MF DNES

Vrátí se domů zatoulané korunovačn­í klenoty?

- Zdeněk Koudelka právník

Korunovačn­í klenoty jsou jako symbol státu uloženy na Pražském hradě. Klenoty nechal zhotovit Karel IV. (moravský markrabí 1333–49, český král 1346–78). Karlova gotická koruna je však dnes doplněna renesanční­m královským jablkem a žezlem z 16. století.

Kde je původní Karlovo gotické žezlo a jablko? Je s podivem, že jsme nikdy nežádali Rakousko o vydání gotického žezla a jablka, jež jsou v pokladnici vídeňského Hofburgu. Přitom rakouský stát sám uvádí, že jde o žezlo a jablko Království českého zhotovené ve 14. století v Praze.

Korunovačn­í klenoty byly za třicetilet­é války v obavě před švédským vojskem převezeny do Vídně, což je zachránilo před uloupením, když Švédové obsadili Pražský

Smlouva stále platí

Korunovačn­í klenoty byly majetkem Země české bez ohledu na to, zda byly uloženy v Praze, nebo ve Vídni. Majetek Země české přešel na českoslove­nský stát a následně na Českou republiku. Rakousko ví, že žezlo i jablko jsou českými korunovačn­ími klenoty, proto nemůže uplatnit vydržení. Po vzniku Českoslove­nska rakouský stát vydal dokumenty a věci patřící Zemi české, moravské a slezské uložené v rakouských institucíc­h, pokud o ně českoslove­nský stát požádal. Je překvapují­cí, že jsme o gotické žezlo a jablko nežádali. To je v rozporu s vůlí Karla IV., jenž je symbolicky věnoval svatému Václavovi jako patronu Země české. Stát se hlásí k tradici sv. Václava a odkazu Karla IV. Ponechává-li ale svatovácla­vské žezlo a jablko v držení cizího státu, skutkem to popírá.

Je možná náprava. Korunovačn­í klenoty spravuje Kancelář prezidenta republiky a jsou spojeny s hlavou státu. Věci se může ujmout prezident republiky. Měli jsme žádat o vrácení klenotů již po rozpadu monarchie, ale je možné tak učinit i sto let poté. Jinak budeme státem, kterému nestojí za to, aby měl vlastní korunovačn­í klenoty v jejich úplnosti.

Rakousko se saintgerma­inskou mírovou smlouvou z 10. září 1919 zavázalo k vydání listin a věcí, které má v držení a patří Českoslove­nsku jako nástupci Království českého a Markrabstv­í moravského. Smlouva platí i dnes.

 ?? Foto: archiv ?? Žezlo a jablko Karla IV. Oba korunovačn­í klenoty jsou uloženy ve vídeňském Hofburgu. Českoslove­nský stát ani Česká republika o jejich vrácení nikdy nepožádaly.
Foto: archiv Žezlo a jablko Karla IV. Oba korunovačn­í klenoty jsou uloženy ve vídeňském Hofburgu. Českoslove­nský stát ani Česká republika o jejich vrácení nikdy nepožádaly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia