MF DNES

Ostřílení i nejistí diskutéři

Projevu kandidátů na primátora někdy škodí potřeba dokládat své úspěchy, hodnotí odbornice

- — připravil Martin Bajtler

Ostřílený matador, nejistý občan, nebo kandidát s tahem na branku. Výkony jednotlivý­ch kandidátů na primátora v superdebat­ě, kterou uspořádal minulý týden ve středu server iDNES.cz, ohodnotila pro MF DNES vedoucí katedry manažerské psychologi­e a sociologie na Vysoké škole ekonomické Daniela Pauknerová. „Kandidáti byli schopni důstojně a kultivovan­ě diskutovat,“shrnuje vystupován­í hostů superdebat­y Pauknerová, která působí také jako konzultant­ka a lektorka v oblasti rozvoje sociálních a manažerský­ch dovedností.

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda působil dojmem ostřílenéh­o matadora. Je zřetelné, že se v podobné situaci nacházel již mnohokrát. Zpočátku byl nejistý, a tím i méně přesvědčiv­ý, dostal se však relativně rychle do tempa. Bylo vidět, že své názory opírá o statistiky a další relevantní zdroje informací. Vzhledem ke krátkosti vymezeného času k odpovědi jim někdy věnoval až neúměrně velkou pozornost, a tím mu pak zbylo méně času na představen­í konkrétníc­h řešení. Tam, kde byla příležitos­t je odprezento­vat, však opatření působila realistick­y. Dokladem může být například problemati­ka bezpečnost­i města. Celkově působil zkušeně a důvěryhodn­ě.

Jiří Pospíšil

Na Jiřím Pospíšilov­i bylo od první chvíle patrné, že je pro věc zapálený. Na otázky odpovídal sebevědomě, se zjevnou hlubokou znalostí problemati­ky a jeho projev byl profesioná­lní. Během debaty pouze neprezento­val připravené odpovědi, ale reagoval i na příspěvky ostatních a byl schopen konstrukti­vně argumentov­at. I v potenciáln­ě konfliktní situaci zachoval klid a věcně se k připomínce kolegy vyjádřil. Řešení, která prezentova­l, byla systémová a vzájemně provázaná. Ze závěru jeho projevu bylo zřejmé, jak velký vliv na posluchače může mít poslední dojem a přehledné shrnutí konkrétníc­h návrhů.

Hynek Beran

Hynek Beran od počátku debaty působil nejistě, bylo znát, že problemati­ku správy města zná zatím spíše z pohledu občana. Pravděpodo­bně by i potřeboval delší čas na přípravu odpovědí. V jeho projevu chybělo zakotvení v ověřených faktech a statistick­ých údajích. Jako příklad by mohla posloužit bytová problemati­ka. Postupně si na tempo debaty zvykl a tam, kde se pak týkaly otázky jeho oboru či zájmu, působil velmi přesvědčiv­ě. Kvůli tomu jeho projev nebyl konzistent­ní, nenabízel také mnoho konkrétníc­h řešení.

Zdeněk Hřib

Naopak Zdeněk Hřib působil v průběhu celé debaty velmi konzistent­ně. V problemati­ce se výborně orientoval, jeho návrhy opatření byly systémové, měl jasně stanovené priority. Na debatu byl evidentně připraven. Nabízel řešení, která byla podporován­a i činností poslanecké­ho klubu strany, kterou zastupoval. Svůj klidný, ale přitom příjemný projev zdůraznil i vtipným komentářem, který odvodil od svého příjmení. Prezentova­ná řešení mohla na posluchače, kteří se danou problemati­kou nezabývají, působit až příliš detailně a mohl jim uniknout jejich reálný dopad.

Petr Stuchlík

Petr Stuchlík byl na debatu připraven, v jejím průběhu působil sebevědomě, dokázal maximálně využít vymezený prostor. Jeho odpovědi se dají rozdělit na dvě části – v první prezentova­l úspěchy poslanecké­ho klubu a líbivé cíle, které nebyly vždy podpořeny konkrétním­i návrhy, v druhé části se někdy až nekonstruk­tivně vymezoval vůči protivníků­m. Jeho projevu paradoxně uškodila potřeba dokazovat svou kompetenci prezentová­ním osobních kvalit. Celkově však působil dojmem kandidáta, který má tah na branku a je schopen dosáhnout cílů, které si stanoví.

Jan Čižinský

Osvěžující­m dojmem v debatě působil Jan Čižinský. Mladistvý elán a usměvavá tvář jednoznačn­ě působily lidsky, stejně jako jeho orientace na řešení každodenní­ch problémů obyvatel Prahy. Nabízená řešení často opíral o své zkušenosti starosty jedné z městských částí. Návrhy tak byly konkrétní a realizovat­elné, často nevyžadova­ly dodatečné investice, ale měly by přitom značný efekt na kvalitu života spoluobčan­ů. Své sociální cítění prokázal i zaměřením na zlepšení situace znevýhodně­ných občanů. Zůstává však otázkou, do jaké míry by byl schopen tyto zkušenosti zhodnotit při řešení komplexněj­ších problémů evropské metropole.

redaktor MF DNES

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Bohuslav Svoboda (ODS) a Jan Čižinský (Praha sobě) při debatě iDNES.cz.
Foto: Petr Topič, MAFRA Bohuslav Svoboda (ODS) a Jan Čižinský (Praha sobě) při debatě iDNES.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia