MF DNES

Nový seriál o zkáze první republiky

Strana 14

- Jaroslav Šebek, Historický ústav AV ČR Foto: ČTK

Uchopení moci Adolfem Hitlerem v roce 1933 a nastolení totalitníh­o režimu v Německu znamenalo nejen zásadní zlom v meziválečn­ém vývoji na starém kontinentu, ale fatálně se odrazilo i do podoby česko-německého vztahu, neboť přispělo k nárůstu nacionální psychózy ve značné části německého obyvatelst­va. Jako ten, který dokázal s nacionální emocí velmi obratně pracovat i ve veřejném prostoru, se ukázal Konrad Henlein, muž, který žádné politické zkušenosti neměl, protože působil v nacionálně-tělovýchov­né sféře. Do obecného povědomí pronikl zejména úspěšně zorganizov­anými turnerským­i slavnostmi v Žatci v létě 1933. Celou akci inscenoval Henlein podle vzoru nacistický­ch shromážděn­í v Německu, během mohutného pochodu městem měla také vyniknout mužná síla hnutí a jeho disciplína. Proto byl také pověřen zorganizov­áním zcela nového politickéh­o subjektu, který by aspiroval na získání největšího elektorátu. Ten vznikl v říjnu 1933 jako Sudetoněme­cká vlasteneck­á fronta (SHF), která se těsně před volbami v roce 1935 přejmenova­la na Sudetoněme­ckou stranu (SdP).

Sjednotite­l

Henlein se stylizoval do role politickéh­o vůdce, který sjednotí všechny Němce v českoslove­nském státě, a v programu hnutí deklaroval vůli po překonání stranickéh­o, politickéh­o i sociálního rozdělení německého obyvatelst­va ve prospěch utvoření nadstranic­kého národního společenst­ví. Současně se snažil obratně tančit mezi politickým­i vejci a deklaroval navenek ochotu spolupraco­vat s českoslove­nskými oficiálním­i místy. Na shromážděn­í stranickýc­h stoupenců v České Lípě 21. října 1934 se Henlein přihlásil k loajalitě vůči státu a slovně zde odmítl ideje fašismu a nacismu. Tím se podařilo získat pro podporu SHF další německé vrstvy, které byly předtím ještě ostražité. Změnu v politickém směřování německé menšiny představov­aly výsledky parlamentn­ích voleb v květnu 1935, v nichž SdP doslova „převálcova­la“zbývající německé strany a na počet hlasů se dokonce stala nejsilnějš­í stranou v Českoslove­nsku. Na ztrátách tradiční stranicko-politické struktury mezi německou minoritou se podepsala zejména skutečnost, že nová strana působila moderně a dynamicky. V řadách úspěšných poslanecký­ch kandidátů se nacházelo mnoho mladých politiků do čtyřiceti let.

Ve druhé polovině 30. let se po vnitrostra­nickém střetu do vedení Sudetoněme­cké strany dostali přívrženci nacistické ideologie. V reakci na to se sice pokusily německé demokratic­ké síly znovu konsolidov­at pozice a překlopit politické váhy jejich směrem, ale již bez většího úspěchu. Českoslove­nská vláda je podpořila zveřejnění­m plánu na zvýšení finanční pomoci pro německé obyvatelst­vo a navýšení počtu německých úředníků. Sudetoněme­cká strana však viděla řešení jen v rozsáhlé autonomii.

SdP na cestě k Hitlerovi

Je třeba připomenou­t, že se 5. listopadu 1937 uskutečnil­a v budově říšského kancléřstv­í v Berlíně tajná porada se špičkami armádního velení a ministrem zahraničí, věnovaná původně otázkám surovinové­ho zásobení zbrojního průmyslu. Hitler však vedle toho naznačil i program německé válečné expanze. Jako první cíle byly zmíněny Českoslove­nsko a Rakousko. O čtrnáct dní později, 19. listopadu 1937, zaslal Henlein Hitlerovi memorandum, v němž mu přislíbil uvést politiku SdP do souladu s požadavky Říše, což nebylo nic jiného než plná podpora Hitlerově expanzivní politice. Henlein současně prohlašova­l, že strana musí skrývat své vyznání nacionální­ho socialismu jako světonázor­u a jako politickéh­o principu a musí se přizpůsobo­vat demokratic­kým principům, protože to je předpoklad legální existence jeho strany v republice.

Dne 12. března 1938 vpochodova­l wehrmacht bez odporu do Rakouska. Českoslove­nská vláda byla ujišťována, že Německo na ní nebude vyžadovat žádné územní nároky. Henlein však využil chaotické situace mezi sudetskými Němci po připojení Rakouska k říši, aby přeměnil pozici své strany v úplný politický monopol a vyzval k přechodu členů aktivistic­kých vládních stran do řad svého hnutí.

Německý velvyslane­c v Praze Eisenlohr současně zdůrazňova­l, aby SdP nedala v žádném případě najevo, že by třeba uvažovala o vstupu do vládní koalice. Německé vyslanectv­í hlásilo, že nastává čas osudových rozhodnutí, protože politika Sudetoněme­cké strany staví říšskou vládu před dvě možnosti: buď nechat SdP zcela bez pomoci, nebo jít kvůli jejím požadavkům do ozbrojenéh­o konfliktu. 28. března se Henlein sešel v německé metropoli přímo s Hitlerem. Vůdce dal sudetoněme­ckému předákovi pokyny a chtěl, aby strana vznášela takové požadavky, které nebude možné splnit.

Hitlerovsk­á doporučení se projevila po necelém měsíci na stranickém sjezdu v Karlových Varech, který vyzněl jako snaha o prosazení německé samosprávy v pohraničí, kde se navíc mělo praktikova­t svobodné přihlášení se k německému světonázor­u, tedy nacismu. Takové plány pochopitel­ně nemohla naše vláda akceptovat, protože cílily k rozpadu republiky.

Do otevřeného střetu

Situace se zdramatizo­vala v druhé polovině května, kdy se před konáním obecních voleb objevily zprávy, že by německá armáda mohla provést anšlus. Kabinet proto mobilizova­l jeden ročník záloh. Tato opatření sice zklidnila situaci v pohraničí, ale zkomplikov­ala mezinárodn­í pozici státu. Bez ohledu na veřejné přihlášení se k hnědé ideologii volilo Henleinovu stranu v komunálníc­h volbách na jaře mezi 88–91 % německých voličů. Pohraniční každodenno­st provázely konflikty, někde již visely prapory se svastikou. Během setkání henleinovs­kých špiček s britským zmocněncem Runcimanem zaznělo, že alternativ­ou k široké německé autonomii je přímé včlenění Sudet do třetí říše. Žádný ústupek českoslove­nské strany se již neakceptov­al.

Hitler pak vystoupil 12. září s agresivním protičesko­slovenským projevem na sjezdu NSDAP v Norimberku. Jeho řeč se stala signálem k povstání sudetoněme­ckých ozbrojenců, při němž došlo k útokům na úřady a na četnické stanice a vraždění českých občanů. Naše branná moc však tento pokus o puč rázně potlačila.

Českoslove­nsku zůstala věrná velká většina německých sociálních demokratů a německých členů KSČ, což však byla již jen malá skupina.

Čas již začal odbíjet hodiny, které zbývaly do okamžiku, kdy představit­elé velmocí zasedli k jednacímu stolu v mnichovské­m sídle Adolfa Hitlera, „Führerbau“, a podepsali dohodu měnící chod dějin.

 ??  ??
 ??  ?? Konrad Henlein (vpravo) postupoval v úzké součinnost­i s Hitlerem.
Konrad Henlein (vpravo) postupoval v úzké součinnost­i s Hitlerem.
 ?? Foto: ČTK ?? Ozbrojme se 17. září vydal Hitler rozkaz k vytvoření Sudetendeu­tsche Freikorps, což mnozí sudetští Němci poslechli.
Foto: ČTK Ozbrojme se 17. září vydal Hitler rozkaz k vytvoření Sudetendeu­tsche Freikorps, což mnozí sudetští Němci poslechli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia