MF DNES

Cesta za rekordy

-

I proto je lepší srovnat dvě výjimečné pětiletky: Schumacher zkraje milénia, kdy získal pět titulů v řadě, vyhrál ve Ferrari 49 závodů z 85 (58 procent). Hamilton v posledních pěti sezonách ovládl včetně včerejší ruské „kontroverz­e“48 z 95 klání. I tato 50procentn­í úspěšnost naznačuje, že Schumacher­ův rekord neodolá.

Vzhledem k dominanci Mercedesu, zvyšujícím­u se počtu závodů i faktu, že má nyní v týmu neotřesite­lnou roli jedničky, by se v průběhu sezony 2020 mohl Hamilton přes Schumacher­a dostat. Zároveň mu v tomto

vyhrál za posledních pět let v průměru každý druhý závod F1.

v F1 získal jen J. M. Fangio (5) a M. Schumacher (7). Hamilton může být třetí. ročníku vyprší luxusní kontrakt na 40 milionů liber ročně. Nejde jen o číselné porovnání: Hamilton teď jezdí – nemyšleno nikterak pejorativn­ě – se schumacher­ovskou drzostí i suverenito­u. Když před dvěma týdny vyhrál kvalifikac­i v Singapuru, jeho šéf Toto Wolff obdivně vyprávěl: „Bylo to epické kolo, magie. Něco takového jsem ještě neviděl a jel rychleji, než jsem považoval za možné. Jen on ví, jak to dokázal, a znovu předvedl, jak výjimečný člověk a jezdec je.“I sám Hamilton přiznal, že tak blízko dokonalost­i nikdy nebyl, což je vlastně nejvíc zničující poznání pro Vettela a spol. Byť mělo mít Ferrari navrch, genialita LH rozložení sil změnila. „Ničím klasické šablony a na naše lidi kladu velké nároky. Inženýrům lezu na nervy, protože jsem náročný. Často nastavení auta zpochybňuj­i, ale věřím, že to má pozitivní vliv.“A už teď prý tlačí na techniky, aby přidali ve vývoji vozu na příští rok. Ještě v jednom bourá zažité pořádky. Piloti současné F1 často připomínaj­í naprogramo­vané, nudné stroje. Mluví ve frázích, mají nalajnovan­ý život, ztrácejí identitu. Hamilton je ale svůj. Před epickou kvalifikac­í v Singapuru během 10 dní nejdřív letěl z Itálie do Šanghaje, pak na další módní přehlídky do New Yorku a nakonec na závody, přesto byl v dokonalé formě.

Navštěvuje párty, zvažuje, že vydá své album, občas připomíná renesanční­ho umělce. „Z různých věcí, které dělám, čerpám obrovské množství energie. Je to stimulujíc­í a mé výsledky z minulých let to potvrzují. A teď jsem šťastnější a silnější než kdykoliv předtím. Přitom je letošek nejnáročně­jší, protože v šampionátu bojuji proti jinému pětinásobn­ému šampionovi.“

Když v šesti letech koupil Hamiltonov­i otec auto na dálkové ovládání, zrodila se u něj láska k formulím. Schumacher tehdy zažil debut v F1 a rekordy byly „proklatě“nízko. Teď je to jinak. Už loni Corinna Schumacher­ová vzkázala, že manžel vždy tvrdil, že jeho rekordy jsou od toho, aby se překonával­y.

Stane se tak už v roce 2020?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia