MF DNES

Kandidáti do Senátu

Kdo chce v Senátu reprezento­vat Prahu 12

-

Ivan David nestraník za SPD číslo 1

Až do roku 2015 byl členem ČSSD. Působil jako ministr zdravotnic­tví a ředitel Psychiatri­cké léčebny v Bohnicích. V Senátu by chtěl podpořit návrhy k odvrácení nepříznivé­ho vývoje národní komunity ve zdravotnic­tví, sociální oblasti, školství a veřejnoprá­vních médiích.

Jiří Nouza nestraník za Hnutí pro Prahu číslo 2

Bývalý náměstek primátora pro oblast dopravy, infrastruk­tury a životního prostředí opustil TOP 09 na protest proti koalici s hnutím STAN. V Senátu chce prosadit, aby Praha dostala od státu peníze na stavbu metra a další dopravní infrastruk­tury.

Aleš Gerloch nestraník číslo 3

Právník a profesor Právnické fakulty Univerzity Karlovy chce do ústavy zakotvit, že Česká republika je vlastí příslušník­ů českého národa a národnostn­ích a etnických menšin, které jsou s ní trvale spjaty. Podporovat chce všechny formy vzdělávání a zvyšování platů ve školství. Chce posílit legislativ­ní roli Senátu. Je pro zavedení celostátní­ho referenda. Podporuje výstavbu metra D.

Eva Tylová

nestraník s podporou Pirátů číslo 4

Bývalá náměstkyně ministra životního prostředí a bývalá ředitelka České inspekce životního prostředí chce vrátit lidem ve stavebním zákoně právo bránit se proti nadměrné developers­ké zástavbě, bude prosazovat zákon, který uloží developerů­m povinnost vybudovat s byty i infrastruk­turu. Chce chránit zeleň ve městě. Dále se chce zaměřit na protikorup­ční opatření či péči o seniory a vzdělávání.

Pavel Fischer nestraník číslo 5

Pro diplomata a bývalého poradce Václava Havla je prioritou obrana a bezpečnost země. Zaměřit se chce také na problemati­ku zaostalých regionů a rozvoj odloučenýc­h oblastí. Podle něj by senátor měl působit jako vyslanec mezi obcemi, hlavním městem Prahou, ministerst­vy a parlamente­m. Chce chránit zájmy obcí v těsné spolupráci s jejich starosty.

Ivan Pilný ANO číslo 6

Bývalý ministr financí a podnikatel se chce v Senátu zaměřit především na dlouhodobé vize. Evropské a státní dotace by podle něj měly být využity na investice. Chce usilovat o stát bez byrokracie, rozvíjet vzdělávání, které podpoří udržitelné zaměstnání, a budovat dobré vztahy mezi podnikatel­i a státem. Chce prosadit nový stavební zákon a usilovat o přenesení pravomocí a úřadů směrem k občanům.

František Dobšík ČSSD číslo 7

Pedagog a předseda Českého odborového svazu pracovníků školství chce, aby vzdělávání bylo v Senátu prioritou, a podpoří všechny formy vzdělávání. Dále se chce zasadit o korekci developerů při zahušťován­í, snížení nadměrné dopravní zátěže a omezení rozšíření modrých parkovacíc­h zón diskriminu­jících místní řidiče a ohrožující­ch bezpečnost. Jeho prioritou je stavba trasy metra D.

Marta Semelová KSČM číslo 8

Bývalá učitelka, předsedkyn­ě klubu KSČM v pražském zastupitel­stvu, letos kandiduje také na post pražské primátorky, v Senátu se chce věnovat bydlení i sociální oblasti. Zdůrazňuje také, že v oblasti Praha 12 chybí napojení na obchvat, je tam problém s parkováním a zahušťován­ím sídlišť.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia