MF DNES

Kvůli extrémnímu suchu praskají domy

Odborníci chtějí změnit stavební normy. Ty dnešní totiž nepočítají s velkým suchem. Na desítkách míst v Česku se kvůli němu propadají a praskají domy.

- Artur Janoušek Václav Janouš

Stačí se projít po pokoji v patře rodinného domku v Bořislavi na Teplicku a každý ten spád cítí. Podlaha se znatelně svažuje k zadní zdi. Kolem zárubní dveří jsou vidět trhliny, další jsou pod stropem a podél schodiště, praskliny jsou i zvenčí na fasádě nad oknem a pod ním.

„Celé se to hnulo,“říká majitel domu Jan Klíma. „Na pár metrech v horním pokoji se podlaha snižuje asi o šest sedm centimetrů,“dodává. Trhlina nad dveřmi pokoje je tak široká, že do ní lze strčit desetikoru­nu. Dům popraskal uvnitř i zvenčí. „A tady to zádveří,“ukazuje Klíma na přístavek před vchodem „jsme museli udělat úplně nové. To původní tady stálo dvanáct let a před dvěma týdny prasklo tak, že jsme ho museli zbourat.“

Nyní už má přístavek nový. „Vylili jsme pod ním beton do hloubky osmdesát centimetrů, abychom to zpevnili, místo cihel jsme dali lehčí materiál a stěny přístřešku připevnili ke zdi pomocí kapes, díky čemuž přístavba neleží celou svou vahou na zemi. Tak snad to vydrží,“říká Klíma, jenž je povoláním autorizova­ný inženýr projektant.

Stálo ho to přes 30 tisíc korun, ale hlavní rekonstruk­ce ho teprve čeká, injektáží napumpovat beton do základů a dům vyztužit. „Bude to něco stát, ale nedá se nic dělat, když to neudělám, může to dopadnout ještě hůř,“dodává.

Podobných domů jsou po celém Česku desítky. Teplický statik Jan Kuncl se od léta nezastaví. „Letošní rok je mimořádný,“říká. „Řešil jsem už asi deset případů, možná víc. Právě jedu do Proboštova kvůli popraskané­mu domu,“dodává.

Na vině je podle něj sucho, jílovité podloží a příliš mělké základy. „Jíl vysychá a smrští se pod úroveň základové spáry, kvůli tomu dojde k dosednutí, potrhání základů a zdiva. Moc mělké základy si sedají a působí trhliny,“vysvětluje Kuncl.

Zkušenosti s popraskaný­mi domy nemá jen z Teplicka. „Je to i na Žatecku, Lounsku a také jinde v republice. Všude, kde podcenili základy na jílovitém podloží,“dodává.

Problémem je podle něj to, že většinou se základy hloubí jen do takzvané nezámrzné hloubky, tedy tak hluboko, kam podle druhu zeminy už nedosáhne mráz. Už méně se počítá s horkem a suchem.

1,3 m Tak hluboké musí být základy domu na jílovitém podloží. Už to ale nestačí.

● Sucho trápí Česko už čtvrtým rokem. ● Za posledních několik desítek let bylo největší sucho v roce 2015. Letošní rok se mu velmi blíží. Historicky je pak za nejtragičt­ější považován rok 1947. Sucho tehdy trvalo od jara do listopadu a způsobilo extrémní neúrodu. ● Nejzasažen­ější oblastí je jižní

100 let

Za tu dobu se průměrná teplota v Evropě zvedla o 1°C.

Morava. Projekt Intersucho za nejsušší místo v Česku letos označil Ivanovice na Hané. ● Svůj podíl na suchu má i teplá zima s nedostatke­m sněhu. Půdní voda se totiž nejlépe doplní právě ze sněhu. ● Klimatolog­ové předpoklád­ají, že v následujíc­ích letech bude sucho častější a intenzivně­jší. (dh)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia