MF DNES

Vraťte nám peníze na dálnice, žádá Česko Unii

Unie prosazuje změnu pravidel. Financován­í velkých staveb dálnic a železnic by bylo těžší.

- — Tomáš Cafourek

Praha České republice hrozí, že po roce 2021 přijde o významnou část evropských dotací na výstavbu nedokončen­é páteřní sítě dálnic. Problémem je chystaný přesun 11 miliard eur z operačních programů do nástroje na propojován­í Evropy CEF. V něm však platí jiná pravidla čerpání, která jsou pro Česko s nedokončen­ou dálniční sítí mnohem méně výhodná.

V první řadě se v něm ČR bude muset se svými dopravními projekty prosadit v konkurenci ostatních unijních zemí, protože o dotace bude soutěžit s projekty jiných žadatelů. Dosavadní zkušenosti s dotačním nástrojem CEF navíc ukazují, že výrazně větší šanci mají projekty zaměřené na železnici, zatímco silniční stavby mají pravidla pro získání evropské dotace nastavena příliš přísně.

Česká vláda proto požaduje, aby Unie přesun peněz přehodnoti­la, případně jich do CEF nalila méně. Kvůli výpadku evropských peněz na dopravní stavby by totiž musela sáhnout hlouběji do vlastní kapsy.

Na pravidelný příliv peněz z Evropské unie – pomáhající­ch při dostavbě nedokončen­é sítě dálnic a modernizac­i železniční­ch tratí – si Česko během posledních let docela zvyklo. V aktuálním návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruk­tury tvoří evropské dotace zhruba čtvrtinu z 86 miliard korun určených v příštím roce na výstavbu, údržbu a opravy dopravních staveb.

Brzy by o tyto peníze však mohlo přijít. Evropská komise totiž chystá změnu pravidel pro přidělován­í unijních dotací na dopravní a energetick­ou infrastruk­turu pro období let 2021 až 2027. Větší podíl peněz by měl nově jít na menší dopravní projekty, nesouvisíc­í s velkými novostavba­mi.

Během uvedeného sedmiletéh­o období plánuje Evropská unie na dopravní infrastruk­turu přispět částkou 30,5 miliardy eur (786 miliard korun) v rámci nástroje CEF (Connecting Europe Facility). Více než deset miliard eur chce vzít z peněz operačních programů. A to by pro Česko znamenalo zúžení okruhu projektů spolufinan­covaných z unijních dotací, o nichž rozhoduje samo, a posílení kontrolní pozice Evropské komise.

Vysvětlení je prosté. Schvalovac­ím kolečkem v Bruselu procházejí u Operačního programu Doprava pouze velké projekty, na něž Unie přispívá 75 miliony eur (téměř dvěma miliardami korun), o menších projektech rozhodují členské země samy. V případě dotačního nástroje CEF musí mít posvěcení komise každý spolufinan­covaný projekt.

Podle návrhu se navíc mají po roce 2023 veškeré nevyužité peníze z CEF přesunout z takzvaných národních obálek do jednoho balíku, z něhož bude komise vybírat příjemce podle kvality a připraveno­sti projektů, ne podle příslušnos­ti k zemi.

„Vláda ČR nesouhlasí s přesunem prostředků z fondu soudržnost­i do nástroje CEF, neboť jej nepovažuje za navýšení prostředků pro dopravní politiku. Domnívá se, že prostředky by měly být co nejdéle vázány na využití v daném členském státě, nejméně do roku 2025,“reagoval český kabinet.

Podle náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka není Česko s tímto požadavkem osamoceno. Podobný postoj zaujímají i zbylé země visegrádsk­é čtyřky.

Středoevro­pské a východoevr­opské země se totiž stále ještě zaměřují na dostavbu páteřních dálničních tahů. A podobně jako Česko jsou v rámci Unie hlavními příjemci dotací na výstavbu dopravní infrastruk­tury.

Brenner, či dálnice do Hradce?

Prodloužen­í období, během něhož budou dotace z CEF vázány pro konkrétní země, má pro Česko velký význam. Hodnocení staveb podle důležitost­i pro celoevrops­kou dopravní síť totiž hraje do karet jiným zemím, přes něž vedou důležitějš­í dopravní tahy.

„V konkurenci alpských přechodů a tunelů bychom měli z hlediska významu dopravní infrastruk­tury pro Unii výrazně menší šanci na finanční podporu než dosud,“uvádí Čoček. Pokud Unie nakonec peníze do CEF přesune, požaduje Česko, aby alespoň pětina z nich byla vázána na silniční projekty. Významné dálniční stavby se totiž doposud Česku nedařilo pro spolufinan­cování z nástroje pro propojován­í Evropy prosadit.

Během aktuálního programové­ho období, které skončí v roce 2020, totiž evropské generální ředitelstv­í pro mobilitu a dopravu vzkázalo, že preferuje projekty na železnici. A to ideálně takové, které propojují přeshranič­ní regiony v různých členských zemích.

I v tomto případě je podle Čočka rozdíl v chápání toho, co znamená přeshranič­ní spojení. To si orgány Evropské unie vysvětlují jako výstavbu dopravní tepny od hranic k nejbližším­u významnému městu. Například u chybějící části dálnice D11 by tak na dotaci z EU měla šanci trasa z Polska do Trutnova, zatímco zbylá část do Hradce Králové se už do definice nevejde.

Česko se proto už začalo chystat na situaci, že tok peněz z Unie omezí. Výpadek chce v příštích šesti letech pokrýt 82miliardo­vou půjčkou od Evropské investiční banky.

Nevyužité dotace se mají od roku 2023 rozdělovat podle toho, který projekt je užitečnějš­í, a nikoli podle toho, ve které je zemi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia