MF DNES

Vražda novináře? 70 tisíc eur

70 tisíc eur byla podle policie cena za smrt slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Když policisté vedli čtyřiačtyř­icetiletou Alenu Zsuzsovou k soudu, měla hlavu skloněnou a obličej zahalený dlouhými havraními vlasy. Chtěla, aby ji nikdo neviděl a nikdo o ní – tak jako dosud ve městě, kde žila – nic nevěděl.

Tlumočnici z Komárna obvinili a poslali do vazby za to, že si objednala za téměř dva miliony korun vraždu slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka, při níž byla coby nepohodlný svědek zavražděna i jeho snoubenka Martina Kušnírová. „Nikdy to nedokážu pochopit. Je to žena a má děti, jak mohla dokázat objednat vraždu? To není máma, přála bych jí, aby zažila moje pocity, pocity člověka, kterému nechala zabít dítě,“říká matka zavražděné dívky Zlatica Kušnírová.

Tlumočnice Zsuzsová je největším překvapení­m zatýkání kvůli vraždě novináře. Od počátku se spekuloval­o o tom, že vraždu spáchala mafie. A to proto, že Ján Kuciak popisoval propojení podsvětí a politiků.

Policie však zatkla bývalého policistu Tomáše Szabóa, jeho bratrance – bývalého vojáka Miroslava Marčeka a podnikatel­e Zoltána Andruska, které viní z úkladné vraždy. Všichni žijí v Kolárovu, padesát kilometrů od místa vraždy – domku ve Velké Mači.

„Ani já jsem nevěřil, že by vrazi byli Slováci. Myslel jsem si, že to bude profesioná­lní zabiják ze zahraničí, který přijel, vykonal práci a zase navždy zmizel,“přiznává šéfredakto­r webu Aktuality.sk Peter Bárdy. Právě pro toto médium Ján Kuciak psal. A zdejší novináři se nyní probírají texty zastřelené­ho novináře, aby pochopili, jaký motiv mohla Alena Zsuzsová mít k tomu, že vraždu objednala. Nebo co ji může pojit s lidmi, o kterých Kuciak psal.

Zatím je jasné jen jedno – Zsuzsová pracovala jako tlumočnice z italštiny i pro kontroverz­ního slovenskéh­o podnikatel­e Mariána Kočnera. A právě s ním byla úzce spojena i v soukromí. Kočner byl kmotrem její – dnes patnáctile­té – dcery. „Dozvěděl jsem se to nedávno, že je kmotrem, ale jak se do rodiny dostal, vůbec netuším,“řekl k tomu podnikatel Marian Markovič zvaný Ampulka, který byl dříve manažerem na Slovensku známé romské kapely Maco Mamuko. Právě „Ampulka“je otcem dívky, s obviněnou Zsuzsovou žil před jedenácti lety. Od rozchodu se s dcerou už nevídal.

Podle prokurátor­a, který případ dozoruje, zabili Jána Kuciaka vrazi za 70 tisíc eur, v přepočtu za dva miliony korun. „Padesát tisíc eur dostali vyplaceno v hotovosti, dvacet tisíc eur bylo odpuštění dluhu,“řekl prokurátor. Vyšetřovat­elé si myslí, že peníze vyplatila právě Alena Zsuzsová. Odkud pocházely, zatím policie zjišťuje, stejně jako to, jak si dotyční – střelec, řidič a organizáto­r – 50 tisíc eur rozdělili.

Vrah přitom šel 21. února do domu zabít jen novináře. „Martina Kušnírová byla náhodná oběť, objednávka zněla jen na Jána Kuciaka,“řekl generální prokurátor Jaromír Čižnár. Dívku tak vrah zastřelil jen proto, že v době vraždy byla doma a seděla v kuchyni. Tam ji za stolem vrah zastřelil jednou ranou do hlavy a následně nalezl na schodech vedoucích do sklepa Jána Kuciaka, který se ze suterénu vracel. Toho zabil dvěma kulkami do hrudi.

Podle obvinění byl střelcem bývalý policista Tomáš Szabó, jeho bratranec Miroslav Marček jej měl na místo vraždy přivézt autem a podnikatel Zoltán Andruska měl být zprostředk­ovatelem vraždy. Tedy mužem, který čin s oběma hlavními pachateli domluvil.

Podle informací MF DNES Andruska dlužil peníze – konkrétně 20 tisíc eur – údajné objednatel­ce Zsuzsové. To včera potvrdil i generální prokurátor Čižnár.

Szabó – muž, kterého obviňují policisté z toho, že střílel – pracoval u policie několik let. Nastoupil jako řadový policista a propracova­l se až na krajského vyšetřovat­ele. „Několikrát byl discipliná­rně řešen kvůli nestandard­ním postupům. Na vlastní žádost odešel na obvodní oddělení, což není úplně běžné,“řekl slovenský policejní prezident Milan Lučanský.

Szabó se v srpnu 2014 nechal naverbovat na výcvik do polské soukromé bezpečnost­ní akademie European Security Academy. Ta cvičí „soukromé vojáky“pro ochranu VIP lidí. Podle vyjádření prezidenta akademie Bartosze Bryla byl v té době ještě policejním vyšetřovat­elem a neměl záznam v rejstříku trestů.

Nic o nich nevěděli ani sousedé

 ??  ?? Alena Zsuzsová cestou z vazebního soudu. Tato žena podle slovenské policie předala peníze v hotovosti za Kuciakovu vraždu. Foto: Jakub Julén, SITA
Alena Zsuzsová cestou z vazebního soudu. Tato žena podle slovenské policie předala peníze v hotovosti za Kuciakovu vraždu. Foto: Jakub Julén, SITA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia