MF DNES

Děti budou léčit už jen důchodci

Pediatrů začíná být kritický nedostatek

- Eva Zahradnick­á Robert Oppelt

Třicet dva let ordinuje v pražských Nuslích dětský lékař Richard Válek. Oblíbený sedmdesátn­ík má v kartotéce 1 200 dětí. Teď všem na konci návštěvy říká nepotěšují­cí informaci: Stavte se v listopadu pro kartu, končíme.

Doktor Válek udělá totéž, co mnoho jeho kolegů – praktičtí lékaři pro děti a dorost mizejí. Podle údajů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky ČR (ÚZIS) jen loni zaniklo 88 jejich praxí. To je nejvíc za poslední čtyři roky, přičemž každoročně ubývala dvě až tři procenta.

Hlavní příčinou je věk. Dětští praktici jsou totiž nejrychlej­i stárnoucí skupinou lékařů. Jejich průměrný věk je 56 let, věk těch, kteří loni skončili, byl v průměru vyšší než 63 let. „Do roku 2025 by tak více než 50 procent této péče mohlo být zajišťován­o lékaři v důchodovém věku,“konstatuje analýza ÚZIS.

„Profesní organizace na problém stárnutí praktickýc­h lékařů pro děti a dorost upozorňuje už více než patnáct let,“říká předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost ČR Ilona Hülleová.

Ministerst­vo zdravotnic­tví potíže přiznává a podle mluvčí Gabriely Štěpanyové společně s ministerst­vem školství připravilo jedenáctil­etý akční plán na navýšení počtu mediků a učitelů na lékařských fakultách.

„V letech 2019 až 2029 dostanou lékařské fakulty téměř sedm miliard. To jim umožní zvýšit kapacitu o 15 procent a zvýšit platy učitelům,“uvedla Štěpanyová. „Jde o významný systémový krok k řešení situace,“dodala.

Nedostupno­st dětských praktiků ještě není celorepubl­iková, regionální rozdíly jsou však už teď značné. „Opakovaně je vyhlašován­o z iniciativy pojišťoven výběrové řízení v okrese Rakovník, ale lékaři nemají zájem. Problémy avizují i menší obce v okrese Mělník,“potvrzuje radní pro zdravotnic­tví Středočesk­ého kraje Robert Bezděk. Přetížení jsou lékaři i v okresech Blansko, Znojmo či Břeclav, v Jablonném nad Orlicí, v Podkrušnoh­oří, v okolí Jihlavy nedávno zanikly dvě praxe. „Je otázkou času, kdy budou dětští lékaři chybět ve všech okresech,“říká mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Výběrové řízení se letos vypisovalo také ve Vamberku, ale nikdo se nepřihlási­l. Na Broumovsku VZP navýšila dle úhradové vyhlášky jednomu dětskému lékaři platby, aby v regionu péči dětského praktika zajistila.

Jenže důvodů, proč od roku 2014 ubylo na dvě stovky praxí, je víc. Richarda Válka k odchodu do důchodu přiměl e-recept. Od 1. ledna by jej měl povinně vydávat, jinak mu hrozí až dvoumilion­ová pokuta. Připravuje se však změna, která sankci sníží na 300 tisíc. Začít platit by mohla nejspíš na jaře, jakmile ji schválí poslanci.

Profesní organizace na problém stárnutí lékařů upozorňuje již více než patnáct let.

Richard Válek přitom původně chtěl důchod ještě na chvíli odložit. Když totiž zjistil, že ordinaci není komu předat. Mladí pediatři jsou nedostatko­vé zboží. „Sháněl jsem někoho, kdo by vzal praxi za mě, ale nikdo takový není. Když se podíváte do lékařských časopisů, je to samé předám praxi, předám praxi...“popisuje svoje odcházení Válek. Jeho slova potvrzuje statistika, za poslední tři roky v Praze pediatrů ubývá. Na jednoho přitom připadá nejvíc pacientů v republice – 896.

Podle Ilony Hülleové mladí do praxe nepřicháze­jí z mnoha důvodů. Vadí bující administra­tiva či špatné finanční ohodnocení. Roli hraje i loňské zrušení oboru „praktické lékařství pro děti a dorost“na lékařských fakultách, který existoval od roku 2004. „Za třináct let vstoupilo do oboru 577 lékařů a atestovalo 300, další budou atestovat po ukončení přípravy. Zájem o obor stoupal a plně by pokryl počet potřebných lékařů pro generační výměnu,“myslí si Hülleová. Novelou zákona o vzdělávání byl však obor dětských praktiků loni zrušen a vznikl nový obor pediatrie. Jeho absolventi po ukončení studia budou teoreticky moci pracovat jak v nemocnici, tak v ordinaci praktika.

Strašák zkratek: EET, GDPR...

Současní dětští lékaři se ale ohrazují i proti připravova­né další vlně elektronic­ké evidence tržeb, nařízení na ochranu osobních údajů GDPR či proti komplikací­m s protipaděl­kovou směrnicí. Pro nepovinné vakcíny totiž budou pacienti chodit nově do lékáren. Zbytek jim dá lékař v ordinaci. „Kombinace nových povinností je často pro starší praktické lékaře poslední kapkou a vede k rozhodnutí skončit,“potvrzuje Hülleová.

Ministerst­vo zdravotnic­tví ale věc vidí jinak, říká, že resort lékařům papírování ulehčil novelou vyhlášky o zdravotnic­ké dokumentac­i. „Nadále budeme analyzovat a hledat oblasti, kde je prostor pro snížení administra­tivní zátěže. Pracujeme na elektroniz­aci zdravotnic­tví, která jim významně ulehčí práci,“uvedla mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová.

U Richarda Válka je však právě elektroniz­ace naopak pobídkou k tomu, ordinaci uzavřít. I přesto ale učinil nakonec poslední pokus záchrany. Požádal ministerst­vo o výjimku z povinnosti používat e-recept. Oslovil i Státní ústav pro kontrolu léčiv, který má e-recept na starosti.

Na ministerst­vo zdravotnic­tví psal hned dvakrát. „Poprvé jsem psal letos v květnu a nedostal jsem žádnou odpověď, podruhé jsem psal v září a na to mi odpověděla náměstkyně, že věc předávají na SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv – pozn. red,“popisuje lékař.

„Výjimky nedáváme“

Odpověď ústavu byla rychlá. „SÚKL není kompetentn­í stanovovat jakékoli výjimky z povinností daných zákonem či jiným právním předpisem,“uvedla v dopise Válkovi ředitelka SÚKL Irena Storová.

To potvrzuje i mluvčí ministerst­va Štěpanyová – výjimky z elektronic­ké preskripce jsou jasně dány vyhláškou. Na dotaz MF DNES vyjmenoval­a třináct různých důvodů, kdy je to možné. Napjatá personální situace k nim nepatří. „Lékaři si tedy o výjimku nežádají,“říká mluvčí.

„Nechápu, proč nás staré doktory nenechají dožít,“uzavírá Válek, který od listopadu začne rodičům předávat karty dětí. 1 200 malých pacientů z pražských Nuslí tak od Nového roku zůstane bez pediatra a hledat nového bude hodně těžké. „Vážení klienti, z důvodu omezené kapacity bohužel nemůžeme přijmout všechny nové pacienty. Děkujeme za pochopení,“vítá totiž příchozí varování na stránkách pediatrů nedaleké poliklinik­y Budějovick­á.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia