelka a společně vyrobili přilbice patrona české země. Dětem se líbilo, že měly na práci dost času.
 ??  ?? 3x foto: Michal Šula, MAFRA
3x foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia