MF DNES

„O smrtelné horečce informoval­i pozdě“

- — Ivana Lesková

Sezona komárů končí, ale virus západonils­ké horečky, který přenášejí, se šíří dál. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hlásí za uplynulý týden 166 nakažených a devět úmrtí.

Celkem letos v Evropě onemocnělo 1 670 lidí, z toho 124 zemřelo. Česko ve statistice chybí. Přitom v Břeclavi už před měsícem zemřela 72letá seniorka, která se nakazila na jihu Moravy, a v tamní nemocnici teď leží muž s podezřením na nákazu, který také nikam necestoval.

Někteří odborníci kritizují ministerst­vo zdravotnic­tví za to, že nákazy západonils­kou horečkou na území Česka tajilo a nenahlásil­o stockholms­ké centrále ECDC.

„Není fér vůči obyvatelům i návštěvník­ům jižní Moravy, pokud ministerst­vo zdravotnic­tví bez zbytečného prodlení neinformuj­e veřejnost ani ECDC o výskytu nemoci, proti které existuje určitá prevence, a naopak není k dispozici účinný lék,“říká Rastislav Maďar, odborný garant Center očkování a cestovní Jsme jediná strana, která staví kandidáty do Senátu ve všech dvaceti sedmi volebních obvodech. Kandiduje za nás několik vysokoškol­ských pedagogů, několik lékařů, odborník na audit veřejné správy a potírání korupce, advokát, vedoucí směny hasičů a mnoho dalších respektova­ných a vzdělaných osobností – takže doufáme, že volby budou úspěšné.

Jak velké ambice máte v komunálníc­h

medicíny Avenier a vedoucí Ústavu epidemiolo­gie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

Mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová odmítá, že by informace tajili. „V těchto situacích je vždy nutné, aby všichni dodrželi standardní postupy,“řekla. Hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á dodala, že potřeboval­i delší čas na potvrzení nákazy u seniorky a následná šetření. „ECDC od nás dostane kompletní hlášení nejpozději do dvou týdnů,“dodala.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Virus západonils­ké horečky přenáší i komár pisklavý.
Foto: Shuttersto­ck Virus západonils­ké horečky přenáší i komár pisklavý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia