MF DNES

V Česku je přes 25 tisíc dolarových milionářů

Obchodníci poprvé od roku 2014 předpovída­jí překonání stodolarov­é hranice

-

Průměrnému dolarovému milionáři v Česku je 53 let, jde stále více o muže (95 procent) než ženy, vysokoškol­áky a majitele firem. Vyplývá to z průzkumu J&T Banky mezi 173 lidmi, jejichž disponibil­ní majetek má hodnotu minimálně milion dolarů (21,7 milionu Kč). V ČR je podle odhadů přes 25 000 dolarových milionářů. Nejlepší výnos si tuzemští bohatí slibují od stavebních pozemků (39 procent), startupů (35 procent) či rezidenční­ch nemovitost­í (29 procent). (ČTK)

Marek Tomanka redaktor MF DNES

ena ropy se v posledních dnech vyšplhala na své čtyřleté maximum. Cena za barel atakuje hranici 82 dolarů, a surovina je tak nejdražší od otřesu z roku 2014, kdy se propadla o více než polovinu. Velcí hráči na trhu s černým zlatem opět spekulují, že růst by mohl pokračovat až ke 100 dolarům za barel. Co by to znamenalo pro obyvatele Česka?

Dražší benzin i energie

tvrdí Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen­bank.

Inflace nad třemi procenty

hmot a růstu cen dopravy by se inflace dostala nad tříprocent­ní hranici,“potvrzuje Seidler. Na růst inflace by pravděpodo­bně reagovala také Česká národní banka, která by zřejmě podobně jako včera navýšila úrokové sazby.

Ještě nedostupně­jší hypotéky

ekonomiky spojenému se zpomalením růstu hrubého domácího produktu.

Cenu pohonných hmot na českém trhu ovlivňuje kromě hodnoty ropy také kurz koruny vůči dolaru, jelikož na světových trzích se s touto komoditou primárně obchoduje v dolarech. Případná kompenzace silnější korunou v příštích měsících ale není příliš pravděpodo­bná.

„Domníváme se, že koruna bude postupně posilovat vůči všem měnám, nejenom vůči dolaru, ale to posílení by nemělo být velké a nebude stačit na vykompenzo­vání zvyšování cen ropy na světových trzích,“ říká Tomčiak. Podle něj došlo v posledních týdnech k mírnému zhodnocení české měny přibližně na úrovni 20 haléřů. „Aby stačil nárůst na vykompenzo­vání cen ropy, musela by koruna zhodnotit o 80 haléřů,“dodává Tomčiak.

Chybí ropa z Íránu i Venezuely

Podle mnohých analytiků vyhnalo v posledních dnech cenu ropy nahoru zejména rozhodnutí představit­elů Organizace zemí vyvážející­ch ropu (OPEC) nezvyšovat její produkci. Kromě Saúdské Arábie se v tomto duchu vyjádřilo i Rusko, které patří k největším světovým producentů­m ropy mimo toto seskupení.

Děje se tak navzdory naléhání amerického prezidenta Trumpa, který apeluje na zvýšení těžby, a obecného nedostatku ropy na světových trzích. Ten souvisí hlavně s výpadkem dodávek z Íránu, s nímž mnohé země přerušují spolupráci kvůli sankcím, které na tamní režim uvalila americká administra­tiva.

Problémy provází také dodávky ropy z jihoameric­ké Venezuely, která se potýká s hlubokou ekonomicko­u krizí. Není zatím jasné, nakolik budou ostatní členové OPEC schopni tyto výpadky nahradit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia