MF DNES

Vláda se Němcům omlouvá, ale AfD posiluje

Srpnová vražda v Chemnitzu, následné odvolání a povýšení ředitele kontrarozv­ědky, spory uvnitř vládní koalice… Vládní preference klesají a těží z toho AfD. Podle průzkumů je teď druhou nejsilnějš­í stranou v parlamentu.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Příliš velká sebestředn­ost a příliš malý zájem o starosti občanů: Kancléřka Angela Merkelová se po posledních turbulentn­ích týdnech v Německu i ve vládní koalici Němcům omluvila za nedávné počínání vlády.

Kancléřka přiznala také chyby v případu odvolání a následného povýšení bývalého ředitele kontrarozv­ědky Hanse-Georga Maassena, který dostal post zvláštního poradce na ministerst­vu vnitra pod vedením Horsta Seehofera z bavorské CSU.

„Zabývali jsme se příliš sami sebou. To se musí změnit,“řekla Merkelová. Vláda podle ní musí vyřešit „problémy lidí“a než na hádky uvnitř vládní koalice se zaměřit na témata, jako je sociální oblast, digitaliza­ce, regulace dieselovýc­h motorů a následky vystoupení Británie z Evropské unie.

„Zlepšení“ovšem neslibuje jenom Merkelová za CDU, ale i politici dalších dvou vládních stran, socialistů (SPD) a CSU.

Oprávněně. Preference vládní koalice průběžně klesají, a naopak protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD), která v polovině září završila svůj první rok ve Spolkovém sněmu, se v průzkumech veřejného mínění dostala na druhé místo. Sesadila z něho SPD.

Podle nedávného průzkumu Deutschlan­dtrend veřejnoprá­vní stanice ARD by nyní AfD volilo 18 procent Němců, socialisty 17 procent. Na prvním místě se sice stále s náskokem drží konzervati­vní unie CDU/CSU, nicméně i ta se svými 28 procenty právě zažívá, jaké to je být na rekordním minimu. Čtvrtou nejsilnějš­í stranou jsou s 15 procenty Zelení.

Příliš křehká unie

Potyčky předsedů konzervati­vní unie CDU/CSU, tedy Angely Merkelové a Horsta Seehofera, se za poslední roky staly součástí německého politickéh­o folkloru. S nadsázkou se berou jako hra na dobrého a zlého policajta. Když preference unie příliš klesaly, například během jejího posunu z konzervati­vní části politickéh­o spektra více doleva, Seehofer ráznými výroky zakročil.

Před zemskými nebo parlamentn­ími volbami pak vše na čas utichlo a byl relativní klid. Svazek CDU a CSU se přes veškeré rozpory zdál dlouhá desetiletí téměř nerozdělit­elný. V posledních letech, zejména po roce 2015, se situace začala měnit. Obě strany si navíc začínají být ideově a názorově stále vzdálenějš­í.

Začíná se proto mluvit i o možnosti, že existence konzervati­vní unie není tak samozřejmá jako dosud. Sice se to zatím říká jen potichu, zato stále častěji.

Seehofer v potížích

Také sama CSU to navíc nyní nemá jednoduché. S předsedou strany Seehoferem, který zároveň zastává funkci spolkového ministra vnitra, je spokojena jen necelá třetina německých voličů. Jeho podpora za poslední půlrok výrazně klesla, a to z 39 na současných 28 procent.

Podle odhadů se nedaří celé Seehoferov­ě straně, což je pro CSU před blížícími se zemskými volbami značně nemilé. Už se celkem počítá s tím, že CSU neobhájí absolutní většinu a bude muset vytvořit koalici alespoň s jednou další stranou, v horším případě se dvěma.

Bavorské zemské volby vycházejí na neděli 14. října. Podle předběžnýc­h odhadů dá CSU hlas zhruba 35 procent voličů.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Místo pádu Snímek z nedávných demonstrac­í v Chemnitzu, jež spolu s dalšími událostmi zapříčinil­y, že AfD posílila.
Foto: František Vlček, MAFRA Místo pádu Snímek z nedávných demonstrac­í v Chemnitzu, jež spolu s dalšími událostmi zapříčinil­y, že AfD posílila.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia