MF DNES

VELKÝ TEST HRANOLKŮ

Ve kterém fast foodu chutnají nejlépe Jak si je připravit doma A navíc – tajný tip

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Vyrobit pravé belgické hranolky je hotová věda – musíte mít odrůdu brambor zvanou Binche, z ní nakrájet kvádříky jeden jako druhý a ty pak nadvakrát ponořit do horkého tuku. Rozhoduje každá vteřina a každý stupeň Celsia.

Důležitý je samozřejmě i tuk. Měl by to být hovězí lůj, jedině z něj se zrodí pravá delikatesa. „Jenže smažit hranolky v živočišném tuku není z hlediska výživy zrovna vhodné,“komentuje kulinární tradici Marek Doležal z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.

Ještě štěstí, že v Česku těžko najdete stánek, kde by hranolky smažili v nezdravém loji. To však neznamená, že naše „pomfrity“jsou kdovíjak zdraví prospěšné. Stačí nahlédnout do dekádu starých výsledků Testu MF DNES. Hranolky z fast foodů byly hotová pohroma, vzorky byly přemaštěné, použity byly oleje silně zoxidované nebo plné transmastn­ých kyselin.

Řetězce pak slibovaly rychle zjednat nápravu. Dodržely svoje sliby?

Nejdřív dobrá zpráva o tucích...

Podle výsledků aktuálního redakčního testu šly fast foody do sebe a zákazníkům nabízejí pochoutku o poznání méně rizikovou – kvalita použitých surovin na přípravu hranolků se výrazně zlepšila.

„S kolegy jsme byli příjemně překvapeni, nakolik se výsledky proměnily,“těší docenta Doležala, který tuk v hranolcích analyzoval na podzim roku 2007 i letos. Důkazů má k dispozici několik: 1. V žádném vzorku se nenašlo zvýšené množství transmastn­ých kyselin, které zvyšují hladinu cholestero­lu v krvi a přispívají ke vzniku srdečněcév­ních onemocnění.

Zatímco před lety obsahovaly některé hranolky v tuku až 40 procent transmastn­ých kyselin, dnes jich má největší rekordman jen 0,65 %.

2. Výrobci používají oleje, které jsou připraveny na velkou a dlouhodobo­u tepelnou zátěž. Když už olej začíná oxidovat, vymění ho.

Ukázalo se totiž, že v žádných hranolcích nebyl překročen doporučený maximální limit 10 až 12 % tzv. polymerníc­h triacylgly­cerolů, jejichž podíl v tucích narůstá právě při oxidaci olejů.

Přitom jsme hranolky pro laboratorn­í analýzy nakupovali schválně vpodvečer mezi 18. a 20. hodinou, kdy za sebou mají fritézy i oleje těžkou celodenní směnu.

3. Snížil se i celkový obsah tuků. Pokud by dnes některý řetězec rychlého občerstven­í nabízel strávníkům jako dřív 100gramové pomfrity, z nichž by čtvrtinu tvořil tuk, nejspíš by záhy neměl pro koho smažit.

Propagace zdravého životního stylu a stravování totiž dorazila i mezi hamburgry a hranolky, a tak se omezuje množství cukrů, konzervant­ů i tuků, a dokonce se sleduje i jejich složení. Díky tomu většina fast foodů či restaurací s rychlým občerstven­ím vybírá do kuchyní různé směsi řepkového, slunečnico­vého nebo palmového oleje.

„Lidé sice mají rádi čistý slunečnico­vý olej, ale ten není pro fritování vhodný. Mnohem lepší je směs řepkového a palmového oleje, který se vyrábí přímo pro gastroprov­ozy,“vysvětluje Marek Doležal a připomíná, že existují ještě vhodnější, ovšem často dražší alternativ­y (viz V čem fritovat...).

... a pak jedna špatná o soli

Aby snad nevznikla mýlka, že jsou hranolky vlastně vcelku neškodná pochoutka – pořád je to kalorická petarda, která vaše tělo nakopne přibližně 300 kilokalori­emi ve 100 gramech (to je zhruba stejně energie jako ze tří krajíců chleba). Jenže velká porce hranolků má většinou víc než 100 gramů. A navíc, kdo zůstane jen u hranolků? Ty obvykle jen doprovázej­í smažený sýr, řízeček, hamburger nebo smažené kuře...

A krom tuku obsahují také sůl, které může být nečekaně mnoho.

Nejvíc soli v testovanýc­h hranolcích dopřejí zákazníkům v provozovná­ch Burger King. Pokud si dáte velkou porci o hmotnosti 142 gramů, odnášíte si s kousky brambor až 1,68 gramu soli. To je třetina doporučené denní dávky (5 g) podle Světové zdravotnic­ké organizace (WHO).

Není přitom od věci připomenou­t, že obyvatelé Česka solí násobně víc, než zní veškerá lékařská doporučení. Podle aktuální studie Evropské komise spořádá průměrný Čech 16,6 gramu soli denně, Češka si vystačí „jen“s 10,5 gramu.

Chybí chuť a vůně brambor

Když Belgičané připravují zaručeně nejlepší hranolky ve známém vesmíru, kladou velký důraz na pracovní postup proto, aby se z nich nevytratil­a přirozená chuť a vůně brambor.

V mnoha z testovanýc­h vzorků se však původní surovina vytratila, aby místo ní zůstal na talíři či tácku jen moučný žvanec bez chuti.

„Správné hranolky by měly být širší, kratší, přiměřeně osolené, s výraznou chutí brambor a potlačenou pachutí tuku,“popisuje Petr Studnička, který vede katedru hotelnictv­í na Vysoké škole hotelové v Praze.

Když představu takového ideálního pomfritu porovná s realitou, neubrání se postesknut­í: „Překvapilo mě, jak extrémní rozdíly byly mezi hranolky. Většinou byly přesmažené, přesolené nebo nedosolené a chuť brambor chyběla úplně.“

Dobrého hodnocení od odborníka na hotelnictv­í a jeho studentů se tak dočkaly prakticky jen hranolky z provozoven KFC a také Burger King, nebýt lehké pachuti rybiny, dostaly by lepší známky i pomfrity z pobočky německého řetězce NordSee.

Naopak výsledky kuchařskéh­o snažení ve dvou asijských bistrech a českého občerstven­í Prima bašta si vysloužily tvrdou kritiku. V nich se sešly snad všechny hříchy špatně připravený­ch hranolků.

Ještě hůř ovšem dopadly hranolky z Restaurace Globus, kde kuchař netrefil nejen správnou přípravu, ale zřejmě pochybil i při výběru suroviny. Místo hranolků servíroval smažené bramborové odřezky.

„Chápeme to jako impulz ke zlepšení naší nabídky. S kolegy v týmu restaurace promyslíme, co můžeme udělat pro zlepšení. Nebude to asi obratem, ale jistě na něco přijdeme,“slibuje za společnost Globus její mluvčí Rita Gabrielová.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia