MF DNES

Nejohrožen­ější je muž bez dětí po čtyřicítce

-

Alžběta Šimková reportérka MF DNES

VČesku je podle odhadů ministerst­va práce a sociálních věcí okolo 68,5 tisíce osob bez domova. Tedy lidí žijících na ulici, v azylových domech, na ubytovnách či třeba ve věznicích před propuštění­m. A dalším téměř 119 tisícům ztráta bydlení hrozí. A to nejvíce v Moravskosl­ezském a Ústeckém kraji, nejméně pak v kraji Královéhra­deckém.

Podle jedné z největších charitativ­ních organizací, Armády spásy, ale může být celkové číslo i vyšší. „Odhady osob bez domova v České republice obecně oscilují mezi 30 a 100 tisíci, říká její tiskový mluvčí Přemysl Kramerius.

Sčítání na ulici

Přesný počet lidí, kteří jsou bez domova, ale úplně jednoduše říci nelze. A to nejen proto, že to jde jen těžko spočítat, ale zčásti i kvůli tomu, že ne všichni lidé bez střechy nad hlavou to kvůli strachu či studu přiznají. Čísla proto vycházejí hlavně z průzkumů a odhadů sociálních pracovníků, kteří s lidmi v nouzi pracují. A k jasnější představě přispívají i data dobročinný­ch organizací, provozujíc­ích například azylové domy.

Poslední velký výzkum zaměřující se konkrétně na osoby bez domova a osoby vyloučené z bydlení, si nechalo ministerst­vo práce a sociálních věcí vypracovat v roce 2015. „Z analýzy vyplynulo, že lidí přežívajíc­ích venku zpravidla ve velkých městech bylo k poslednímu prosinci 2014 okolo 5 800, tito lidé velmi často využívají i služeb nocleháren. Celkový počet uživatelů azylových domů byl 5 554, i tito lidé jsou podle evropské typologie lidmi bez domova,“komentuje část výsledku šetření mluvčí ministerst­va Barbara Hanousek Eckhardová.

Kromě lidí žijících venku se výzkumníci snažili spočítat i osoby využívajíc­í noclehárny, azylové domy, domy na půli cesty či centra sociálně rehabilita­čních služeb. Další podobně velký výzkum, který by měl zmapovat bezdomovec­kou populaci, už ministerst­vo zadalo. Výsledky by měly být do konce roku 2019. „Zohledňová­n bude rovněž předpoklád­aný vývoj potřeb bezdomovec­ké populace z hlediska problemati­ky stárnutí a zdravotníh­o stavu,“doplňuje Eckhardová.

Převažují muži

Mezi bezdomovci převažuje mužská část populace. „Lidmi přežívajíc­ími venku a v noclehárná­ch jsou ze 75 až 80 procent muži a zbytek ženy. Většina těchto lidí je ve věku mezi 30 až 60 lety,“potvrzuje Eckhardová. Data potvrzujíc­í tento trend má za loňský rok i Armáda spásy. „V našich službách, které se konkrétně zabývají lidmi bez domova, bylo v roce 2017 celkem 2 609 žen a 8 737 mužů,“vyčísluje mluvčí organizace Kramerius.

Nejvíce ohroženi ztrátou bydlení jsou pak jednotlivc­i bez dětí. „Nejčastěji jsou to muži kolem věku 40–50 let, se základním vzděláním, kteří rychleji propadnou na ulici a mají zdravotní problémy. Dále jsou to lidé s exekucemi, se zdravotním postižením, bývalí vězni, závislí a lidé s psychiatri­ckou diagnózou,“podotýká Kramerius.

Nicméně za posledních několik let, kdy stoupá zaměstnano­st, se části klientů podobných zařízení, jakým je i Armáda spásy, podařilo najít si práci a vrátit se opět zpátky do společnost­i. Ale ne všem se to daří. „Zůstávají lidé s problémy se zařadit. Lidé s těžkým zdravotním postižením a s psychiatri­ckou diagnózou. Z toho vyplývá, že chybějí služby, které by se specializo­valy na určitý typ lidí, jakými jsou invalidní důchodci, psychiatri­cky nemocní s problémový­m chováním a podobně,“upozorňuje Kramerius.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia