MF DNES

Lánské miliony na právníky

Advokát, který hájí Hrad v kauze Peroutkova údajného článku, získal další „džob“

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Už téměř čtyři roky prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček hledá článek, v němž podle Miloše Zemana slavný novinář Ferdinand Peroutka napsal, že Hitler je gentleman. Historici slova prezidenta dávno odmítli a Peroutkova vnučka Terezie Kaslová byla tak pobouřena, že podala kvůli Zemanovu výroku žalobu.

Z táhnoucího se procesu, který v květnu po dvou soudem nařízených omluvách vrátil Nejvyšší soud zase na začátek, však může mít radost advokát, který Hrad ve sporu zastupuje.

Marku Nespalovi navíc za jeho služby nevyplácí odměny jen prezidents­ká kancelář. Nyní podle zjištění MF DNES získal bez výběrového řízení další zakázku na právní služby za 1,5 milionu korun od Miloše Baláka, šéfa Lesní správy Lány, který je stíhán za manipulaci veřejných zakázek. Přímým nadřízeným Baláka je prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář.

Není to první zakázka na právní služby, kterou Balák v prezidents­ké oboře bez soutěže zadal. Ač má Hrad vlastní právní odbor, podřízená organizace jen od roku 2015 vydala za advokáty na osm milionů. Putovaly i ke sponzorům Zemanovy kampaně či k právníkům Mynáře.

Tajná výše odměny

Nespala vylučuje, že by v jeho případě bylo cokoliv v nepořádku. „Kauzou Peroutka se zabýváme od okamžiku jejího vzniku. Mohu vás ubezpečit, že právní služba poskytovan­á příspěvkov­é organizaci Lesní správa Lány, jejímž zřizovatel­em je Kancelář prezidenta republiky, ani vzdáleně s kauzou Peroutka nesouvisí,“řekl MF DNES Nespala.

Ten zároveň odmítl prozradit, kolik od Hradu od nástupu Zemana do funkce na zakázkách dostal. Odmítl prozradit i jen to, kolik mu Kancelář prezidenta republiky zaplatila za zastupován­í přímo v kauze Peroutka. Údajně jde o advokátní tajemství. Tvrdí však, že pracuje pro Hrad s třetinovou slevou.

Vloni v lednu kancelář prezidenta MF DNES řekla, že jen za zastupován­í v kauze Peroutka do té doby Nespalovi zaplatila zhruba 200 tisíc. Nyní už ale prozradit cokoliv o platbách advokátovi úředníci odmítají. „Využijte laskavosti zákona číslo 106,“vyjádřil se mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

MF DNES si tedy žádost podle zmíněného zákona o svobodném přístupu k informacím podala, ale podřízení kancléře Vratislava Mynáře odpověděli, že výměnou požadují zaplacení 18 tisíc korun za svůj čas, protože jim bude vyhledání údajů trvat celkem 60 hodin.

Přímo autor zákona Oldřich Kužílek takový postup Hradu považuje za účelovou obstrukci. „Něco takového je otázkou vteřin a několika kliků v účetním systému. Jestliže kancelář prezidenta není schopna toto vyhledat, je ostuda, jak to ve vrcholné organizaci státu vedou,“uvedl Kužílek.

To Lesní správa Lány už smlouvy ze zákona zveřejňova­t musí. MF DNES tak dříve vypátrala, že si z veřejných peněz Balák zaplatil i svou vlastní obhajobu. Advokátní kancelář Musalová Jansta totiž za dva tisíce korun na hodinu má dle smlouvy zastupovat nejen Lány, ale i jejich stíhaného šéfa Baláka přímo v trestních kauzách, v nichž ho policisté viní z manipulace veřejných zakázek v oboře. Lány tak fakticky platí i obhajobu toho, kdo je podle policie poškodil. Advokátní kancelář navíc sídlí v Mladé Boleslavi, odkud Balák pochází, tito právníci v minulosti pracovali pro některé jeho firmy, když podnikal.

Bez výběrového řízení Balák zadal i další zakázku na právní služby. Kancelář Halva a Olejár získala smlouvu na rok 2017 za 1,8 milionu. Byla tak pod dvoumilion­ovým zákonným limitem, takže nebylo třeba ji soutěžit. Dodatkem ji Balák později navýšil o 400 tisíc.

Pomoc při nákupech

Ani advokát Michal Halva není bez vazeb na Hrad. V minulosti pomáhal Mynářovi se získáním evropské dotace na stavbu jeho penzionu v Osvětimane­ch a sídlí na stejné adrese jako některé Mynářovy firmy. A soutěžení lesní správa obešla také v případě advokátní kanceláře Jestřáb & Tománek. Za roky 2015 a 2016 se jí zavázala vyplatit dvakrát až 1 999 999 korun. Částka je o korunu pod limitem, který by se musel soutěžit.

Firma Mynářovi v minulosti zprostředk­ovala výhodný nákup jeho pražské vily. Zakládajíc­í advokáti zároveň před letošními prezidents­kými volbami poslali 1,7 milionu na Zemanovu kampaň.

V Lánech bodovala i dcera jednoho z partnerů stejné advokátní kanceláře Barbora Klouda Jestřábová. Smlouvu na zastupován­í Lán ve sporu s jedním z dodavatelů za 1 900 korun na hodinu získala deset dní předtím, než její otec a advokát Jiří Jestřáb přispěl na kampaň Zemana. Mynář však už dříve jakékoliv pochybnost­i odmítl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia