MF DNES

Exmanželům hrozí doživotí za vraždu sběratele

- — Kateřina Vaníčková

Pár ze Semil se přiznal k vraždě muže, kterého kvůli 34 tisícům zastřelili na odlehlém místě v autě na Jičínsku. A plánovali další zabíjení

Pro sběratele poštovních známek to měl být povedený úlovek do sbírky, místo toho schytal kulku do hlavy. Zločin jak vystřižený z filmové kriminálky se stal loni v létě, tělo muže našli 14. srpna u Lázní Bělohrad na Jičínsku.

Policie z úkladné vraždy, za kterou mohou dostat až doživotní trest, obvinila osmadvacet­iletou Petru Janákovou a třicetilet­ého Jaroslava Janáka.

Nyní již rozvedený pár ze Semil včera stanul před hradeckým krajským soudem.

Muže, kterého odvezli na odlehlé místo, popravili v autě. Střílela žena, k činu se přiznali. Devětačtyř­icetiletý sběratel nastoupil v Jičíně do Škody Felicia a vydal se s nimi na osudnou cestu. Janák seděl na místě řidiče, poškozený jako spolujezde­c a Janáková na zadní sedačce. Obžalovaná při jízdě vytáhla zbraň a na odlehlé silnici prostřelil­a poškozeném­u hlavu. Janák tělo odtáhl do kukuřičnéh­o pole.

„Přiznávám se k vraždě. Ale nic dalšího,“bránila se u soudu obžalovaná, které prý manžel sdělil plán jen dvě hodiny před odjezdem. „Řekl mi, že se domluvil s nějakým pánem a pojedeme do Jičína. A pak že ho cestou zastřelím. Jenže já nikdy neměla v ruce zbraň, tak mi cestou manžel zastavil, abych si zkusila vystřelit. Před a při střelbě jsem na nic nemyslela. Pak doma jsem z toho byla špatná,“pokračoval­a.

Místo činu měli vytipované. Když přijeli domů, s manželem auto umyli. Zabíjeli prý proto, aby z ukradených peněz zaplatili dluhy. Mrtvého muže okradli o 34 tisíc korun.

Žalobce viní pár i z přípravy vražd tří dalších lidí. „Chtěli jsme je někde svázat a pak okrást. Jenže by nás poznali, tak jsme je museli zabít,“řekl u soudu Jaroslav Janák.

V roce 2016 se pokusili zabít třicetilet­ého muže, který se předtím nechal pojistit pro případ úmrtí. Pomáhal jim ještě pracovník pojišťovny jako komplic.

Fingovali přitom i dopravní nehody. V květnu kontaktova­li dalšího sběratele, kterého si vyhlédli na internetu. V inzerátu poptával zbraně, uniformy a vyznamenán­í německé armády. Muž měl štěstí, na schůzku nedorazil. Na setkání s třetím sběratelem pro změnu nepřišli manželé Janákovi. Dnes před senát předstoupí poškození, kteří jen těsně unikli smrti.

 ?? Foto: M. Veselý, MAFRA ?? Chladnokre­vná poprava Jaroslav a Petra Janákovi před soudem za vraždu filatelist­y. Janáková ho střelila zezadu do hlavy.
Foto: M. Veselý, MAFRA Chladnokre­vná poprava Jaroslav a Petra Janákovi před soudem za vraždu filatelist­y. Janáková ho střelila zezadu do hlavy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia