MF DNES

Maléry s ohněm i elektřinou? Stačí málo, aby se nestaly

- Více se dozvíte na webových stránkách www.stacimalo.cz

Není na světě takový den, aby se něco nestalo. Zejména to platí v českých domácnoste­ch, kde je ke katastrofá­m mnohdy blíž, než si někdo vůbec dokáže představit. Poradíme, jak malérům předcházet, anebo se s nimi rychle vypořádat. Třeba když začne hořet na pánvičce olej nebo se vznítí nabíječka mobilu.

Co dokáže doma spolehlivě udělat pořádnou paseku? Hádáte správně, jsou to požáry. A že nejde o žádnou ojedinělou záležitost, dokazují také statistiky hasičů. Protože s ohněm se v nějaké jeho podobě v českých domácnoste­ch jen za loňský rok museli poprat lidé v téměř pěti tisících případech! Nepřekvapí pak, že účet za to, co oheň strávil, činil 462 milionů korun...

Přitom za téměř třetinou požárů stojí lidská nedbalost a za pětinou pak technické závady. A přesně to jsou situace, kterým se dá buď předcházet, nebo se dají rozumně zvládnout. Pokud víte jak. Společně se serverem www.stacimalo.cz přinášíme užitečné rady. Budete překvapeni, jak jednoduché jsou, a přitom spolehlivě fungují!

Výbuch v kuchyni ve vteřině

Pro vznik požárů jsou kuchyně téměř předurčené – jsou prošpikova­né elektrický­mi zásuvkami, elektrický­mi spotřebiči, a především sporáky a pečicími troubami. „Právě nehody, které vzniknou při vaření, s sebou přinášejí obrovské riziko pro vyhoření celé domácnosti. Ročně řešíme desítky takových případů, při nichž dojde k menším i větším škodám,“upozorňuje Jan Marek, mluvčí pojišťovny Generali. Potvrzují to i data Hasičského záchrannéh­o sboru. Ten v loňském roce hasil 645 požárů, které způsobila nedbalost při tepelné přípravě potravin. Jde o nejvyšší číslo za posledních pět let!

Ukázkový případ? Vzplanutí oleje na pánvi! Pravděpodo­bně byste v takovém případě sáhli po vodě a snažili se její pomocí plameny z hořícího oleje uhasit. To je obrovská chyba! „Po konzultaci s hasiči můžeme potvrdit, že vychrstnut­í vody na hořící olej v pánvi způsobí okamžitý výbuch doprovázen­ý do výšky šlehajícím­i plameny,“varuje Jan Marek z pojišťovny Generali. Pokud pánev začne hořet, je potřeba nezpanikař­it.

Jedna svíčka a je po romantice

Vytvářejí příjemnou atmosféru a některé i voní. Řeč je o svíčkách, kterými jsou mnohé domácnosti doslova prošpiková­ny. „Z našich reálných testů společně s hasiči vyplynulo, že svíčka na vánočním stromečku dokáže proměnit pokoj ve žhavé peklo do dvou minut,“popisuje praxi Jan Marek z pojišťovny Generali.

Grilování na balkoně zavání průšvihem

Užít si otevřeného ohně a spojit ho s přípravou něčeho dobrého na zub – to je přece skvělý nápad! Jenže zkušenosti říkají, že i po grilovací party může zbýt pěkná spoušť. „Jen málo se ví, že požáry často vznikají až po grilování. Velkým nebezpečím jsou doutnající uhlíky i naakumulov­ané sálavé teplo,“potvrzuje Jan Marek z Generali.

Specialito­u je grilování na dřevěném uhlí na balkonech. Ty však podle hasičů nejsou pro takové případy zkolaudova­né a hrozí vznik požáru od odlétávají­cích žhavých částí. Výjimkou nejsou ani případy, kdy kouř z grilu vede k tomu, že někdo ze sousedů zbytečně zavolá hasiče...

Elektronik­a nemusí být kámoš

Kde bychom dneska byli bez elektrické energie? Dělá život komfortním a usnadňuje stovky našich každodenní­ch aktivit. Dokáže ale taky pěkně zavařit. Stačí se zaměřit na prodlužova­cí kabely, nabíječky k mobilním telefonům, žehličky nebo třeba přímotopy.

Prodlužova­cí kabely, lidově prodlužova­čky, jsou výbavou snad každé domácnosti nebo kanceláře. Jejich užitečnost někdy může přejít do extrému – do jejich zásuvek je totiž zapojeno hned několik elektrospo­třebičů. To může vést k požáru. Příčina? Přehřátí a vznícení plastových částí.

Žhavé chvíle zařídí žehlička

Žehlení patří k těm domácím pracím, které si málokdo zamiluje. Žehličky přitom samy o sobě za nic nemohou, potíž vzniká v paměti jejich uživatele. Třeba když je zapomene vypnout nebo si od nich na chvíli odskočí, aniž je dá do servisní polohy. „Moderní žehličky se dokážou po určité době nečinnosti samy vypnout. Stále se však při řešení pojistných událostí setkáváme s tím, že žehličky dokážou způsobit škody za desítky tisíc korun,“potvrzuje Jan Marek z pojišťovny Generali.

Když se topí až moc přímo

Blíží se ta chladnější část roku a ke slovu v některých domácnoste­ch přijdou přímotopy. Jednoduché a rychlé řešení, jak si zlepšit tepelnou pohodu. Všechno by bylo bezproblém­ové, kdyby si z přímotopů někteří lidé nedělali sušičky na prádlo… „Přímotopy mají na svém návodu, že se nemají přikrývat. Přesto se naši likvidátoř­i setkávají s tím, že snaha o usušení třeba ponožek vedla k rozsáhlému požáru,“upozorňuje Jan Marek.

Telefony a notebooky umějí zahřát

Podobná doporučení platí i pro další elektrické spotřebiče. Zvlášť dobré je připomenou­t si mobilní telefony a notebooky. „Díky četným hlášením klientů už dnes dokážeme naprosto přesně říct, že častým nešvarem je dobíjení telefonu nebo notebooku na dekách, gaučích nebo peřinách. U telefonů se nejčastěji přehřívají nabíječky, které zůstávají dlouho bez dozoru. U notebooků naopak měkká textilie zacpe odvětrávac­í mřížky a dochází k jeho samovzníce­ní,“potvrzuje rostoucí trend Jan Marek, mluvčí pojišťovny Generali. Požár se urychlí, jsou-li v blízkosti elektronik­y textilie nebo papíry. Jednoduché doporučení? Nenechávej­te nabíječku bez dozoru, elektronik­u nechávejte na pevném podkladě a pod dozorem.

Dávejte pozor na modemy a set top boxy

Internet se stal běžnou součástí našich životů, modemy si tak v domácnoste­ch našly své místo. Bohužel ne vždy jde o šťastné umístění. „Lidé mnohdy tato zařízení zavírají do skříněk, kde dostatečně neproudí vzduch, a proto se zahřívají. Setkali jsme se tak s požárem, který vznikl od modemu, který majitel nechal zapojený a odjel na dovolenou. Následky šly do stovek tisíc korun,“popisuje zkušenosti pojišťovny Jan Marek z Generali. Podobným a stejně nebezpečný­m nešvarem je podle jeho slov i zakrývání set top boxů nebo DVD přehrávačů ozdobnými dečkami.

Pojištění se postará o následky

Prevence může mít v případě ochrany před následky požárů desítky podob. Od dodržování doporučení výrobců zařízení přes obezřetné chování i předvídání k trénování řešení krizových situací. Do mozaiky toho, jak se poprat s nepříznivý­mi okolnostmi, patří také pojištění, konkrétně pojištění nemovitost­i a domácnosti.

„Lidé si mnohdy myslí, že jde o totéž, ale opak je pravda,“říká Ivo Satek, produktový manažer majetkovéh­o pojištění Generali. Zatímco pojištění nemovitost­i řeší všechny stavební prvky domu nebo bytu, pojištění domácnosti se vztahuje na jeho vybavení. „Zkuste si představit, že byt nebo dům otočíte vzhůru nohama. Všechno, co v takový okamžik nezůstane na svém místě, řeší právě pojištění domácnosti,“vysvětluje jednoduše Ivo Satek.

Pojištění sice domácí katastrofě nezabrání, ale pomůže s řešením následků. Požár přitom patří k rizikům, která jsou obvykle automatick­ou součástí každého majetkovéh­o pojištění. Z něj se koneckonců hradí i škody způsobené vodou, která se použije při hašení. „Pojišťovna přitom hradí i náklady spojené s vyklízením místa škody,“připomíná Ivo Satek z Generali. A důležité připomenut­í nakonec: ke všem požárům je podle zákona vždy potřeba přivolat hasiče.

 ??  ?? Tak vypadá pokoj dvě minuty poté, co od svíčky chytne vánoční stromeček.
Tak vypadá pokoj dvě minuty poté, co od svíčky chytne vánoční stromeček.
 ??  ?? Před hašením žehličky je vždy potřeba vypnout pojistky.
Před hašením žehličky je vždy potřeba vypnout pojistky.
 ??  ?? Požáry vznikají i po grilování, dřevěné uhlí totiž jen tak nevychladn­e.
Požáry vznikají i po grilování, dřevěné uhlí totiž jen tak nevychladn­e.
 ??  ?? Pánve s hořícím olejem patří k poměrně častým úkazům v kuchyních.
Prodlužova­cí kabely se dokážou snadno zahřát tak, že vzplanou. Důvodem je množství zapojených elektrický­ch zařízení často s vysokou spotřebou.
Pánve s hořícím olejem patří k poměrně častým úkazům v kuchyních. Prodlužova­cí kabely se dokážou snadno zahřát tak, že vzplanou. Důvodem je množství zapojených elektrický­ch zařízení často s vysokou spotřebou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia